nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Töltve jó: hús karácsonyra

Karácsonykor igyekszünk mindig valami extrát tenni az asztalra, a megszokott húsok ilyenkor felveszik az ünnepi ruhájukat. Ebben segítünk.
Ízbolygó
f Ajánlom

Pulyka petrezselymes citromos diós töltelékkel

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 4 fej vöröshagyma
  • 8 szelet fokhagyma
  • 10 dkg bacon
  • 1 kg pulykamell
  • pár csipet bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 35 dkg dió
Kategóriaebéd
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A pulykamellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, kettévágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet. Fóliával letakarjuk, és kissé kiklopfoljuk, hogy könnyebb legyen megtölteni. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

 

A töltelékhez a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd felaprítjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk a tölteléket, és az olajat is belekeverjük. A tölteléket eloszlatjuk a húson, majd feltekerjük. A szalonnát egymásra átlapoltan lefektetjük és ebbe burkoljuk a húst, majd megkötözzük. 3 hagymát megtisztítunk, és negyedbe vágunk. Egy kerámiatálba szórjuk a hagymákat, közepére ültetjük a húst, rálocsoljuk a sört, és fóliával lefedve 200 fokon 1 órát pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk rajta a szalonnát. Szeleteljük, krumplipürével, sült zöldségekkel, salátával kínáljuk.

 

Gombás sertésszűz batyuk

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 rúd leveles tészta
  • 50 dkg gomba
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. vaj
  • 3 ág kakukkfű
  • pár csipet bors
  • 1 ek. olaj
  • 12 szelet bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 kg sertésszűz
Kategóriaebéd
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sertésszüzet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd körben sózzuk, borsozzuk. A vaj és az olaj keverékén körben megpirítjuk, kérgesítjük. Nem kell teljesen átsütni, a serpenyőt a lángról félrehúzzuk, és lefedjük.

A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a gombát megmossuk, és felkockázzuk. A hagymát az olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, készre pároljuk.

 

A húst 6, kb. 5 cm-es darabra vágjuk. 2 szalonnaszeletet keresztirányban egymásra fektetünk, teszünk rá a gombás pépből, ráültetjük a húst, majd a tetejére is teszünk a gombából, és a szalonnákkal körbefogjuk. A leveles tésztából nagyobb darabokat vágunk, a batyura borítjuk és az aljánál összenyomkodjuk. Felvert tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Csirkemell spenóttal, aszalt paradicsommal töltve

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • pár csipet őrölt bors
  • 80 dkg csirkemell
  • 10 dkg bébispenót
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 12-15 db aszalt paradicsom
Kategóriavacsora
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk, vékony, lapos szeletekre vágjuk. Kicsit meg is klopfolhatjuk, fóliával lefedve a vastagabb részeket, hogy könnyebb legyen megtölteni. Sózzuk-borsozzuk, közben vizet forralunk, és a bébispenótot 1 percre beledobjuk, majd leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük. A spenótot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Kis mennyiségeket pakolunk a csirkemellek egyik oldalára, ráfektetünk egy-két aszalt paradicsomot, majd feltekerjük, fogpiszkálóval rögzítjük.

 

Serpenyőben 1 ek. olajat és 1 ek. vajat összeolvasztunk, majd a csirkéket lefedve körben puhára sütjük, közepes lángon. A feltekert húsnak picivel több idő kell, hogy átsüljön, mint a szeletnek, ezért is fedjük le, hogy ne csak süljön, hanem párolódjon is. A végén körbepirítjuk, és úgy tálaljuk.

 

 

 

Megosztás Facebookon