Mézeskalács

3 gyümölcskenyér – a csokistól a vegánig

Illatos, fűszeres finomság a karácsony egyik kedvenc sütije, a gyümölcskenyér. Eljátszadoztunk most az alaprecepttel, és készítettünk három kevésbé ismert gyümölcskenyeret.

A karácsonyi gyümölcskenyér a színes kandírozott gyümölcsöktől és az illatos téli fűszerektől kiváló ünnepi fogás lesz. A klasszikus gyümölcskenyér receptjét már ismerjük, így most 3 kevésbé ismert receptet hoztunk. 

Királyszelet

3 gyümölcskenyér, ami nélkül nincs karácsony

Hozzávalók:

  • 150 g margarin/vaj
  • 5 db tojás
  • 150 g cukor
  • 100 g durvára vágott dió
  • 1 csomag mazsola
  • 150 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor

A tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra verjük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a diót, a mazsolát, végül a tojások felvert fehérjét. Kivajazott és kilisztezett őzgerincformába öntjük és 40-45 percig 170 fokon sütjük tűpróbáig. Kihűlés után a tetejét bevonhatjuk porcukorral vagy csokoládémázzal.

Csokoládés püspökkenyér

3 gyümölcskenyér, ami nélkül nincs karácsony

Hozzávalók:

  • 7 tojásfehérje
  • 180 g cukor
  • 160 g liszt (lehet finomliszt és rozsliszt keverve)
  • 2 maréknyi a magokból és aszalt gyümölcsökből (dió, mandula, mazsola, aszalt áfonya apróra vágva)
  • 50 g étcsokoládé, apróra törve

A tojások fehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük, majd lassan hozzáforgatjuk a liszteket. Hozzáadjuk az apróra vágott diót vagy mandulát, aszalt gyümölcsöt és az apróra tört csokoládét. Őzgerinc formát vagy kisebb kenyérformát kilisztezünk és előmelegített sütőben a kenyeret (160 fokon) kb. 40 percig sütjük. Akkor sült meg, ha a fapálcika szárazon jön ki a kenyérből.

Vegán gyümölcsös sütemény

3 gyümölcskenyér, ami nélkül nincs karácsony

Hozzávalók egy 18 cm-es kerámia sütőformához:

  • 225 g finomliszt vagy teljes kiőrlésű liszt (esetleg fele-fele)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 175 g lágy barna cukor
  • 200 g vegyes aszalt gyümölcs (aszalt barack, mazsola, áfonya)
  • 100 g kandírozott narancs
  • 50 g mandulaliszt vagy őrölt mandula
  • 225 ml víz
  • marék zabpehely

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és kibélelünk egy 18 cm-es sütőformát sütőpapírral. Egy nagy tál felett átszitáljuk a lisztet a sütőporral és a fűszerrel, és hozzáadjuk a zabpehely kivételével a többi hozzávalót is. Fakanállal vagy robotgéppel 2 percig keverjük. Sütőformába kanalazzuk, megszórjuk a zabpehellyel a tetejét és kb. 50 percig sütjük. Ellenőrizzük, hogy átsült-e, és ha tisztán marad a közepébe szúrt hústű, akkor elkészült a sütemény. Hagyjuk a sütőben hűlni, távolítsuk el róla a sütőpapírt. Fagyasztva akár 3 hónapig is eláll.

 

Molnár Orsi a wannabe chef blog szerzője. Oldalán változatos és egyszerűen elkészíthető ételek receptjei találhatók, amiket bárki könnyedén elkészíthet. Egészséges reggelik, vegetáriánus ételek, villámgyorsan összedobható édességek és izgalmas ázsiai ételek gazdagítják a blogot.

Olvashatsz további gyümölcskenyérrecepteket az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top