Ünnepi menü

Mennyei ünnepi menü (nem csak) vegáknak

Húsmentesen is lehet finom a karácsonyi menü! De még mennyire! Sütőtök, spenót, vöröslencse, alma – szebbnél szebb színek és isteni ízek. Ezt a vega ünnepi menüt még a húsevők is szeretni fogják!

Szerencsére egy vega menü már rég nem csak hagymalevesből és rántott sajtból áll. Isteni finom ünnepi fogásokat készíthetünk hús nélkül is, elég csak egy-két különleges ízt varázsolni a már jól ismert receptekbe, és kész is az ínyenc húsmentes ünnepi menü! Alma a vöröslencse krémlevesben, spenót a lasagnéban, és kecskesajt a sütőtök kísérője: ugye, milyen jól hangzik?!

Almás vöröslencse-krémleves

Mennyei ünnepi menü (nemcsak) vegáknak

Hozzávalók: 

  • 2 fej vöröshagyma durvára vágva
  • 500 g paszternák megpucolva, feldarabolva
  • 150 g vöröslencse
  • 2 nagyobb alma meghámozva, felkockázva
  • 1,5 liter zöldség alaplé
  • tálaláshoz natúr joghurt és koriander ízlés szerint
  • kevés étolaj
  • 2-3 evőkanál currypaszta (házi vagy bolti)

1. Az olajat egy nagyobb lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát és a currypasztát, és kb. 3 percig kevergetve pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a paszternákot, a lencsét és az almakockákat, felöntjük az alaplével, és felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és kb. 30 percig főzzük. Akkor jó, ha a paszternák megpuhult, a vöröslencse krémesre főtt.

3. Lehúzzuk a tűzhelyről és botmixerrel turmixoljuk, ízlés szerint még fűszerezzük, majd forrón tálaljuk. 

Spenótos lasagne

Mennyei ünnepi menü (nemcsak) vegáknak

Hozzávalók:

  • 1 csomag lasagne tészta
  • 25 dkg ricotta
  • 1 csomag fagyasztott spenót
  • 20 dkg reszelt mozzarella
  • 2 ek. apróra vágott petrezselyemzöld

A mártáshoz:

  • 4 ek. olvasztott vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 7 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. szárított bazsalikom
  • fél ek. szárított oregáno
  • 4 ek. liszt
  • 1 csipet szerecsendió
  • ízlés szerint só, bors

Először elkészítjük a mártást: egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát és pár percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, 2-3 percig kevergetjük, majd felöntjük a tejjel, és ha már nem forr, hozzáadjuk a fűszereket és a szétnyomott fokhagymát. Kevergetve főzzük még pár percig, akkor jó, ha kicsit besűrűsödött, és a liszt nem csomós.  

A tésztalapokat kifőzzük, és egy nagyobb vagy több kisebb sütőtálat készítünk elő. Kivajazzuk a tálakat, és egy tésztalapot terítünk az aljára. Az alsó réteget megkenjük ricottával, megszórjuk mozzarellával, majd jön egy adag spenót, és ezt ismételjük újra: tészta, ricotta, mozzarella, spenót. Meglocsoljuk a mártással, és az utolsó réteg tésztára mozzarellát szórunk, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük. 

 

Kecskesajtos sütőtök salátával

Mennyei ünnepi menü (nemcsak) vegáknak

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • friss vagy szárított kakukkfű
  • 15 dkg kecskesajt
  • só, bors
  • olívaolaj
  • saláta

1. A sütőtököt feldaraboljuk, magját eltávolítjuk, és húsát felkockázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, enyhén sózzuk-borsozzuk és kakukkfűvel fűszerezzük, majd 210 fokon kb. 30-40 percig sütjük.

2. A sütőtökkockákat kicsit hűlni hagyjuk, majd rámorzsoljuk a kecskesajtot, és friss salátával tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top