Tuti Tippek

15 gyerekkönyv a fa alá! – 1. rész

Csokorba szedtük azokat a mese- és gyermekkönyveket, amelyekkel érdemes meglepni az aprónépet karácsonyra! Egyrészt mert szórakoztatnak, másrészt mert értékeket közvetítenek.

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Testem tetőtől talpig

(Sanoma Kiadó)

A kötet egy kis mesefigurán, Kokón keresztül mutatja be a kicsiknek az emberi testet, annak működését, sőt az agy mindennapi munkáját is! A kicsik izgalmas feladatok során találnak választ ebben az ismeretterjesztő-foglalkoztató mesekönyvben a szervezetükkel kapcsolatos kérdéseikre, játékos és élvezetes formában.

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Bosnyák Viktória: Puszedli és Habcsók

(Kolibri Kiadó)

Miről is szól valójában a karácsony? Ez a kérdés nem hagyja nyugodni Puszedlit, a barna medvét, és Habcsókot, a jeges társát. A világjáró sárgarigó szerint egy nagy halom ajándékot és hatalmas, díszes fát jelent. Vagy inkább meghittséget, figyelmességet, szeretetet – Habcsók véleménye ez. Puszedli és barátai igazi szívet melengető, izgalmas mesekaland során jönnek rá minderre – úgy, ahogyan azt a népszerű meseírónő bájos története lehetővé teszi.

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész
Bartos Erika: A barátságpróba

(Az Őrzők Alapítvány kiadása)

A Peti, Anna és Gergő könyvek sikeres mesekönyv szerzője ezúttal különleges történetet írt: elsősorban leukémiás, daganatos gyerekeknek szól a betegségükkel kapcsolatos megpróbáltatásokról és a gyógyulásukról, reményt és hitet adó köntösbe öltöztetve. A könyv feloldja a kicsik ismeretlentől való félelmét ebben a nagyon nehéz időszakban. A Tűzoltó utcai Gyermekklinika Őrzők Alapítványa is olyannyira hisz a kötetben, hogy díjmentesen juttatja el azt az érintett kisgyerekekhez és szüleikhez. Ha módunkban áll, segítsünk mi is!

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Jeff Kinney: Egy ropi naplója 5. – A rideg való

(Könyvmolyképző Kiadó)

Jeff Kinney népszerű sorozatának ötödik részében Greg Heffley arra törekszik, amit mindig is nagyon szeretett volna: felnőni! De vajon sikerülhet ez neki? És egyáltalán: felnőttnek lenni olyan jó, mint ahogyan azt ő hiszi? Sok-sok gyerek álmodozik arról, hogyha egyszer felnő, majd minden úgy történik, ahogyan ő szeretné. Nem lesz több szabály, nem lesz több korlát. Kinney új kötete játékosan, humorral, de mégis meghatóan és egyszerre tudatosan szembesíti a kicsiket azzal, hogy nagynak lenni azért nem fenékig tejfel. Sőt!

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Isabel Abedi: A színpadon Lola

(Könyvmolyképző Kiadó)

Adott egy kisiskolás lány, egy brazil apuka, egy nyolcvancentis nagynéni, sok-sok rajongó és érdekes élet. Egyetlen dolog nincs Lola közelében: igaz barát, pedig erre vágyik a legjobban! Új iskolájában az egyetlen, aki szóba áll vele, Fló, egy rettenetesen halszagú lány. Az egyetlen számításba jöhető barátnőjelölt, Annalisa pedig épp akkor csönget be hozzájuk, amikor a papája kínos öltözékben csörtet végig a lakáson… és a kaland itt kezdődik el! A színpadon Lola egy kislány története barátságról, szeretetről, valós értékekről.

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Szilágyi Borka: Kékszem Jázmin irkája

(Aba Kiadó)

A szerző maga is egy tizenéves lány, aki gyermeklelkével varázslatos mesekönyvet álmodott! A történet szerint Tündérországban átvette az uralmat a gonosz Kísértés Köde. Amihez csak hozzáér, elszürkül, elszárad, meghal. Kékszem Jázmin és kis barátai visszautaznak a múltba, hogy már a születésénél elpusztítsák a gonoszt. Ráadásul közben a kalandorok egymásba is habarodnak! Kislányoknak való, nagyon kedves történet!

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Richard Adams: Gesztenye, a honalapító!

(Partvonal Kiadó)

Immár 40 éve világszerte bestsellernek számít a történet, amit az ünnepek kedvéért díszbe öltöztetve adtak ki ismét. Főhőse egy különleges képességű nyuszi, Vakarcs, aki tévedhetetlenül megérzi a jövőt. Mivel tudja, hogy veszélyben a tanya, és egyben az otthonuk, útra kel, hogy megfékezze a közelgő veszedelmet! A regény több mint 400 oldalas, így fejezetenként érdemes olvasni a gyerekeknek, „minden napra jut egy mese” – elven.

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Eva Dix: Gyere velünk a tanyára!

