Hagyományos karácsonyi desszertek pohárban

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A karácsonyi habzsi-dőzsi csak a vasakaratúak derékméretén nem hagy nyomot. Ezért is gondoltuk úgy, hogy legalább a sütiken könnyítünk egy kicsit, lehagyjuk a tésztát és pohárkrémet készítünk. Mindhárom alapja egy házi puding, amit variálunk. A végeredményt kóstolva a tesztcsapat egyértelműen visszaigazolta, melyik süti íze alapján készített pohárkrémről van szó.
Írta: | 2012. 12. 16. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Mindhárom desszert alapja a házi puding, ami a következőképpen készül:

Hozzávalók:
2 tojássárgája
2 ek liszt vagy keményítő
1 vaníliarúd
2 ek barna cukor (vagy méz, ebből kevesebb kell)
4 dl tej
3 ek mascarpone


A tojások sárgáját összekeverjük a keményítővel/liszttel, a tejet a felhasított vaníliarúddal felfőzöm. A meleg tejjel apránként hígítom a tojásos keveréket. Édesítem és sűrűsödésig főzöm. Ha kész, 10 percet hűtöm, majd hozzákeverem a mascarponét.

Hagyományos karácsonyi desszertek pohárbanMézes krémes

Hozzávalók:
1 adag házi puding
8 ek baracklekvár
8 dkg kekszdara (pl. Hobbits)
étcsoki vagy kakaóbabtöret


A poharak aljára 1-2 ek baracklekvárt rétegezünk, majd erre kekszdarát szórunk, végül jöhet rá a puding.  A tetejére reszelt étcsokit vagy kakaóbabtöretet szórunk.
Tipp: Profi konyhatündérek készíthetnek 8 dkg cukorból karamellt is. Ezt összetörjük és a rétegek közé szórjuk.

 

 


Hagyományos karácsonyi desszertek pohárban

 Zserbó

Hozzávalók:
2 adag házi puding
15 dkg darált dió
8 ek baracklekvár (vagy narancslekvár, ezzel pikánsabb)
(Pekán)dió a tetejére


A darált diót száraz serpenyőben kevergetve megillatosítjuk, majd kihűtjük, végül a lefőzött pudinghoz keverjük. A poharak aljára egy réteg diós krémet simítunk, majd a lekvár, illetve erre ismét a diós krém. Tetejére durvára vágott diót vagy pekándiót szórunk.

 

 

 

Hagyományos karácsonyi desszertek pohárbanFlódni

Hozzávalók:
10 dkg aszalt szilva
5 dkg darált mák
2 alma
fél tk őrölt fahéj
késhegynyi őrölt csillagánizs
fél citrom leve
1 adag házi puding
8 dkg darált dió


Az almákat meghámozzuk, kiszedjük a magházukat, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a fahéjat, a csillagánizst, 5 dl vizet, a citromlét és megpároljuk. Ha puha, leturmixoljuk. Az aszalt szilvát apróra vágjuk, a mákkal összekeverjük. Itt nem is kell édesíteni, de ha valaki szeretné, tehet hozzá mézet. A pudinghoz keverjük a diót. A poharak aljára egy réteg szilvás mákot terítünk, erre jön az almakrém, majd pedig a diós krém.

Olvass tovább

Hozzászólások

*54* 2015-08-22 13:20

Olyat én is gyártok már vagy három éve...tényleg isteni finom és minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek. Először csak ajándéknak csináltam pár héttel karácsony előtt - egy pici üveg kóstolót megtartottam, de akkor még nem volt olyan...olyan egységes az íze. Aztán rákövetkező éven már nyáron eleve a magvazott meggyel egyidőben főztem a lekvárt is - hát valami mesés lett pár hónap alatt.


Narancsos almát szoktam még kreálni, az is nagy kedvencünk. Aztán mentettem még el pár különlegesebbnek számító recit, majd ha már csend és nyugalom lesz itthon, nekiveselkedek és főzök. :)


 

antironia 2015-08-22 12:39

Azért tetttem be, hogy más is kipróbálja. :)


 


Tényleg jó szívvel ajánlom, mert nagyon finom.


Egyedül a gőz fölötti habverés az, ami a szokásosnál macerásabb, de 7-8 perc alatt megvan. És az eredmény bőven kárpótol. :)

antironia 2015-08-22 12:38

Számomra nem az az ünnep, ha kinyúlt mosogatórongyként esek be az ünnepi asztal mellé...........


 


Legyen finom kaja, de ez ne azt jelentse, hogy előtte 3-4 napig látástól mikulásig a tűzhely mellett kelljen állnom.......


 


 

antironia 2015-08-22 12:37

Köszi, én is elteszem. .)


 


A fekete erdős kombinációkat imádjuk. Szoktam eltenni ilyen dzsemet is (feketecsokival), hogy az milyen isten! :)

*54* 2015-08-21 07:24

Most visszaolvasva kezdem sértve érezni magam. Csak mert nem görnyedek órákat, napokat ilyen-olyan süteményeket gyártva már nem vagyok ember? Az én gyerekeim ezek szerint nem tudják milyen az "igazi" karácsony mert nem bejglivel, habos-babos tortákkal, krémes süteményekkel van megrakva az asztal, amiből annyit esznek, amennyit akarnak? Hát kikérem magamnak.


Olyan utálkozva nyilvánult meg Dnanga, mintha legalábbis moslékot tennénk az asztalra....


 

*54* 2015-08-21 07:19

Ezt utólagos engedelmeddel elmentettem - próbája következik még az ünnep előtt. :)


 

*54* 2015-08-21 07:17

Na ez az...egyiknek ez a jó, másiknak az. De csak mert másnak más a véleménye, kedvence, elképzelése azért ne döngöljük már a földbe, ne minősítsük már, hogy az meg milyen már...(ezért is írtam a vasárnapi húsleves-rántotthús-töltöttkáposzta kombót...sok ismerősöm van, akinek csak ettől vasárnap a vasárnap)


Amit mutattam, nálunk nagy kedvenc: Fekete erdő triffle - isteni finom, nem túl bonyolult az elkészítése sem és szerintem megállja a helyét egy karácsonyi asztalon is.


 


(2 tojás, 2 ek. liszt, 2 ek. cukor, 2 tk. kakaópor (ha valaki kakaósabb piskótát szeretne, az tehet bele többet is, de akkor érdemes csökkenteni a liszt mennyiségét), 1 üveg meggybefőtt, 1 dl cseresznyepálinka


A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a 2 kanál cukrot habosra keverjük a tojások sárgájával. Majd hozzáadjuk a kakaóval elkevert lisztet. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan adjuk a masszához. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, majd 180 fokos sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 
A pudingot elkészítjük a tasakon leírtak alapján. A tejszínhabot keményre verjük a habfixálóval, majd óvatosan összekeverjük a pudinggal. [itt jegyezném meg, hogy a tejszínhabtól teljesen megváltozik a puding állaga, sokkal könnyebb, finomabb lesz]
A meggyet beáztatjuk a pálinkába, és egy kicsit összemelegítjük majd leszűrjük. A leszűrt pálinkát ráönthetjük a piskótára. 
A csokit apróra vágjuk, majd elkezdjük rétegezni a süteményt. Legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, és hidegen tálaljuk.)