Tuti Tippek

17 idei könyv, ami remek karácsonyi ajándék lehet

Lakatos Márk újra tippeket ad, a VIII. Henrik életéről szóló eddigi legjobb könyvet is a kezünkbe vehetjük, Gyarmati Fanni Naplójába is bepillantást nyerhetünk, de itt még közel sincs vége a könyvújdonságoknak.

 

17 idei könyv, ami remek karácsonyi ajándék lehet

George, Margaret: VIII. Henrik önéletrajza 1-2. kötet – Az udvari bolond, Will Somers jegyzeteivel (Ulpius-ház kiadó)

Sok könyv született a gőgös, egoista VIII. Henrikről: a férfiúról, aki lerombolta az egyházat, mert az nem engedélyezte neki, hogy elváljon; aki hatszor nősült, és két feleségét lefejeztette; aki kivégeztette a barátját, aki kifosztotta a kolostorokat; aki fiúgyermekre, trónörökösre vágyott, és elhanyagolta két leányát, aki végül kövér, betegségek sújtotta, züllött emberként halt meg. Margaret George most úgy ismertet meg bennünket VIII. Henrik történetével, mintha maga a hajdanvolt uralkodó mesélné el nekünk emlékirat formájában, amelyet a király bizalmát élvező udvari bolond, Will Somers megjegyzései tagolnak.

Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa (Trivium kiadó)

Biztosra ment az író, amikor a nálunk is sikeres Szulejmán sorozat után egy könyvet írt a témában.
Szulejmán és a szépségéről, intrikáiról hírhedt Hürrem szenvedélyes kapcsolatán keresztül megismerhetjük az Oszmán Birodalom fénykorát és a szultáni hárem birodalomformáló szerepét. Kettejük szerelme mellett bepillantást nyerünk a háremhölgyek, az agák és a nagyvezír hatalmi harcába, és a szultáni család szenvedéllyel, gyűlölettel és cselszövéssel átitatott mindennapjaiba. Még a sorozatból kimaradt titkokra, részletekre is fény derül.
Részletet a könyvből, itt találsz!

17 idei könyv, ami remek karácsonyi ajándék lehet

Szurovecz Kitti: Fényemberek 3. A fény háborúja (Könyvmolyképző)

Kolléganőnk Szurovecz Kitti Fényemberek sorozatának legújabb kötete a  napokban jelent meg. A történetben egy lánnyal találkozhatunk, aki azért született, hogy egyensúlyt teremtsen a Fény és a Sötétség világa között. Egy lány, aki azért létezik, hogy ne legyen több betegség, baleset, félelem és tragédia az emberek világában, mint amennyit az elbír. Egy lány, aki mindezzel együtt épp olyan terveket sző, mint bármelyik huszonéves: hozzámenni élete szerelméhez, családot alapítani, boldogan élni. Csakhogy úgy tűnik, mindez lehetetlen, mert a Teremtő és a Sors által adott küldetés ezúttal kifog a Fényemberek kolóniáján: a Sötétek korábbi ügyeskedéseinek nyomán egy kegyetlen, gyilkos faj jelenik meg New Yorkban, amely azzal fenyeget, hogy elpusztítja a halandókat.

J. K. Rowling (Göthe Salmander álnéven): Legendás állatok és megfigyelésük (Animus kiadó)

Minden valamirevaló mágusháztartásban megtalálható a Legendás állatok és megfigyelésük egy példánya. Most – de csakis egy adott ideig – a mugli olvasóknak is lehetőségük lesz arra, hogy megtudják: hol él a quintaped, mivel táplálkozik a puffskein, és miért nem tanácsos knarlok számára kint hagyni bármilyen élelmet.

 
17 idei könyv, ami remek karácsonyi ajándék lehet

Veronica Roth: Négyes – Egyetlen döntés és szabad lehetsz (Gabo kiadó)

A New York Times sikerszerzője, Veronica Roth könyve kiegészíti a világszerte kedvelt Beavatott-trilógia történeteit, és nem csak azért, mert a sokak által megkedvelt Tobias szemszögéből meséli el a már ismert eseményeket.

Bromberg, K.: Szükség (Ulpius-ház kiadó)

Rylee Thomas hozzászokott ahhoz, hogy ura minden helyzetnek. De hamarosan találkozik egy férfival, akivel élvezet elveszíteni az irányítást. Colton úgy robban be az életébe, mint egy tornádó: felemészt minden kontrollt, feszegeti a sebezhetőségét, a korlátait, és kérlelhetetlenül behatol a nő sebzett szívébe.  A szexuális vonzalom tagadhatatlan. Mind a ketten kétségbevonhatatlanul vágynak az irányításra. De ha e két világ összecsap, elég lesz-e a vonzalom arra, hogy összekösse őket, vagy a ki nem mondott titkok és a konok csaták végül  azt eredményezik, hogy elváljanak útjaik?

