Ünnepi menü

Már tudjuk, mit esznek idén a vendégeid! 5 isteni karácsonyi vendégváró falat

A karácsonyi vendégváró falatoknak minden évben helyük van az ünnepi asztalon, jönnek-mennek a rokonok, barátok, érdemes néhány sós és édes falatkával készülni. Hoztunk is 5 isteni receptet, amivel te is bővítheted idén a választékot.

Az ünnepi menü és a karácsonyi sütik alapos megtervezése mellett érdemes a vendégváró falatokra is gondolni. Egyszerűbb receptet is hoztunk, hogy akkor se ess kétségbe, ha váratlan vendégek toppannak be, és bonyolultabb vendégváró falatokat is mutatunk, ha bőven van időd bíbelődni a különleges falatkákkal.

Kanapé házi májkrémmel és lilahagyma-lekvárral

Már tudjuk, mit esznek idén a vendégeid! 5 isteni karácsonyi vendégváró falat

Hozzávalók:

A májkrémhez:

  • 40 dkg csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg bacon
  • só, bors
  • 2 kk. mustár
  • 2-3 ek. tejszín
  • ízlés szerint: szárított bazsalikom, szárított kakukkfű

A lilahagyma-lekvárhoz:

  • 0,5 kg lila hagyma
  • kevés étolaj
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. vörösborecet
  • friss baguette

1. A májat megtisztítjuk, megmossuk, és félretesszük. Apróra vágjuk a hagymát, a bacont felkockázzuk, majd egy serpenyőben zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk.

2. Hozzáadjuk a májat, és sütjük 10-12 percig, vigyázva, hogy a máj ne keményedjen meg. Ha kész, levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk.

3. Turmixgépbe kanalazzuk a hagymás-szalonnás májat, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt és a fűszereket és egyneműre pépesítjük.

4. A lilahagymát felkarikázzuk, és kevés olajon fedő alatt kb. 25 percig pároljuk. Közben enyhén sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vörösborecetet,összeforgatjuk, és még további 5-10 percig főzzük. 

5. A baguette-et felkarikázzuk, megpirítjuk, megkenjük a májkrémmel és a lilahagyma-lekvárral tálaljuk.

Sajtos-gombás minilepények

Már tudjuk, mit esznek idén a vendégeid! 5 isteni karácsonyi vendégváró falat

Hozzávalók:

  • 1 csomag mirelit leveles tészta kiolvasztva
  • 15 dkg natúr krémsajt
  • 5 dkg darált reszelt gouda
  • só, bors
  • 25 dkg csiperke gomba
  • kevés étolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás a lekenéshez
  • petrezselyem a díszítéshez

1. A kiolvasztott leveles tésztát kiterítjük, és kis téglalapokra vágjuk. 

2. A krémsajthoz hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot, enyhén sózzuk-borsozzuk, és alaposan összekeverjük.

3. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, illatosra pirítjuk a felszeletelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és kb. 10 percig pirítjuk.

4. A levelestészta-lapokat megkenjük a sajtos krémmel, és ráterítünk 2-3 szelet gombát. A széleket felhajtjuk, a peremét lekenjük tojással, és 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.

Mini zöldséges tortilla feta sajttal

Már tudjuk, mit esznek idén a vendégeid! 5 isteni karácsonyi vendégváró falat

Hozzávalók:

  • tortillalapok
  • madár, ruccola és/vagy lolo rosso saláta
  • feta sajt
  • fekete és zöld olívabogyó
  • kápia paprika
  • uborka
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

1. Az uborkát felkockázzuk, a paprikát és az olívát felszeleteljük. A salátához hozzáadjuk az olívát, paprikát, és az uborkát, összeforgatjuk, sózzuk-borsozzuk és kevés olívaolajjal locsoljuk meg. 

2. Felkockázzuk a fetát, és összeforgatjuk a salátával.

3. A tortillalapokat félbevágjuk, és serpenyőben pár perc alatt megsütjük. Tölcsért formázunk a lapokból, és megtöltjük a salátával. Kis poharakba állítjuk, vagy papírba tekerjük és tálcára fektetjük a salátás tortillatölcséreket.

Kecskesajtos-fügés crostini

Már tudjuk, mit esznek idén a vendégeid! 5 isteni karácsonyi vendégváró falat

Hozzávalók:

  • 1 nagy baguette
  • 3-4 füge
  • 15 dkg natúr krémsajt
  • 10 dkg kecskesajt
  • balzsamecet
  • pár szem dió durvára vágva

1. A kecskesajtot villával szétnyomkodjuk, és összekeverjük a krémsajttal. 

2. A baguette-et és a fügét felszeleteljük.

3. A baguette-szeleteket megpirítjuk, megkenjük a kecskesajtos krémmel, fügeszeleteket helyezünk rájuk, és pár cseppnyi balzsamecetet csorgatunk rá. Durvára vágott dióval megszórva tálaljuk.

Spenótos-lazacos tekercs

Már tudjuk, mit esznek idén a vendégeid! 5 isteni karácsonyi vendégváró falat

Hozzávalók:

  • 25 dkg spenót
  • 5 db tojás kettéválasztva
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • só, frissen őrölt bors
  • 5 dkg reszelt parmezán

A töltelékhez:

  • 20 dkg krémsajt
  • 5 dkg tejföl
  • 1 citrom reszelt héja és facsart leve
  • 25 dkg füstölt lazac
  • só, frissen őrölt bors, friss kapor

1. A spenótot kevés olajon megfonnyasztjuk, majd ha már kihűlt, kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen. Robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a szódabikarbónát, bátran sózzuk-borsozzuk, és krémesre turmixoljuk.

2. A tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a spenótos keverékkel. 

3. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk a masszát, és 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben egy másik sütőpapírt előkészítünk, megszórjuk a reszelt parmezánnal, és még melegen ráhelyezzük a spenótos tésztát. 

4. A töltelékhez a krémsajtot összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, és kaporral fűszerezzük.

5. A tölteléket elkenjük a kihűlt spenótos tésztán, ráterítjük a lazacszeleteket, és szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük, majd vékony szeletekre vágjuk, és fogpiszkálóra szúrva tálaljuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top