Ünnepi menü

Ez a világ legegészségesebb karácsonyi menüje

Egy dietetikus kivesézte különböző nemzetek karácsonyi ételeit, és megkereste a legegészségesebbet. Nem, nem a magyar menü az.

Christina Merryfield, dietetikus egy londoni kórházban osztályozta különböző nemzetek karácsonyi ételeit aszerint, hogy melyik mennyire egészséges. Tudom, hogy egy csomóan ilyenkor nem törődnek azzal, hogy mennyire egészséges mondjuk a halászlé, hiszen karácsonykor azt (is) kell enni, de szerintem jó látni, hogy is csinálják ezt más országokban.

A dietetikus 1-től 10-ig osztályozta a brit, lengyel, amerikai, francia, spanyol, német, és ausztrál karácsonyi konyhát. Mielőtt elárulom, mire tippeltek, hol a legegészségesebb a karácsonyi menü.

Ezzel a levessel a lengyelek nyertek: borscs, vagyis céklaleves gombóccal. A lengyel karácsonyi menühöz még kompót is esznek és persze sült pontyot. (Sajnos a magyar menüt nem nézte meg a brit dieteikus, de ebből kiindulva szerintem mi is jó pontokkal zártuk volna.)

10-ből 6 pontot kaptak az ausztrálok, ők a második a listán, akik sült húst esznek áfonyaszósszal, sült zöldségekkel, salátával, tenger gyümölcsit is természetesen, és friss gyümölcsöket, például mangót. Aztán jönnek a franciák, a spanyolok és a németek, a lista végén pedig a britek és az amerikaiak kullognak a sült pulykával és a sült krumplival. Itt az eredeti karácsonyi menü lista angolul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top