Sándor András: Még mindig úton (Alexandra kiadó)

Féltve őrzött történetek, keserédes vagy éppen vagány, eltitkolt sztorik, értékes gondolatok gyűjteménye ez a kötet. A 20 éves Bon-Bon együttes tagjai őszintén beszélnek a siker árnyoldalairól is, hiszen a popműfaj nem csak a csillogásról szól.  A könyvben megszólalnak azok is, akik szakmai mentorként, személyes jó barátként, alkotótársként vagy éppen rajongóként közreműködve fontos szerepet játszottak az együttes sikersztorijában. A kiadvány roppant rendhagyó abból a szempontból is, hogy 20 év után most derül fény arra, milyen embereket rejtenek a jól ismert nevek. Péter és Tamás ugyanis a privát életükről is mesélnek a jubileum okán – eddig soha nem tapasztalt mélységekben.

17 idei könyv, ami remek karácsonyi ajándék lehet

Nyáry Krisztián: Igazi hősök – 33 magyar (Corvina kiadó)

“Az emberi sorsok érdekelnek, erről írok. Előző két könyvemben arról meséltem, hogyan formálja az emberi sorsot a szerelem. Most arról, hogyan tehetnek hőssé valakit a személyes döntések. A könyvben szereplő 33 magyar ember igazi hős, akik a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot képviselték. Vagy egyszerűen csak végig mertek menni a saját útjukon, úgy, hogy másoknak ezzel példát mutattak. Kiválasztásuk teljesen szubjektíven történt, ők az én személyes hőseim.” – Nyáry Krisztián

Schäffer Erzsébet: A kifutófiú szerelme (Central Médiacsoport)

Egy századeleji hintaló és lovasa, kalapos kisasszony a hóban, sulykoló asszonyok, omnibusz gavallérral. Elfeledett képek – mondja a szerző, de mondhatná: elfeledett életek. Mert A kifutófiú szerelme című könyvében Schäffer Erzsébet megint varázsol. Halk derűjével elvisz oda, ahová kimondva, kimondatlanul vágyunk: emlékeink bűvös útvesztőjéből a jelenbe. S a mesék szálain befelé, önmagunkba, a végtelen történetbe, amit a születésünkkel kapott irgalomból nap mint nap újrakezdhetünk

17 idei könyv, ami remek karácsonyi ajándék lehet

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló (Jaffa kiadó)

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni gyorsírásos naplójában örökítette meg házasságának éveit. A napló magánéletének dokumentuma, teljes nyíltsággal beszél minden problémájáról. Az első bejegyzéseket 1935-ben egy fiatal, huszonhárom éves nő vetette papírra, aki éppen házasságára készült szerelmével. Az utolsó lapokat 1946-ban egy még mindig nagyon fiatal, mindössze harmincnégy éves asszony írta, aki akkor tudta meg, hogy két évvel korábban megözvegyült, férjét 1944-ben megölték. Ezután még hét évtizedet élt. Úgy őrizte Radnóti Miklós emlékét, hogy hallgatásával vette körül.
Részletet a könyvből itt olvashattok!

Szabadi Klaudia: Halj meg, tuszi! (Idresearch Kutatási és Képzései könyvei)

Húsz évvel ezelőtt,1994 áprilisában és májusában alig száz nap alatt közel egymillió embert mészároltak le Ruandában. A mai napig több a kérdés, mint a bizonyosság a történtekkel kapcsolatban. Szinte felfoghatatlan a népirtásban való tömeges részvétel, ahogyan a különös kegyetlenséggel történő végrehajtás is.  Ruandában mindenkinek megvan a saját démona, borzalmas története – gyilkosnak, áldozatnak egyaránt. Mégis megbocsátottak egymásnak, az összefogásban, az újjáépítésben hisznek, együtt építik a közös jövőt. De hogy ez milyen nehéz, azt ennek a könyvnek a szereplői saját maguk mondják el. Hogyan lehet megbocsátani a szüleink gyilkosainak? Hogyan képes egy nő végignézni, hogy öt gyerekét agyonlövik? Lehet-e még ezek után igaz szívvel szeretni? Ruandában igen! Ruandában ma már mindenki békét akar!

