Ünnepi menü

Könnyű karácsonyi menü egy kis extrával

Aki szereti az extra csavart a receptekben, és nem bánja, ha több órára be kell költöznie a konyhába, annak sok szeretettel ajánljuk az alábbi 3 fogásos karácsonyi menüt, amitől garantáltan kikerekedik a vendégek szeme.

Krumplileves baconös aszalt szilvával

Könnyű karácsonyi menü egy kis extrával

Hozzávalók

•  1 fej vöröshagyma
•  1 szál sárgarépa
•  75 g zeller
•  500 g burgonya
•  1 kisebb szál póréhagyma
•  2 ek. olívaolaj
•  só, bors, cukor
•  2 zöldségleveskocka
•  2 kis köteg petrezselyem levél
•  4 szelet bacon
•  8 aszalt szilva
•  100 g tejszín
•  8 kisebb hurkapálcika

Elkészítés

1. lépés: A hagymát felaprítjuk, a burgonyát, zellert és sárgarépát megtisztítjuk, és kockára, az alaposan megmosott póréhagymát karikára vágjuk.

2. lépés: Az olajat felforrósítjuk, a hagymát beledobjuk, megfonnyasztjuk, majd a kockára vágott zöldségeket is hozzáadjuk, és rövid ideig együtt pároljuk. A zöldségeket sóval, borssal és kevés cukorral megszórjuk, majd kb. 800 ml vízzel felöntjük. Fedő alatt 25 percig főzzük.

3. lépés: Miközben a zöldségek főnek, a petrezselymet felaprítjuk. A szilvák köré egy-egy szelet bacont tekerünk, fogpiszkálóval rögzítjük, majd olajban megpirítjuk, és egy hurkapálcára tűzzük.

4. lépés: A megfőtt zöldségeket botmixerrel átdolgozzuk, belekeverjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Ha szükséges, tovább fűszerezzük. Tálalás előtt petrezselyemmel megszórjuk.

Babérleveles libacomb ribizlimártással

Könnyű karácsonyi menü egy kis extrával

Hozzávalók 6 személyre

A libához:
•  7 fej vöröshagyma
•  6 édesebb alma
•  5 ág fekete üröm
•  só, bors, cukor
•  4,5 -5 kg-os konyhakész egész liba
•  1 csomag leveszöldség
•  hurkapálca
•  erősebb cérna

A szószhoz:
•  400 ml húsleves alaplé
•  2 ek. ribizlilekvár
•  babérlevél
•  bors, szegfűszeg, só
•  teatojás

Elkészítés

1. lépés: A töltelékhez 4 hagymát felaprítunk, a 4 almát megmossuk, kimagozzuk, és kockákra vágjuk. A 3 szál fekete ürmöt megmossuk, szárítjuk, aprítjuk. Az almát, a hagymát és a fekete ürmöt összekeverjük, és egy teáskanálnyi sóval, kevéske borssal és fél teáskanál cukorral összekeverjük.

2. lépés: A konyhakész libát alaposan megmossuk, a vizet felitatjuk a húsról, kívül és belül sóval és borssal bedörzsöljük. Az 1. lépésben elkészített tölteléket belerakjuk, a nyílást  a hurkapálcával lezárjuk, cérnával körbetekerjük. A liba szárnyait ugyancsak összekötözzük.

3. lépés: A sütőt 75-100 °C-ra előmelegítjük. A maradék három vöröshagymát is felaprítunk, a leveszöldségeket megmossuk, meghámozzuk, apróra vágjuk. Két almát megmosunk, kimagozunk és negyedelünk. Az összes zöldséget és az almát 2 ág morzsolt fekete ürömmel összekeverjük, egy tepsibe tesszük, majd ráfektetjük a libát. A mérsékelten forró sütőben körülbelül 7 órán keresztül sütjük, néha megszurkáljuk, hogy a zsír kifolyhasson.

4. lépés: 100 ml vizet egy evőkanál sóval összekeverünk. A libát a sütőből kivesszük, sütőrácsra helyezzük, majd visszatoljuk a sütőbe, és 150-175°C-on további 50-60 percig pirítjuk, 15 percenként a sós vízzel bekenegetjük.

5. lépés: A szószhoz a tepsiben sült zöldségeket, almát szűrőkanál segítségével áttesszük egy lábosba, hűlni hagyjuk.

6. lépés: A húsleves alaplébe belekeverjük a ribizlilekvárt. A teatojásba beletesszük az egész borsokat, szegfűszeget és a 2 babérlevelet, amit aztán a ribizlis alaplében 10 percig főzünk.

7. lépés: A teatojást eltávolítjuk, a mártást botmixerrel átdolgozzuk, két percig főzzük. ha szükséges, sóval, borssal tovább ízesítjük.

8. lépés: A libát a sült zöldségeken tálaljuk, a szósszal meglocsoljuk.

Körtepálinkás töltött körte

Könnyű karácsonyi menü egy kis extrával

Hozzávalók 6 személyre

•  100 g aszalt áfonya
•  150 g keksz
•  4 ek. körtepálinka
•  6 db körte
•  2 ek. citromlé
•  2 ek. puha vaj
•  3 ek. folyékony méz
•  1/4 liter almalé
•  csipetnyi szegfűszeg, kárdámom, fahéj
•  citromfű és porcukor a díszítéshez

Elkészítés

1. lépés: Az áfonyát aprítjuk, 1 evőkanálnyi mennyiséget félreteszünk belőle. A kekszet apróra zúzzuk, összekeverjük az áfonyával, a pálinkával, és egy csipetnyi szegfűszeggel, fahéjjal és kárdámommal megszórjuk.

2. lépés: A körtét megmossuk, megszárítjuk, a végét fedélnek levágjuk, a vágásnál citrommal bekenjük. A körte magházát almakiszúróval kiemeljük, a belsejét óvatosan kifúrjuk.

3. lépés: A körtében kialakított üreget a kekszes, pálinkás, áfonyás masszával megtöltjük, a körtéket egy tepsibe “ültetjük”. Tetejüket kevéske vajjal megkenjük, rátesszük a levágott “fedőt”, majd mézzel megcsorgatjuk őket. A tepsit almalével felöltjük, a körtés remekművet a 150 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, 20-30 percig sütjük.

4. lépés: A sült körtét a maradék áfonyával és porcukorral megszórjuk, a tányért citromfűvel díszítjük, és akár vaníliafagylalttal, szósszal is tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top