Mézeskalács

Szaloncukor házilag – nem is olyan bonyolult!

A boltok polcai már roskadoznak a legkülönfélébb szaloncukrok alatt, de elárulunk egy titkot: egyszer tényleg megéri saját készítésű szaloncukrokot csinálni. És ha most azt gondolnád, hogy jó-jó, lehet, hogy finomabb a házi szaloncukor, de biztos nehéz elkészíteni, akkor gyorsan nézd meg ezeket a recepteket! Meg fogsz lepődni, milyen egyszerűek!

Vannak természetesen bonyolultabb receptek is, de az alábbi szaloncukor receptek olyan egyszerűek, hogy akár még a gyerekekre is rábízhatod. Mármint az elkészítést. Mert a kész szaloncukrot inkább tedd el egy titkos helyre, nehogy véletlenül “elpárologjon” karácsony előtt. 

Házi szaloncukor egyébként bármilyen édes masszából készülhet, aminek van annyi tartása, hogy szépen formázható legyen. Bátran használhatjuk a marcipánt alapként, különféle aszalt gyümölcsökkel párosítva isteni finom házi szaloncukrot készíthetünk, de darált magvakból, mogyoróból, dióból, mandulából is készíthetünk házi szaloncukrot, egy kis lekvárral összegyúrva szépen formázható masszát kapunk. 

Ha a kis hengerek megvannak, érdemes egy rövid időre hűtőbe tenni őket, majd pedig rákészülni a csokibevonásra. Szép fényes lesz a csokibevonat, ha a felhasználandó csokoládénak csak a 2/3 részét olvasztjuk meg vízgőz felett, a maradékot pedig már a vízgőzről levéve keverjük hozzá a csokihoz. Érdemes két kiskanállal, vagy egy villa segítségével megmártani a kis hengereket, majd sütőpapíros tálcára helyezni a lecsepegtetett szaloncukrokat. Hűtőben gyorsan megdermednek, utána már csak annyi a dolgunk, hogy méretre vágott selyempapírba, és szép csomagolópapírba csomagoljuk őket.

Aszalt szilvás-marcipános

Szaloncukor házilag - nem is olyan bonyolult!

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

  • 10 aszalt szilva
  • 4-5 ek. konyak / almalé
  • 200 g marcipán

Az aszalt szilvát meglocsoljuk a konyakkal, és állni hagyjuk 1-2 órán át. Ha letelt az idő, lecsepegtetjük, papírtörlővel kicsit felitatjuk róla a nedvességet, és félbevágjuk. A marcipánt két folpackdarab között kinyújtjuk, majd 4-5 cm széles csíkokra vágjuk. Az alkoholos aszaltszilva-darabokat bebugyoláljuk a marcipánnal, sütőpapíros tálcára helyezzük, és hűtőbe tesszük. 1 óra elteltével kivesszük a hűtőből, és a fent leírtak szerint csokoládéba mártjuk, dermedni hagyjuk, és becsomagoljuk.

Gesztenyés szaloncukor

Hozzávalók 50 darabhoz:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 3 ek. holland kakaópor
  • 1 ek. sárgabaracklekvár 
  • 2 ek. méz
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 20 dkg étcsokoládé 

A gesztenyemasszát, a kakaóport, a lekvárt, a mézet és az őrölt fahájat alaposan összekeverjük, majd 1 cm átmérőjű kígyókat készítünk belőle. Késsel 3-3,5 cm hosszú darabokat vágunk belőle. Az étcsokoládét darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk, ebbe mártjuk a darabokat.Sütőpapírral bélelt tányérra ültetjük őket, majd hűtőbe tesszük minimum 2 órára. Egyenként szép papírba csomagoljuk őket.

Kókuszos szaloncukor

 

Szaloncukor házilag - nem is olyan bonyolult!

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 2 ek. kókusztej
  • 3 dkg kókuszreszelék

A fehércsokit gőz felett felolvasztjuk, majd a kókusztejjel és a reszelékkel elkeverjük. Hűlni hagyjuk, hogy formázhatóvá váljon. Ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. 3 cm-es darabokra vágjuk és szaloncukrot formálunk belőle. Közben a csokit gőz felett felolvasztjuk, majd a szaloncukrokat megmártjuk benne, jól lecsepegtetjük, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre, tányérra tesszük, és hűtőben kihűtjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top