nlc.hu
Tuti Tippek

Mikor jön a Mikulás?

Mikor jön a Mikulás? – A válasz!

Mikor is jön a Mikulás? Ha benned is felmerült legalább egyszer ez a kérdés, akkor kattints máris, mert cikkünkből megtudhatod a legfontosabb információkat.

Ha téged is elbizonytalanítanak az időpontok, akkor a lehető legjobb helyen jársz, hiszen összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. Szóval, máris megtudhatod, mikor jön a Mikulás.

Honnan ered a Mikulás?

Ha megkeveredsz a dátumokban, az nem feltétlenül a te hibád. Jól gondolod ugyanis, hogy a Mikulásnak köze van a december 6-i Miklós névnaphoz. A mürai Nikolas, avagy a később szentté avatott Miklós püspök ugyanis valójában maga volt az első Mikulás.

Mikulás olvas

Mikor jön a Mikulás? (fotó: Profimedia)

Az időszámításunk szerinti 270 és 343 között élt Miklós gazdag család sarjaként örökségét Isten szolgálatába akarta állítani. Úgy döntött, a pénzzel segít a rászorulóknak. A Mikulás első ajándékozását érdekes történethez kötik. Amikor Miklós meghallotta, hogy a szomszédságában élő család feje kénytelen három lányát az utcára küldeni, mert már élelemre sem futja szűkös bevételeikből, egyik éjjel titokban az ablakon keresztül zsebkendőbe csomagolt aranyat dobott a házba. Az apa másnap reggel találta meg a pénzt, így – Istennek hálát adva – lányait megkímélhette a megaláztatásról, és kiházasíthatta őket.

Szent Miklós halálának napja éppen december 6-ra esett, így ezen a napon avatták őt sok száz évvel később szentté, és Magyarországon ezen a napon ünnepeljük a Miklós névnapot is.

Mikor jön a Mikulás?

A Mikuláshoz kapcsolódó szokást a 19. században vezették be hazánkban, amely az előbbi történetet követi.

Így a Mikulás december 5-én éjnek leple alatt érkezik, hogy aztán másnap reggel, december 6-án a gyerekek boldogan találhassák meg csizmáikban az ajándékokat.

A csizmákat tehát 2022. december 5-én, hétfőn kell kitisztogatni és kikészíteni az ablakba, hogy éjjel a Mikulás megpakolhassa csokoládéval, cukorkával és netán néhány szál virgáccsal, amit másnap, vasárnap reggel találnak meg a gyerekek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top