nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Nincs pocsékolás – sütik tojásfehérjéből

Vannak sütemények és öntetek, amelyekbe csak tojássárgája kell, ilyenkor a maradék fehérje sokszor a mosogatóban végezte. Eddig...
NLCafé
f Ajánlom

Pavlova karamelles, rózsavizes eperrel

Pavlova:

  • 3 tojásfehérje
  • 3 ek. víz
  • 15 dkg porcukor
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • ízlés szerint 1 teáskanál (rózsabors, mozsárban összetörve) bors

Szirup:

  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. víz
  • 25 dkg eper
  • 1 ek. rózsavíz

Tálalás:

  • 1 dl cukor
  • 1 tk. habtejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A sütőt 190 fokosra előmelegítjük, és egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben addig verjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet, és addig verem, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, és további 5 percig verem, amíg egészen sűrű, szinte vágható és fényes lesz. A végén – ha van – hozzákeverjük az összetört rózsaborsot.

 

A felvert, kemény habot a sütőpapírra kenjük (ha egyszemélyes adagokat készítünk, 6 egyforma

halmot alakítsunk ki). Az előmelegített sütőbe tesszük, és a hőmérsékletet egy perc elteltével visszavesszük 140 fokra. Fél óráig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját konyharuhával kitámasztjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a pavlovát.

 

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. A cukrot és a vizet lábasba tesszük, felolvasztjuk, majd néha megkeverve világosbarna karamellt főzök belőle. Amikor kezd sűrűsödni és a színe megfelelő, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a rózsavizet (ha a karamell megkeményedik, tegyük vissza a tűzre, és olvasszuk fel). Az eperszeleteket összeforgatjuk a karamellel, és félretesszük.

 

A tejszínből és a cukorból közepesen kemény habot verünk. A pavlova tetejére egy nagy evőkanányit teszünk a habból, és rákanalazunk a rózsavizes-karamelles eperből. Ha egy nagy pavlovát készítünk, az egész tejszínhabot ráhalmozzuk, az epret pedig szeletenként adagoljuk.


A recept Havas Dóra: Lila Füge szakácskönyvében jelent meg. (Boook Kiadó)

Kókuszos muffin mascarponekrémmel

Hozzávalók 10-12 darabhoz:

  • 15 dkg cukor
  • 7 dkg (olvasztott) vaj
  • 4 db tojásfehérje
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 db (leve + reszelt héja) lime
  • 10 dkg kókusztejpor

Krém :

  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 3 evőkanál méz
  • ízlés szerint mehet bele még egy lime reszelt héja és leve lime
  • 25 dkg mascarpone
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásfehérjéből lágy habot verünk, majd belekeverjük a cukrot, a tejport és a kókuszreszeléket. Ha összedolgoztuk, mehet bele az olvasztott vaj és a lime leve, valamint héja. 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük.

Miközben sül, a mascarponét simára keverjük a mézzel és a cukorral, valamint a lime levével és héjával. Habzsákba töltjük, és a kisült és kihűlt muffinok tetejére halmozzuk.  

Kókuszcsók

Hozzávalók nagyjából 60 darabhoz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg kókuszreszelék
  • 25 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, majd amikor félkemény, apránként hozzáadagoljuk a cukrot és a kókuszreszeléket. A sűrű masszát két kanál segítségével zsírpapíros tepsire tesszük és 150 fokos sütőben 5-6 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már aranybarna, de figyelni kell rá, mert hamar odaég. 

 

Megosztás Facebookon