Tuti Tippek

Így védd magad a karácsonyi kalóriabombáktól!

Gőzölgő halászlé, pompás sültek, halételek, ínycsiklandozó gesztenyés és mákos finomságok… – az ünnepek alatt jobbnál jobb falatoktól roskadozik az asztal, és akár több menüsort is elpusztíthatunk egyetlen nap alatt.

Van néhány ötletünk, hogyan úszhatod meg az év végi lakmározásokat bűntudat és pluszkilók nélkül!

Legfontosabb szabály: karácsonykor nem az evészet a lényeg!

Úgy gondolod, hogyha nem eszel jókora adag, „rendes” karácsonyi ételeket, nem is lesz igazi az ünnep? Ne feledd, hogy a szépen terített asztal és a finom ételek nem az egyetlen „kellékei” a karácsonynak! Az rendben van, hogy az ételkészítés és a vendéglátás a szeretet kifejeződésének egyik legősibb és legőszintébb módja, de arra vigyázz, hogy ne essél e téren túlzásokba! Fektess hasonlóan nagy hangsúlyt a közös családi együttlétekre az ünnepi időszakban: például készítsetek saját kezűleg díszeket, dekoráljátok ki együtt a lakást, válasszátok ki, kinek milyen képeslapot küldtök, vegyetek részt közösen ünnepi programokon. Gyűjtsetek minél több közös ünnepi élményt: az őszinte egymásra figyelés, a jó hangulatú együttlét is legalább olyan fontos része a karácsonynak, mint a mákos bejgli.

Így védd magad a karácsonyi kalóriabombáktól!

Laktatós reggelivel indítsd a napot!

Ha ezt az aranyszabályt a rohanó hétköznapokon néha kénytelen is vagy megszegni, karácsonykor mindenképp tartsd be! Ugyanis, ha reggel degeszre eszed magad, könnyebben ellenállsz majd a napközbeni eszem-iszom csábításainak. Jó választás, ha magas szénhidráttartalmú ételekből (pl. mézzel édesített teljes kiőrlésű péksütemény) állítod össze reggeli menüdet, amit desszertként megkoronázhatsz egy kis dióval dúsított gabonapehellyel. A dió azért különösen ajánlott, mert a benne található telítetlen zsírok garantálják, hogy órákon keresztül jóllakottnak érezd magad. Ha ehhez még egy bögre (light) tejszínhabos kakaót vagy tejeskávét is elkortyolsz, hosszú órákig eszed ágába se jut majd az ünnepi asztalról való csipegetés.

Állíts össze fogyókúrabarát menüsort!

Így védd magad a karácsonyi kalóriabombáktól!Ha félted a vonalaidat, de mégsem mondanál le a hagyományos karácsonyi ízekről, csempéssz egy kis tudatosságot és némi kreativitást az ünnepi menü összeállításába!
Kísérletezz bátran: előételként szervírozhatsz párolt almás vöröskáposzta-salátát vagy friss zöldségcsíkokat, ami különlegesen finom, egy kis zsírszegény sajtkrémmel mártogatva is remekül felkészíti a gyomrot a menüsor folytatására.

A főételnél a vörös húsok helyett inkább szárnyast pakolj a tányérodra, a prézlis változatokkal szemben pedig részesítsd előnyben a natúr szeleteket – ha zöldségekkel közös tepsiben sütöd meg őket, még az egészséges köretről is gondoskodhatsz. A megszokott köretek további fogyókúrabarát alternatívája lehet a vöröslencse-saláta, ami könnyen emészthető és magas proteintartalma miatt hosszú időre teltségérzetet okoz.

Ponty helyett egyél fogast, pisztrángot, vagy válaszd a tengeri halakat. Ha bármelyik halfilét vajban sütöd meg, sok petrezselyemmel, fokhagymával és citrommal fűszerezve különlegesen finom és gyomorkímélő halételt kapsz.

A desszertnél is bevezethetsz újításokat: készíts fahéjas sült almát, vagy gyümölcsszorbetet fahéjas (zsírszegény!) joghurtöntettel. A fahéj azért tökéletes lezárása a menünek, mert serkenti az anyagcserét, mérsékli a vércukor- és a koleszterinszintet. Ha mégis maradnál a hagyományos sütiknél, cukor helyett inkább mézet vagy édesítőt tegyél a tésztába, a fehér lisztet cseréld teljes kiőrlésűre, a vajas töltelékeket pedig főzött krémekkel, pudingokkal vagy mascarponéval helyettesítsd!

Ügyelj a mennyiségre!

Szedjél kevesebbet a tányérra, mint amennyit hétköznapokon szoktál! Így többféle ételt kóstolhatsz meg anélkül, hogy nagyobb energiát vennél magadhoz. A mértéktartás az italfogyasztásra is vonatkozik. Cukros üdítők helyett igyál ásványvizet, vagy ha nem bírsz ellenállni a gyümölcslevek csábításának, ne zömpöld őket literszámra, és ha lehet, a cukormenteseket válaszd. Az alkoholt lehetőleg mellőzd, vagy ha mégis koccintasz, akkor csakis kevés száraz borral tedd! Különösen a likőröktől óvakodj, mert rengeteg bennük a cukor.

Így védd magad a karácsonyi kalóriabombáktól!


Felejtsd el a kóstolgatást!

Nehogy azt hidd, hogyha folyamatosan belekóstolsz a készülő finomságokba, a vacsoránál majd kevesebbel is beéred. Az ártatlan falatkáknak tűnő kóstolók kalóriái és szénhidrátjai a nap folyamán észrevétlenül összeadódnak, és az ünnepek elmúltával könyörtelenül nyomot hagyhatnak a vonalaidon. Biztos találsz egy lelkes jelentkezőt a családban, akinek az ízlésében is megbízol és szívesen kóstolgat helyetted.

Mozgásra fel!

Természetesen nem kell izzasztó edzéseket beiktatnod két csengettyűszó között, de ne feledkezz el a napi mozgásadagról az ünnepek alatt sem. Ezt becsempézheted a családi programok közé például egy hangulatos esti sétálás formájában, de egy közös szánkózás, hógolyózás a rég nem látott rokonokkal, szintén nagy élményt jelenthet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top