Tuti Tippek

Készíts egyedi díszeket!

Olyan darabokra vágysz, melyek kitűnnek a boltokban kapható egyengömbök közül? Hímezhetsz, festhetsz, játszhatsz anyagcsíkokkal, de gyöngyözhetsz is. Válassz stílus vagy technika szerint, és ha belelendültél, akár egész kollekció készülhet belőlük.

Hímzett csillagok gyöngyökkel

Nagyítsd a megadott %-ra a csillagsablonok mintáit, amit a Praktika magazin decemberi számában találsz. Ezeket tedd ablaküvegre, rá egy filclapot. A nappali fény átvilágítja a motívumokat, így átrajzolhatod az illanó filctollal. Egy függőhöz két csillag kell. Hímezd ki a sablonnál jelzett színekkel és öltéstípusokkal a mintákat. Apró előöltésekkel, illetve lefogott láncszemekkel (margitöltés) dolgozz. A jelölt helyekre varrj fel egy-egy gyöngyszemet is.

Készíts egyedi díszeket!

Vágd ki körben a kihímzett darabokat. Kettőt-kettőt fektess egymásra, színükkel kifelé fordítva, és a legfelső csillagágak közé csúsztass be egy félbe hajtott szalagot. Pelenkaöltéssel, fehér szállal hímezd körbe a széleket, és közben tegyél belülre kitömővattát. Ha több, különböző csillagot szeretnél, tetszés szerint variálhatod a hímzéshez megadott színeket.

Szalmadíszek új élete

Meglévő díszeitek közül a szalmából fontakat felfrissítheted néhány új színnel. Egy leterített papíron fújd le fehér akrilspray-vel mindkét oldalukat, és száradás után mártogasd be a végeiket élénk színű, híg festékbe. Mutatósak lesznek a zöld levelek között.

Készíts egyedi díszeket!

Rusztikus játékosság

Jutából is készíthetsz díszeket, ha kedveled a rusztikus stílust. Vágj a szövetből 10-12 darab mandulaformát, melyek a gömb tetejétől leérnek az aljáig. Tegyél az asztalra két hosszabb szalagdarabot keresztben, rájuk sugarasan kiterítve a jutacikkeket. Középen öltsd össze a rétegeket. Gombostűzd a gömb aljához az összevarrásnál az anyagokat és a szalagokat, hajtogasd fel egyenként a rétegeket, és gombostűvel erősítsd azokat a gömb tetejére. Másik fajta díszhez vágj korongot a szövetből, tedd a közepére a gömböt, burkold be vele, és fent kösd össze az anyagot szalaggal. Varrj rá néhány öltéssel akasztót. A harmadik változathoz szabj hosszú csíkokat a szövetből és tekerd körbe vele a gömböt. A végét egy gombostűvel rögzítsd. Erre is varrj akasztót. Próbáld ki azt is, hogy egy jutacsíkos gömböt betekersz színes fonallal is, és átkötöd szaténszalag masnival. Kiegészítheted a kollekciót pomponokkal is rózsaszín és drapp fonalból.

Készíts egyedi díszeket!

Fűzz gyöngycsillagot

Vágj le egy kb. 60 cm hosszú drótot, és fűzz fel rá 10 szem kásagyöngyöt. Igazítsd a drót közepére a gyöngyöket, és a legszélső szembe fűzd be a szemközti drótot, így egy kis kört kapsz. Fűzz fel 5 szem gyöngyöt az egyik drótra így: 2 szem kásagyöngy, 1 nagyobb szemű gyöngy, majd megint 2 kásagyöngy. A gyöngykörön 1 szemet kihagyva fűzd be a drótot a soron következő szembe. Ismételd a fűzést így, 4 csillagágig. Az 5.-hez a jobb és bal oldali drótra is fűzz 2-2 kásagyöngyöt, majd az egyikre egy nagyobb szeműt, amin a másik drótvéget is fűzd át. A következő körökben ugyanúgy kell készíteni a csillag ágait, mint eddig, csak körönként növelni kell a gyöngyök számát. Tehát az eddigi 5 szem helyett a következő íven 7 szemet, majd 11-et fűzz csillagáganként. Ha befejezted az utolsó kört, az akasztóhoz a két drótra együtt fűzz fel 1-2 gyöngyöt, majd a drótszálakra külön-külön 20-25 szemet. Az utolsó gyöngyszembe fűzd bele mindkét drótot, a maradékot csavard össze és vágd le a felesleget.

Készíts egyedi díszeket!

(Fotó: Csíkszentmihályi Márton, Kurdi Zoltán, Alkotók: Kubinyi Szilvia, Vesztl Fanni)

Készíts egyedi díszeket!

A teljes cikket a Praktika magazin decemberi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu.

További érdekességek a lapból:

Hóemberek három változatban

Mikulásra sipkák, dobozok, vidám figurák

Dekupázsolj ünnepi holdat

Hagyomány: gyékényből szarvasok

A mézeskalácsfűzés és húsételek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top