Főzz ajándékot karácsonyra! – tippek a konyhából

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Lehet, hogy az otthoni ajándékmanufaktúrával van macera bőven, de az biztos, hogy sokkal élvezetesebb házi mustárt gyártani, mint porszívóért verekedni a plázában.
2013. 11. 01. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Mézes magos mustár

Főzz ajándékot karácsonyra - tippek a konyhából

Hozzávalók 2,5 dl-hez:

• 10 dkg mustárliszt
• 10 dkg mozsárban enyhén tört barna mustármag
• 1 dl fehérborecet (vagy sima ecet 5%-ra hígítva)
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 teáskanál szárított tárkony
• 1 csipet őrölt szegfűbors
• 2-3 evőkanál méz
• só, bors
• 1 evőkanál olívaolaj


Keverjük össze a mustárlisztet (őrölt mustármag, reformboltokban kapható) a tört mustármaggal, öntsünk rá szűk 1 dl langyos vizet és az ecetet. Fedjük le, tegyük félre ázni egy éjszakára. Másnap fűszerezzük a többi hozzávalóval, keverjük hozzá az olajat és a mézet. A krémet szedjük üvegbe, hűtőben tároljuk, sokáig eláll.

Mini panettone

Főzz ajándékot karácsonyra - tippek a konyhából

Hozzávalók 8 kis panettonéhoz:

• 1,2 dl langyos tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 2 nagy kávéskanál méz
• 40 dkg finomliszt
• 1 kávéskanál só
• 1 nagy tojás + 1 tojás a kenéshez
• 5 dkg vaj
• 15 dkg natúr joghurt
• 10 dkg kandírozott narancshéj
• 10 dkg mazsola


Keverjük a tejet krémesre az élesztővel és a mézzel. A lisztet keverjük el a sóval, majd keverjük hozzá a nagy tojást, az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a joghurtot. (A szükséges folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől, a tojás nagyságától. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet mindaddig, amíg gyúrható, de lágy tésztát kapunk!) Dagasszuk a tésztát 8-10 percig, míg teljesen homogén nem lesz, majd konyharuhával letakarva kelesszük szobahőmérsékleten minimum 1,5-2 órán keresztül. Adjuk hozzá az apróra kockázott narancshéjat és a mazsolát, osszuk szét a tésztát a formákba, majd kelesszük újabb 45 percig. (Ha nincs papír panettoneformánk, tehetjük muffinpapírba is!) Közben a sütőt melegítsük elő 250 °C-ra! Csökkentsük a hőfokot 200 °C-ra, kenjük meg a kalácsok tetejét a felvert tojással, és tegyük be sülni őket kb. 30 percre.

Kávés-whiskys csokoládélikőr

Főzz ajándékot karácsonyra - tippek a konyhából

Hozzávalók 5 dl-hez:

• 10 dkg kristálycukor
• 1 dl frissen főzött kávé
• 5 dkg kakaópor
• 2 dl tejszín
• 1 dl whisky


A cukorból készítsünk világos karamellt, majd öntsük fel a kávéval és 1 dl vízzel. A kakaót keverjük ki kevés vízzel, adjuk a karamellsziruphoz. Ha teljesen elkevertük benne, öntsük hozzá a tejszínt. Forraljuk össze, majd hagyjuk teljesen kihűlni, akkor keverjük hozzá a whiskyt. Öntsük szép üvegbe, és tegyük hűtőbe!

 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá! 


Olvass tovább

Hozzászólások

mamóka 2012-12-02 12:11

Lehet, hogy nem "élvezetes porszívóért verekedni". De olyan világot (és szegénységet... ) élünk, hogy most a szükséges dolgoknak örülünk. Szégyen - nem szégyen, de piszokul örültem, hogy névnapom alkalmából anyukám kifezette a gázszámlánkat. És valahogy nem hiányoltam a virágot.

15 éve még biztos inkább "ajándékot" vártam volna...

franc20 2012-12-02 07:36

:P
A whisky remekül hangzik, de a süti sem rossz.

Nők Lapja Cafe 2012-12-02 07:36

Lehet, hogy az otthoni ajándékmanufaktúrával van macera bőven, de az biztos, hogy sokkal élvezetesebb házi mustárt gyártani, mint porszívóért verekedni a plázában.

Nők Lapja Café: Főzz ajándékot karácsonyra! - tippek a konyhából

Legnépszerűbb cikkek