Tuti Tippek

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 1. rész

Cikksorozatunkban a lehetetlenre vállalkozunk: olyan időbeosztást javasolunk az ünnepek előtti pár hétre, hogy a szenteste és az azt megelőző néhány nap ne egy őrültekháza, hanem valóban meghitt családi ünnep legyen, ahol az idegbaj helyett inkább egymásra figyelünk. Kezdjük a programot november utolsó hetével.

November végén még egy teljes hónap van hátra karácsonyig, és értelemszerűen nem most kezded el sütni/rántani a halat az ünnepi vacsorához, és a karácsonyfa díszítésének az ideje sem jött még el. A lakást persze ilyenkor is ki lehet takarítani, de jó eséllyel ennek már nem sok látszatja lesz egy hónappal később. Mindettől függetlenül erről azért senkit nem beszélnék le: a takarítás ünnepektől függetlenül is hasznos dolog. De akkor hogyan lehet hasznosan elkezdeni a karácsonyi készülődést négy héttel az ünnep előtt?

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 1. rész

Írd össze a tennivalóidat!

Az idő vészesen fogy, a karácsony meg közeledik. Ahhoz, hogy mindennel időben végezz, nem árt egy kis határidőnaplót vezetned a tennivalóiddal, és ha tartod magad az abban foglaltakhoz, jó eséllyel nem fog az idegbaj kerülgetni 24-e környékén. És mit írj a határidőnaplóba? Ehhez próbál segítséget nyújtani ez a cikksorozat.

Nem a szeretettel, hanem a pénzzel kezdődik

Ha november végén kezdesz el gondolkodni azon, hogy idén vajon miből veszed meg a karácsonyi ajándékokat, az régen rossz, mert ezen a ponton nem nagyon tudunk segíteni – a különböző vásárlási mikrohiteleket jó szívvel nem ajánlanám senkinek, inkább gondolkozz szuperolcsó, kreatív, otthon elkészíthető ajándékban –, viszont ha a spórolást már korábban megkezdted, mostanra már nagyjából látod, mennyi pénz áll majd rendelkezésedre. Szóval elkezdheted a felkészülés egyik leghúzósabb pontját: a KÖLTSÉGVETÉST.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 1. rész

A büdzsé

  • Kiket hívsz meg a házadba/lakásodba az ünnepek idején?
  • Mennyiből hozod ki a karácsonyi menüt?
  • Kell-e élő fát venned, vagy jó lesz a műfenyő is a padlásról?
  • Kell beruházni új díszekre/égőkre/dekorációra, vagy a régiek pont megfelelnek?

Számtalan kérdés, amelyekre pontosan lehetetlen előre válaszolni, de ha csak nagyjából tudjuk az összegeket, az is óriási segítség. Ez esetben ugyanis már kezdhetjük tervezgetni, hogy mennyit is költünk az idén ajándékokra. Ennek az első lépése mindig az, hogy összeírjuk, egyáltalán kik azok a hozzátartozóink, akiknek ajándékkal akarunk kedveskedni. Ha megvan a listánk, már csak annyi a dolgunk, hogy szétosszuk közöttük az ajándékokra szánt összeget. Persze ez így nagyon könyvelősen hangzik, de van ám ennek egy nagyon is hasznos oka. Ha csak úgy eltévelygünk egy plázában ajándékvásárolgatás közben, hajlamosak vagyunk alaposan túlköltekezni, mivel nem gondoljuk át eléggé a választásainkat, ám ha előre szabunk magunknak egy felső limitet, amit a karácsonyi ajándékokra szánunk, sokkal kisebb az esélye, hogy december végén a saját kardunkba akarjunk dőlni az üres pénztárcánk és a mínuszba csúszott bankszámlánk láttán.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 1. rész

Jegyeket, bérleteket!

Ha nem a teljes ünnepi időszakot töltöd otthon, és netán rokonlátogatóba mész, esetleg egy wellness-szállóban akarsz kikapcsolódni az ünnepi időszakban, és autó éppen nem áll rendelkezésre, november végén foglalva még bármilyen busz-, vonat- vagy repülőjáratra garantáltan kapsz jegyet.

A képeslapok

Feladni talán még túl korai őket, de beszerezni, megírni és felbélyegezni egyáltalán nem. Amúgy is pokoli sok időt el lehet csapni a szebbnél szebb képeslapok között válogatva a papírboltban, és így legalább ezt az időt nem a karácsonyi készülődés hajrájában dobod ki az ablakon, hanem olyankor, amikor ez még kevésbé fájdalmas.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 1. rész

A csomagolópapír

Lehet, hogy az ajándékok még nincsenek meg, de csomagolópapírra ígyis-úgyis szükséged lesz. És a képeslapok miatt amúgy is beugrottál a papírboltba, ugye?

Kérdezz körbe a megajándékozandókat, mit kérnek karácsonyra

Persze egy ilyen kérdéssel részben megölöd a meglepetést, de ha arra kéred őket – ez akár az karácsonyi készülődés része is lehet a gyerekek esetében –, hogy ne egy ajándékot mondjanak, hanem állítsanak össze egy listát olyan dolgokról, amiknek örülnének, akkor nem tudhatják majd pontosan, azok közül mit is hoz a Jézuska, vagyis megmarad az izgalom.

Az első heti készülődésen már túl vagy, de csak most jön a neheze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top