Mézeskalács

Karácsonyi vendégváró

Ugye a finom ünnepi étkek szerinted is elképzelhetetlenek szeretet nélkül? Odaadásod, a hagyományok, valamint a minőségi alapanyagok nyomán varázsolj mennyországízű karácsonyt a terített asztalra!

Karácsonykor mindenki igyekszik kitenni magáért. A házilag készült fenséges fogások összehozzák a családot, hogy azután áldott karácsonyt kívánjunk egymásnak. Odáig azonban gondos előkészületek sora vezet a konyhában. Minden karácsony lelke e “titkos” szeretetműhely, ahol az igazi meglepetések készülnek, az isteni illatok pedig gyengéden belopóznak a szomszédokhoz is. Emlékszel még? Amikor gyermekkorodban, a nagyival kettesben szorgoskodtatok, akárcsak két angyalka. Ma pedig már te készíted a karácsonyi asztalra az ünnepi pulykát!

Karácsonyi vendégváró

Fűszervajas töltött pulyka 

6-8 személyre
Sütési idő: 3,5 óra + pihentetés  

Hozzávalók:  

A pulykához:

  • kb. 6 kg-os pulyka
  • 125 g Lurpak enyhén sózott puha vaj
  • 1 kis marék apróra vágott petrezselyem
  • 1 púpozott evőkanál apróra vágott rozmaring
  • 3 vöröshagyma, hámozva és félbe vágva
  • 3 közepes sárgarépa, hámozva és harmadolva
  • 3 szál zeller, három részre vágva
  • 1 fej fokhagyma, félbevágva
  • 2 babérlevél
  • egy nagy csipet frissen őrölt bors
  • egy nagy csipet tengeri só

 

A töltelékhez:

    • 300 g darált sertéshús
    • 2 nagy sonkahagyma apróra vágva, üvegesre párolva, majd hűtve
    • 2 szál zeller apróra vágva, üvegesre párolva, majd hűtve
    • 1 kis marék apróra vágott zsálya
    • 1 nagy marék aszalt áfonya, apróra vágva
    • 1 nagy marék dió, aprítva
    • 1/2 teáskanál szegfűbors
    • 2 marék zsemlemorzsa
    • 1 tojás, felverve
    • 1 kisebb narancs héja
    • egy nagy csipet frissen őrölt bors
    • egy nagy csipet tengeri só

 

A mártáshoz:

  • 25 g Lurpak enyhén sózott vaj
  • 25 g sima liszt
  • 100 ml csirkehúsleves
  • 100 ml száraz fehérbor   

Elkészítés

1.  Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.

 Egy tálban keverjük össze a töltelék hozzávalóit. Egy másik tálban készítsük el a fűszervajat a puha vajjal, az apróra vágott petrezselyemmel, a rozmaringgal, és ízesítsük sóval, borssal.

Karácsonyi vendégváró

 2.  A pulykát töröljük szárazra, majd a fűszervaj felét kenjük a bőre és a húsa közé.

 Töltsük a pulyka hasüregébe a tölteléket, majd tűzzük össze a bőrt az üregnél. Dörzsöljük át a maradék vajjal a bőrét, és szórjuk meg sóval és borssal.

 3. Tegyük a hagymát, fokhagymát és a zöldségeket egy sütőedénybe. Tegyük a pulykát a zöldségek tetejére, fedjük le lazán fóliával, és toljuk be az előmelegített sütőbe 15 percre. Azután vegyük le a sütő hőmérsékletét 160 °C-ra.

4. Két óra elteltével vegyük ki a pulykát a sütőből, locsoljuk meg az olvadt fűszervajas keverékkel, és fólia nélkül toljuk vissza. Ezután 20 percenként locsolgassuk. A teljes sütési idő 3,5 óra, de kisebb pulykánál ez az idő kevesebb.

 Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a pulyka jól átsült-e. Akkor van készen, ha a szaft átlátszó.

 5. Tegyük át a pulykát egy tálra. Fedjük le dupla fóliával, majd pihentessük legalább fél órát.

 6.  A mártás elkészítéséhez öntsük át a szaftot egy szitán, a zöldséget passzírozzuk át rajta. Azután fölözzük le a szaft zsírját. A pulyka sütőedényét kis lángon tegyük a gázra, majd adjuk hozzá a vajat és a lisztet, és kevergessük folyamatosan.

Kézi habverővel lassan keverjük hozzá a bort, a pulykaszaftot és a csirkehúslevest. Keverjük csomómentesre, majd főzzük el a mártást felére-harmadára.

Karácsonyi vendégváró

A karácsony Lurpak®ot érdemel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top