Ünnepi menü

Céklás kanapé és ráksaláta: vendégváró ünnepi falatkák

A falatka az egyik létező legjobb műfaj, ami nemcsak vészforgatókönyvnek jó, de ünnepi alapozónak is. Három pofonegyszerű receptet mutatunk.

Nemcsak az ünnepek alatt, de egész évben tökéletes megoldást jelenthetnek a falatkák. Három receptet mutatunk, a pofonegyszerűtől a kicsit bonyolultabbig.

Mozzarellás falatkák

Hozzávalók:

  • 10 levél bazsalikom
  • kis tál balzsamecet
  • 10 db kicsi mozzarella
  • 5 szelet pármai sonka
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sonkákat vágd hosszú csíkokra, a sajtgolyókat pedig tekerd körbe velük úgy, hogy tégy a sajt és a sonka közé egy levél bazsalikomot. A végén szúrd át saslik pálcával és tálald balzsamecettel!

 

Parmezános céklakanapé

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál mazsola
  • csipet őrölt gyömbér
  • maroknyi fenyőmag
  • 1 csomag zabkeksz
  • maroknyi madársaláta
  • 2 db cékla
  • pár szelet parmezán
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál citromlé
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk és wokban megsütjük. Ehhez közepes lángon felforrósítunk 2 evőkanál olajat, hozzáadjuk a céklát, a préselt fokhagymást, majd finoman megsózzuk. A céklát lefedjük, és addig pároljuk, amíg a cékla puha nem lesz.

2. Ha a cékla megpuhult, tegyük bele az aprító, adjuk hozzá a mazsolát, a tejfölt és a citromlevet, majd dolgozzuk össze.

3. A kész masszát tegyük a kekszre, majd hintsük meg parmezánnal, fenyőmaggal és madársalátával!

 

Ráksalátával töltött leveles tészta

A ráksaláta hozzávalói:

  • csipet só
  • csipet fehérbors
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 2 dl majonéz
  • ízlés szerint méz
  • 1 db citrom
  • friss petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg koktélrák

A leveles tésztából készített kosárkák hozzávalói:

  • 1 db tojás
  • 1 csomag leveles tészta
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kosárkák elkészítése:

A leveles tésztából szaggassunk ki 5 cm átmérőjű köröket. Tegyünk félre néhány kört, a többi közepéből azonban vágjunk ki 4 cm átmérőjű köröket. A teli kör lesz a kosár alja, a többi a kosár fala. Ha megvannak a körök, helyezzük egymás mellé a teli köröket, kenjük meg őket a felvert tojással, majd helyezzük rájuk a \”lyukas\” köröket, azokat is kenjük meg tojással, és helyezzünk rá egy újabb réteget. Építkezzünk így addig, amíg 5 szintes nem lesz a kosárka. 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, 10-12 percig sütjük.

A ráksaláta elkészítése:

A rákot sós, citromos forró vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük, félretesszük.

A majonézt összekeverjük a tejföllel, a mustárral és a préselt fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mézzel ízesítjük, és belekeverjük a rákot és a kisebb kockákra vágott sajtot.

Ha a saláta kihűlt, a kosárkákba tesszük! Egy-egy rákkal és petrezselyemmel díszítjük.

 Még több falatka az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top