17 idei könyv, ami remek karácsonyi ajándék lehet

Camilla Läckberg: Eltitkolt életek (Animus kiadó)

Patrik Hedström nyomozó felesége, Erica Falck, döbbenten fedez fel egy náci érmet és egy véres gyermekruhát elhunyt édesanyja hátrahagyott holmija között. Erica mindenképpen tudni akarja, hogyan kerülhettek ezek a tárgyak a padlásukra. Felkeres egy idős történészt is, akit nem sokkal látogatása után brutálisan meggyilkolnak. Erica és férje vállt vállnak vetve folytatja a nyomozást, amelynek során a második világháború legsötétebb napjainak titkai kerülnek a felszínre, középpontban Erica családjának történetével. S még ma is élnek emberek, akik nagyon nem örülnek a múlt bolygatásának, olyannyira, hogy valaki egy újabb gyilkosságtól sem riad vissza…

Max Barry: Lexikon (Gabo kiadó)

Egy virginiai magániskola diákjai nem történelmet, földrajzot vagy matematikát tanulnak, hanem meggyőzést. Arra tanítják őket, hogy a nyelvet elmemanipulációra használják, és a szavakra fegyverekként gondoljanak. A legjobb képességű növendékek “költők”-ként hagyják ott az iskolát, és belépnek egy ismeretlen céllal rendelkező, névtelen szervezetbe.

 

17 idei könyv, ami remek karácsonyi ajándék lehet

Odze György: Laura diplomáciai kalandjai (Central Médiacsoport)

Pentik Laura fiatal, szép és független nő, aki ráun az ügyvédi pályára, és diplomata szeretne lenni. Rövidesen egy mediterrán városban kezdheti meg konzuli munkáját a magyar nagykövetségen. A külföldi élet azonban kegyetlen csapdákat is rejt, amelyek rádöbbentik, hogy egyedülálló nőként mennyire kiszolgáltatott, és ha nem óvatos, könnyen belekeveredhet a nagykövetség intrikákkal teli életébe.

W. Ungváry Renáta: Zsebibabák könyve (Central Médiacsoport)

Ha koraszülött baba jön a világra, a szülők első reakciója az ijedelem. Egészséges lesz? Különleges bánásmódot igényel? Hónapokig kórházban kell maradnia? Nem könnyű túljutni ezeken a nehézségeken, de természetesen lehetséges. Ez a könyv abban segít a szülőknek, hogy ne kelljen kívülállóként, tehetetlenül nézniük, ahogy az orvosok és az ápolók koraszülött gyermekük életben maradásáért, fejlődéséért, minél jobb egészségi állapotáért küzdenek. Megtanítja az anyukákat mindenre, amit egy korababa ápolása igényel, praktikus tanácsokkal látja el és foglalkozik a speciálisan koraszülötteket érintő szoptatási problémákkal, bemutatja a kengurumódszert, amely a legfontosabb tényezőt, az emberi közelséget, a közvetlen bőrkontaktust biztosítja a kisbabának.

 

 

17 idei könyv, ami remek karácsonyi ajándék lehet

Lakatos Márk: Stíluskalendárium (Alexandra)

Lakatos Márk harmadik könyve egyszerre praktikus öröknaptár és remek tippek gyűjteménye. A régi kalendáriumok hangulatát idéző nosztalgikus kiadványban az élet számtalan területéhez – öltözködés, szépségápolás, rendszerezés, egészséges életvitel, dekorációk, konyhai trükkök – kapunk tanácsokat, ötleteket. A kiadványt receptek, horoszkóp, idézetek, valamint számtalan hasznos tudnivaló gazdagítja.

Alice Munro: Drága élet (Park könyvkiadó)

Alice Munro legújabb könyvének váratlan ajándéka, hogy négy olyan darabbal zárul, amelyek a szerző gyerekkorában játszódnak, bevallottan önéletrajziak, és felidézik azt a világot, ahonnan ez a rendkívüli pálya felívelt. Ez az egyedülálló elbeszélő tehetséggel megalkotott, hol elképzelt, hol valóságos közeledésekről és távolodásokról, elindulásokról és megérkezésekről, véletlenekről és kimódolt aljasságokról, veszélyes és veszélytelen vágyakról szóló tizennégy történet ragyogó, kitörölhetetlen képet fest arról, milyen furcsa, ijesztő, kegyetlen és különleges tud lenni az életünk, és a minket körülvevő világ, amelyben így vagy úgy létezünk. Alice Munro ezzel a kötettel búcsúzik az irodalomtól, ezt a nehéz tudást hagyja ránk örökül.

Tovább is nézelődnél?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top