Mézeskalács

Sztárszakácsok ínyenc karácsonyi sütireceptjei

Ha idén is szeretnél egy kicsit újítani, és valami olyan karácsonyi sütivel készülni karácsonyra, ami eddig még soha nem készült nálatok, akkor válogass a sztárséfek receptjei közül. Mi Jamie Oliver, Nigella és Gordon Ramsay isteni karácsonyi sütireceptjeivel készülünk.

A klasszikus karácsonyi sütikről nem mondunk le idén sem, lesz az asztalon zserbó, gyümölcskenyér, sok-sok karácsonyi aprósütemény és sós falat. Az ünnepi menü azonban minden évben tartogat egy-két meglepetést: van, amikor egy új leves kerül a menübe, néha a főétellel is variálunk, de leggyakrabban a desszert az, amiben új ízekkel próbálkozunk. Idén például a sztárszakácsok karácsonyi sütireceptjei között keresgéltünk, és találtunk is három isteni finomságot, amit érdemes kipróbálni. 

Karácsonyi gyümölcsös-csokis trifle Jamie Olivertől

Sztárszakácsok ínyenc karácsonyi sütireceptjei

Hozzávalók:

  • 1 db mangó
  • 1 db ananász
  • fél gránátalma 
  • 1 dl rum
  • 4 evőkanál szeletelt mandula
  • fél evőkanál cukor
  • 25 dkg maradék süti (brownie, csokis keksz, mézeskalács, gyümölcskenyér)
  • 2,5 dl vaníliapuding
  • 12 dkg meggy / narancslekvár
  • 2 mandarin
  • 2,3 dl tejszín
  • 3-4 dkg étcsokoládé
  • ízlés szerint karamellszósz a tetejére

1. A mangót és az ananászt meghámozzuk, és feldaraboljuk. Egy tálba tesszük őket, hozzáadjuk a gránátalmamagokat, meglocsoljuk kb. 20 ml rummal, és félretesszük.

2. Egy serpenyőt felhevítünk, beleszórjuk a mandulát és a cukrot, és néhány percig pirítjuk, majd hozzáadunk egy löttyintésnyi rumot, kb. 5-8 percig kevergetve “főzzük”, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk.

3. A süteményt feldaraboljuk, meglocsoljuk a maradék rummal, és poharakba, vagy egy nagy tálba tesszük, a gerezdekre szedett mandarinnal együtt. 

4. A tejszínt felverjük, és a felét összeforgatjuk a vaníliapudinggal. A pudingos habot a poharakba adagoljuk, rákanalazunk egy kis lekvárt, erre adagoljuk a mangós keveréket, majd következik a maradék tejszínhab, és a tetejére ízlés szerint szeletelt mandula, étcsoki vagy karamellszósz.

Karácsonyi kuglóf Nigellától

Sztárszakácsok ínyenc karácsonyi sütireceptjei

Hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg méz
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék

A tetejére: 

  • 1 tojásfehérje
  • kevés porcukor
  • citromhéj

1. A vajat megolvasztjuk egy lábasban, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a mézeskalács-fűszert és a tejet, és néhány percig kevergetjük, míg a cukor és a méz is teljesen feloldódik. 

2. A sütőport összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a mézes-fűszeres keveréket és a tojást, és alaposan összekeverjük.

3. A masszát kivajazott-kilisztezett kuglófformába öntjük, és 180 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Ha szükséges, félidőben lazán letakarjuk egy alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, míg a közepe is teljesen átsül. Ha kész, hűlni hagyjuk.

4. A kihűlt kuglófot feldíszítjük: a tojásfehérjét összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrű masszát kapjunk, és a kihűlt kuglófra csorgatjuk, majd hagyjuk megszáradni. Csorgathatunk rá étcsokoládét, vagy díszíthetjük akár citrom- vagy narancshéjdarabkákkal is. 

A legjobb csokis süti Gordon Ramsay-től

Sztárszakácsok ínyenc karácsonyi sütireceptjei

Hozzávalók 2 főre:

  • 50 g vaj + a formák kivajazásához 
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 50 g jó minőségű (minimum 70%-os) étcsokoládé
  • 1 nagy tojás
  • 1 nagy tojássárgája
  • 60 g cukor
  • 45 g finomliszt
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

1. Kivajazzuk és a kakaóporral alaposan körbeszórjuk a kb. 7,5 cm átmérőjű szufléformákat.

2. Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat és az étcsokoládét, simára keverjük, majd 10 percig hűlni hagyjuk.

3. Elektromos habverővel fehéredésig verjük a tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd hozzáadjuk a csokis-vajas keveréket is.

4. Átszitálva hozzáadjuk a mézeskalácsfűszerrel elkevert lisztet, és óvatosan összeforgatjuk, majd az így kapott masszát a szufléformákba öntjük. 12 percig sütjük, majd meleg tányérra borítjuk, és azonnal tálaljuk. 

Fagyival, savanykás lekvárokkal és gyümölcsökkel a legfinomabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top