(Tessloff-Babilon Kiadó)

A legtöbb kisgyermek iszonyú kíváncsi arra, hogyan élnek a háziállatok, hiszen a legtöbbjük ma már csak tévéből ismeri őket! Mi zajlik egy istállóban? Mit esznek a disznók? Mi terem a kertben? Milyen az élet a tanyán? Mindezt kedvesen megrajzolt figurák és részletgazdag képek mutatják be a kicsiknek. A könyv utolsó oldalain felhajtható kukucskáló sarkok vannak, melyek segítségével játékosan tesztelhetik frissen szerzett tudásukat a gyerekek!

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

(Minerva Nova Kiadó)

A történet egy kislányról szól, aki a könyveket csak mint felesleges kacatokat tartja számon a lakásban, és legszívesebben megszabadulna tőlük. Már csak azért is, mert szó szerint tele van velük a ház: még a vécében, a fiókokban és a heverő melletti asztalkán is díszeleg egy-egy példány, olvasó után kiáltozva. Így kezdődik a kis Meena meséje, amelynek fontos üzenete van: hogy 2012-ben, a szuper grafikájú rajzfilmek és videojátékok korában is utánozhatatlan élményt nyújt az olvasás.

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Anna Plichota, Cendrine Wolf: Oksa Pollock – Az utolsó remény

(Könyvmolyképző Kiadó)

Oksa Pollock egy különleges képességekről ábrándozó diáklány, aki egyik napról a másikra Franciaországból Londonba költözik a családjával, és az élete gyökeresen megváltozik. Hirtelen elképesztő történések kezdődnek: ismeretlen rosszullét, egy különös jegy megjelenése a hasán. A különös jelekre végül nagyanyja ad választ, aki megosztja vele a család sötét titkát, Oksa pedig akaratától függetlenül indul el egy úton, ahol nincs megállás! Története egy regény – a Harry Potter izgalmát kedvelő gyerekeknek.

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Máté Angi: Az emlékfoltozók

(Magvető Kiadó)

Hogy kik azok az emlékfoltozók? Két tündér, vagy két rigó, esetleg két kislány? Egy limonádéhajú és egy faodúbarna. Amerre járnak, csodák történnek, elég egy tű és cérna, hogy megfoltozzák még a feledékeny tölgyfa emlékeit is, vagy egy pecabot, hogy megcsiklandozzák a Holdat. A legjobb első prózakötetesnek járó Bródy Sándor-díjjal jutalmazott Máté Angi kötetét gyönyörű illusztrációk teszik még élvezetesebbé a kicsiknek.

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész T. Aszódi Éva: Nefelejcs

(Ulpius Ház Kiadó)

A szép magyar versek mindig és mindenkor a legszebbek kicsiknek és nagyobbaknak, gyerekeknek és szülőknek, óvodásoknak és iskolásoknak. Nem szabad hagynunk, hogy ezek kivesszenek a család mindennapjaiból! A magyar népköltészet, a klasszikusok és a XX. század lírájának legjavát gyűjti csokorba ez a kötet, mely játékosan szórakoztató, szépre-jóra oktató, szívet-lelket gyönyörködtető – a verseket ismételgetve a kicsik is szívesebben fejlődnek, tanulnak!

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Bátky András: Mirka

(General Press Kiadó)

Mirka, a hétéves kislány azon töpreng, vajon őt szeretik-e a szülei? Mert olyan sokat dolgoznak, hogy még nincsenek otthon, amikor ő hazaér az iskolából. Hogy megtudja, utánaerednek-e, elindul világot látni. Útja során sokakkal megismerkedik, és a történeteikből megtudja, hogy a szeretetet nem az teszi értékessé, milyen módon mutatjuk ki, hanem annak őszintesége és önzetlensége. Mirka története segít a gyerekeknek elfogadni, megérteni ezt a mai, rohanó világot…

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Mary Pope Osborne: A kardfogú tigris birodalma

(Animus Kiadó)

Ha valami, akkor a jégkorszak aztán nagyon izgi! Különösen két fürdőruhás kisgyerek számára! A főszereplők, Annie és Jack majd megfagynak, amikor amikor a csodakunyhónak álcázott időgép visszarepíti őket a didergés korába. Kalandjuk a kardfogú tigrissel izgalomban tartja a gyerekeket!

15 gyerekkönyv a fa alá! -1. rész Janet Foxley: Fikarc és a csodaszamár

(Animus Kiadó)

Adott egy óriás, akinek hatalmasnak kellene lennie, de egy rendellenesség miatt apró marad, ezért hívják Fikarcnak. Nagyon szomorú, mert úgy fest, otthona, a Morajló-hegy hamarosan levegőbe repül. De nem hagyja annyiban! Barátja, Emma, mellé áll és eldöntik: kitalálnak valami okosat, hogy megmentsék a világukat. Kalandos történet kicsiknek, fókuszban a barátság, a bátorság, a hősiesség!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top