Ünnepi menü

Receptözön töltött húsokra

A karácsonyi vacsora a nagy cafat húsokról is szól, de nem feltétlenül kell csupán egy nagy darabban megsütnünk. Töltsük meg különlegességekkel inkább.

Lehet sertés vagy csirke az ünnepi asztalon a fő fogás, mindkét húshoz van sok ötletünk, hogyan és mivel töltsük meg őket, hogy még különlegesebb legyen a vacsora. A töltelékek terén csak a fantáziánk szabhat határt: gomba, máj, szalonna, sonka, sajt, tulajdonképpen az mehet bele a húsokba, amit csak megkívánunk, de azért végigtúrtam a cafeblog gasztrobloggereinek receptjeit, hogy minél több lehetőség közül választhassunk karácsonyra.

A Zsuzsi finomságai ellátott minket rendesen receptekkel, elsőként a sertésszűzhöz készül gombás töltelék, majd a sertésbordát sajttal és sonkával, a dagadót pedig csirkemájas finomsággal tölti meg.

Receptözön töltött húsokra

Gombával töltött sertésszűz, csicsókapürével és lila káposztával

Hozzávalók:

  • 2 szép sertésszűz (a súlyát nem tudom, de mindenki válasszon kedvére a hentesnél)
    A töltelékhez:
  • 1 doboz gomba
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2-3 ek tejföl
  • 5 dkg reszelt sajt
  • ízlés szerint piros, kaliforniai paprika
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt, fekete bors
  • ízlés szerint ételízesítő
  • 1 fakanálnyi zsír

A töltelékhez a gombát lecsepegtetjük, a petrezselymet megmossuk, megszárítjuk, majd finomra aprítjuk. Egy tálba tesszük a gombát a zölddel, majd hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, majd sózzuk, borsozzuk.

A recept folytatásáért kattints ide.

A dagadót Mohamama konyhájánál is megtaláltam, ahol a töltelékbe füstölt húsos szalonna került. A Tavola in piazza bloggere a karajba töltelékként pármai sonkát és diót tett, igazi ínyencként. A Tetovált lány konyhájánál is egyedi megoldással találkozhatunk, amikor ordát tölt a húsba és magvas bundában süti meg.

Receptözön töltött húsokra

Fontinával, dióval és pármai sonkával töltött sertéskaraj

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg kicsontozott sertéskaraj, comb, esetleg tarja
  • 100 g dióbél
  • 150 g vékonyra szelt pármai sonka
  • kb. 150 g Valle d’aostai fontina
  • bors
  • kb. 200 g vékonyra szelt húsos szalonna
  • 1 ág rozmaring
  • 2 cikk fokhagyma
  • extraszűz olívaolaj

A sajtot vastag szeletekre vágtam, a diót durvára törtem. A húsba öt hosszú, mély zsebet vágtam, ügyelve arra, hogy sem a végeket, sem az alját ne vágjam át. A húst kívül-belül alaposan bedörzsöltem frissen őrölt borssal, a zsebekbe fektettem a sajtszeleteket, egy-egy evőkanálnyi durvára tört dióbelet, és mindegyik zsebet betömködtem sonkával.

A recept folytatásáért kattints ide.

Receptözön töltött húsokra

A szárnyashúsok terén a legbővebb választékot Csak a Puffinnál és a Tetovált lány konyhájában leltem. Csak a Puffin pulykamellet és csirkecombot is tölt az ünnepekre. A pulykamell konyakos aszalt gyümölcsöket kap, a csirkecombban pedig tojásos-petrezselymes tölteléket találunk.

Aszalt gyümölcsös pulykamell

Hozzávalók:

  • 80 dkg pulykamellfilé
  • só, őrölt bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 45 dkg aszalt sárgabarack és szilva vegyesen
  • 1-2 dl fehérbor/konyak

1. Az aszalt gyümölcsöket meglocsoljuk fehérborral/konyakkal és 30-40 percig állni hagyjuk.

2. A pulykamellfilét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, vékonyra klopfoljuk, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük.

A recept folytatásáért kattints ide.

Receptözön töltött húsokra

A Tetovált lány konyháján csupa különlegességgel találkozunk. A szalonnás juhtúróval töltött csirkecomb pont úgy hangzik például, mintha a sztrapacska és a sült csirke házasságot kötne, míg a fetás-tökmagos sütőtökpürés töltelék olyan ünnepet ígér, ami igazán emlékezetes marad mindenkinek.

Mázas karácsonyi töltött csirke fetás-tökmagos sütőtökpürével

Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemellfilé
  • 30 dkg főtt gesztenye (tisztán)
  • 5 ek mazsola
  • 2 kicsi vagy 1 nagy tojás
  • 10 dkg ementáli sajt
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 dl szilva- vagy szőlőlekvár
  • kevés olaj
  • 2 kg sütőtök (körte alakú)
  • 8 dkg hántolt, sótlan tökmag
  • 15 dkg feta
  • néhány ek tökmagolaj (Donum Terrae)
  • kevés zsíros tejszín
  • só, bors

A csirkemellfilét, ahol vastag, bevágjuk, kihajtjuk, kissé kiklopfoljuk. Kiterítjük magunk elé, sózzuk, borsozzuk a belső felét. A gesztenyét pürésítjük, hozzákeverjük a mazsolát és a félcentis kockákra vágott sajtot. Kissé sózzuk, borsozzuk a masszát, óvatosan összekeverjük, nehogy a sajt összetörjön.

A recept folytatásáért kattints ide.

Receptözön töltött húsokra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top