Tuti Tippek

Békés karácsonyt szeretnél? – így szervezd meg az ünnepet!

A karácsony előtti teendők száma soha nem lesz kevesebb, de az évek múlásával megtanulhatod jól szervezni az ünnepi felfordulást úgy, hogy szentestére ne teljesen kimerülten rogyj le szeretteid mellé. Ehhez adunk most pár ötletet.

Dolgozz előre!

A nyugodt ünnepek titka két szóban összefoglalható: dolgozz előre! Az adventi időszak felnőtt fejjel már nem az önfeledt és izgatott várakozásról szól – különösen, ha gyerekeid is vannak – hanem a megszokottnál jóval több teendő profi megszervezésről és elvégzéséről. Kezdj hozzá ezekhez időben, és a szenteste nemcsak a családtagjaidnak, hanem neked is boldogságban telik majd.

Békés karácsonyt szeretnél? – így szervezd meg az ünnepet
 

Egy évig tart a karácsonyi vásár

A legtöbb időt és energiát talán a karácsonyi bevásárlás veszi el, főleg akkor, ha az utolsó két napra hagyod ennek elintézését. Még van két hét az ünnepekig, ezalatt kényelmesen elintézheted az ajándékok beszerzését, úgyhogy a legokosabb, ha már most nekilátsz. Készíts egy ajándéklistát és hozzá egy időbeosztást, amit követve minden nap megveszel valamit. Még ennél is jobb megoldás, ha ezt a feladatot jövőre már hónapokkal karácsony előtt elkezded, így nem torlódnak majd fel a teendőid az utolsó pillanatra.

Vásárolj online

Rengeteg fáradságos és idegesítő plázázástól kímélheted meg magad, ha a vásárlást online intézed el. Ez különösen akkor jó, ha már csak néhány napod maradt az ünnepekig: a neten szörfözve egy óra alatt ugyanis több ajándéknak való árut nézhetsz át, mint gyalogszerrel bóklászva a városban egy hét alatt. Ráadásul nem csak időt és energiát takaríthatsz meg ezzel a módszerrel, hanem pénzt is, hiszen a webáruházak árai sokszor még a kiszállítási költségekkel együtt is jóval alacsonyabbak valóságos üzletekéhez képest.

Békés karácsonyt szeretnél? – így szervezd meg az ünnepet

Írj ütemezést, és oszd ki a feladatokat

Ezt a profik már 10 héttel karácsony előtt megteszik, és így kényelmesen, rohanás és idegeskedés nélkül el tudnak végezni mindent időben. Ha csak most állsz neki a készülődésnek, akkor sincs veszve minden, mert a következő két hét még ha szűken is, de elég lehet ahhoz, hogy eloszd a teendőket. Fontos, hogy szánj elég időt erre a listára és gondosan tervezd meg az ütemezést: minden apró részfeladat szerepeljen benne beleértve a karácsonyi tennivalókat és a munkáddal kapcsolatos egyéb dolgaidat is. Minden tételhez szabj meg egy teljesíthető határidőt, és ahol csak lehet, oszd ki a feladatot valamelyik családtagnak, hiszen egyedül nem végezhetsz el mindent. Ha ezek a terhek megoszlanak a családtagok között, akkor egyrészt nagyobb az esély a sikeres befejezésre, másrészt mindenki átélheti a karácsonyi készülődés izgalmát, és ez összekovácsolja a családot az ünnepre.

Ne ess túlzásokba

Ne feledd, hogy a karácsony nem a mértéktelen ajándékozás ünnepe, hanem a szereteté. Ne érezd kínosnak, ha nem halmozol el mindenkit nagy és drága ajándékokkal – erre az évben még számtalan más alakalom is nyílhat. Jobb, ha nem szoktatod hozzá a családtagjaidat ahhoz, hogy ezen az ünnepen vagyont érő meglepetéseket kapnak, helyette inkább adj más értékeket: törődét, figyelmességet, szép szót, békességet és szeretetet.

Békés karácsonyt szeretnél? – így szervezd meg az ünnepet

Ezt a szép ünnepet az örült bevásárlás helyett inkább annak szenteld, hogy megmutatod a gyermekeidnek, hogy ezek mennyivel becsesebb és értékesebb dolgok az életben. Ezzel a szemlélettel nagyon sok felesleges tehertől és teendőtől megszabadulhatsz, és hidd el, hogy egy szeretetteljes szenteste emléke mélyebben bevésődik majd a gyerekeid szívébe, és többet ér majd nekik, mint ha elárasztod őket ajándékokkal.

 

Olvass még karácsonyi cikkeket az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top