Tuti Tippek

Ne váljon veszélyessé a karácsony!

Már javában folynak a karácsony előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzések a piacokon és az áruházakban, a veszélyes árukat azonban csaknem lehetetlen száz százalékban eltüntetni az üzletek polcairól. Nem árt tehát odafigyelni arra, mit is veszel.

Figyelj az égőkre!

Az Európai Unió öt országában elvégzett tavalyi uniós vizsgálat szerint minden harmadik karácsonyfaégő tűz- vagy áramütés-veszélyesnek bizonyult. A magyarországi helyzet még ennél is tragikusabb volt: itt a vizsgált füzérek 95 százalékát minősítették veszélyesnek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrei épp ezért kiemelt figyelemmel fordulnak a karácsonyi füzérek felé, ezek az áruk mégis időről időre feltűnnek a polcokon. De vajon mit tehetsz, hogy elkerüld őket?

Ne váljon veszélyessé a karácsony!
  • Műszaki cikket soha ne vásárolj piacon! Hálózatról működtethető készüléket a szabályok szerint egyébként is tilos ilyen helyen árusítani, ráadásul az áru eredete bizonytalan, sőt sok esetben számlát sem kapsz róla.
  • Nézd meg a vezetéket: ha túl vékony, használat közben könnyen túlmelegedhet, és kigyulladhat az égősor. Ugyancsak a gyatra szigetelésre utalhat, ha a vezeték néhány ide-oda hajtás után kifehéredik.
  • Szintén veszélyes, ha a füzér dugója túl kicsi, mivel nem tudod úgy bedugni, hogy a kezed ne érjen hozzá a konnektorhoz.
    Ne váljon veszélyessé a karácsony!
  • A hegyes karácsonyfaizzók is veszélyesek, könnyen sérülést okozhatnak.
  • Inkább szánj egy kicsivel több pénzt egy minőségi füzérre, amit aztán több évig is használhatsz. De akármilyet is veszel, semmiképp ne hagyd bekapcsolva a karácsonyfa-világítást, amikor elmész otthonról.

Keresd a biztonságos játékot!

A veszélyes termékek piacának a gyerekjátékok is élenjáró szereplői. Az idén a német Stiftung Warentest vizsgálata jutott arra a következtetésre, hogy még a nagy cégektől származó gyerekjátékok is tartalmaznak káros anyagokat. A betiltott áruk listáján pedig rendszeresen megjelennek a játékszerek, idén például káros ftalátot tartalmazó műanyag gyerekjátékokat vontak ki a piacról (ez az anyag nyál vagy izzadság hatására kioldódhat a játékszerből, és bőrről, nyálkahártyáról felszívódva károsíthatja a szervezetet). Adunk néhány tippet, hogyan gondoskodj a legkisebbek biztonságáról már az üzletben.

Ne váljon veszélyessé a karácsony!
  • Hagyd a polcon azokat a játékokat, amelyekről letörhetnek a gombok, kiálló részek, és azokat a gyerek lenyelheti.
  • Festékek, filctollak, folyadékkal töltött rágókák, valamint műanyag játékok vásárlása esetén biztos, ami biztos alapon ragaszkodj a márkás termékekhez, és keresd a csomagoláson annak jelzését, hogy nem tartalmaznak káros anyagokat.
  • Kerüld a zajos játékokat, például a zenélő játék mobiltelefonokat, ezek ugyanis károsíthatják a gyerek hallását.
    Ne váljon veszélyessé a karácsony!
  • Textiljátékok esetén figyelj arra, hogy ne lógjanak le róluk fulladásveszélyes, hosszú szalagok, ne törhessenek el a gombjaik, valamint könnyen tisztíthatók legyenek.
  • Ne vegyél ajándékba játék pisztolyt, nyílpuskát, kardot, nehogy a gyerekek a játék hevében sérülést okozzanak egymásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top