Last minute cukrászat: sütik 1 óra alatt

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Elúsztál a takarítással és a csomagolással? Csak 1 órád maradt? Ezek a sütit annyi idő alatt tuti elkészülnek, persze csak akkor, ha nem most sütsz életedben először.

Vörös áfonyás-kókuszkrémes torta

Hozzávalók 18 cm-es formához::

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál instant kávé

Kókuszkrém:

  • 10 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg vörös áfonya
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
Kategória desszert
Elkészítési idő 60 perc
Nehézségi szint közepes
Vörös áfonyás-kókuszkrémes torta

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tojásokat a cukorral elektromos habverővel verjük 4-5 perc alatt habosra, míg kifehéredik, habos, könnyű lesz. Szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóport és az instant kávét, majd keverjük el. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-es kapcsos tortaformát, öntsük bele a tésztát (majdnem a tetejéig ér), tegyük be sülni 35-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után vágjuk négy kerek lapra. A krémhez a kókuszt keverjük el 2 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral, forralva, főzve puhítsuk meg a reszeléket. A maradék tejből, cukorból és a pudingból főzzünk sűrű krémet, majd keverjük el a kókuszos résszel. Osszuk szét a krémet kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb mennyiséghez keverjük hozzá a vörös áfonyát. Kenjük meg rétegenként a piskótalapokat az áfonyás krémmel, végül kenjük körbe a tortát a fehér krémmel. Tegyük hűtőszekrénybe 12 órára.

Citromkrémes torta habsipkával

Hozzávalók 21 cm átmérőjű tortához::

  • 17 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál kakaópor

Citromkrém:

  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 8 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Tojáshab:

  • 3 db tojásfehérje
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 15 dkg porcukor
Citromkrémes torta habsipkával
Kategória desszert
Elkészítési idő 60 perc
Nehézségi szint közepes

Elkészítés

Keverjük össze alaposan a tészta hozzávalóit, öntsük 21 cm-es kapcsos tortaformába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük. A kihűlt torta közepét vágjuk ki úgy, hogy az alja megmaradjon, illetve az oldalán körben 1 cm-es tésztaperem legyen. (A kivájt részből készíthetünk például kókuszgolyót.) A krémhez reszeljük le a citromok héját, a narancs és a citromok levét facsarjuk ki. A sárgájákat és az egész tojást verjük fehéredésig a cukorral, keverjük hozzá a keményítőt, majd a citrusok levét, a reszelt héjat (a lé 2 dl legyen, ha kevesebb, vízzel öntsük fel). Melegítsük lassan a krémet, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig, ekkor keverjük el benne a vajat/margarint. Töltsük a citromkrémet a tortába. 

A habhoz a fehérjéket elektromos habverővel verjük habosra, de ne keményre, ekkor kezdjük el kanalanként adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál után verjük a habot 1-2 percig, míg a krém egészen fényes, kemény, formázható lesz. A végén keverjük bele a keményítőt is. Kanalazzuk a tojáshabot a tortára, formázzunk csúcsokat vagy hullámokat, süssük 160 °C-os sütőben 20 percig. Ne piruljon meg a hab, csak szilárduljon meg a széle. A sütőben hagyjuk kihűlni, majd szeletelés előtt legalább 30 percre kerüljön a hűtőbe.

Mákos piskótatekercs citromos mascarponekrémmel

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

  • 10 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál mák

Krém :

  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl citrom leve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg mascarpone
Mákos piskótatekercs citromos mascarponekrémmel
Kategória desszert
Elkészítési idő 60 perc
Nehézségi szint közepes

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. 4-5 perc alatt elektromos habverővel keverjük habosra a cukrot a tojásokkal. Kifehéredik, krémes lesz, sokszorosára nő. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a mákot, majd öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, süssük 15 perc alatt készre. A kész piskótát még melegen tekerjük fel, hagyjuk így kihűlni.

A krémhez a tojássárgájákat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a citromlevet és a -héjat, majd lassú tűzön, kevergetve sűrítsük be a krémet. Forgassuk össze a mascarponéval. Tegyük a hűtőbe, hogy szilárduljon, majd ha már megfelelő az állaga, töltsük a kitekert piskótába, majd újra tekerjük fel.

Tipp: készíthetjük citrom helyett naranccsal is.

 

 

Süss húst gyümölcsökkel

 

A receptek a Nők Lapja Konyha decemberi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!

Ízelítő a tartalomból:
Karácsonyi sütemények
Zöldséges fogások
Szilveszteri finomságok

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások