Mézeskalács

Karácsonyi bögrés ischler

Rupáner Margót, a Rupáner-konyha bögrés sütijeinek nagymesterét is megkérdeztük, mi számára a legkedvesebb karácsonyi süti, és ha már elárulta, hogy az ischler az, akkor már a receptjét is lejegyeztük gyorsan.

Linzer, lekvár, csokoládé, egy kis kakaó, némi dió, csipet fahéj, leheletnyi vanília és a karácsony meghitt varázsát máris a konyhánkba csalogattuk. Ez az ischler.

A recept olyan, ahogyan mi szeretjük, elegyítettem a klasszikus kakaós tésztát a dióssal. Vagy a diós klasszikust a kakaóssal, nem tudom, mert a vélemények megoszlanak arról, hogy melyik is az igazi. De egy biztos: a miénk nem az, ellenben ellenállhatatlanul finom!! 

 

Karácsonyi bögrés ischler

Hozzávalók 35 darabhoz:

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 

  • 25 dkg hideg vaj
  • 2 bögre liszt (25 dkg)
  • 1 bögre darált dió (10 dkg)
  • háromnegyed bögre porcukor (8-10 dkg)
  • 1 csomag vaníliás cukor (10-12 g)
  • 2 teáskanál holland kakaópor
  • 1 csapott mokkáskanál sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj

A csokoládébevonathoz:

  • 3 tábla (30 dkg) jó minőségű étcsokoládé (vagy megmaradt csokimikulások is megteszik)
  • pici kókuszreszelék a díszítéshez

 

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát 10 percre a fagyasztóba tesszük. A vajjal az elején legyünk türelmesek, szépen morzsolgassuk, hamar megolvad a kezünk nyomán, és remekül tudunk vele dolgozni.
  2. Ezalatt melegítsük elő a sütőt, és készítsünk elő három nagyobb tepsit, melyeket kibélelünk sütőpapírral, továbbá egy nyújtódeszkát és egy nyújtófát. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alul-felül sütés programra.
  3. A tésztát nagyon (nagyon-nagyon!) lisztezett deszkán szűk egy centi vastagra nyújtjuk. Nyújtás közben a tetejét is folyamatosan lisztezzük!
  4. Ezután egy közepes méretű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk a tésztából, melyeket szellősen a tepsikre sorakoztatunk. A leeső tésztaszéleket ismét gyúrjuk össze, majd nyújtsuk, szaggassuk, nehogy kárba vesszen ez a finomság.
  5. 10-15 perc alatt készre sütjük őket. Ügyeljünk rá, hogy nem szabad kiszárítani, ne kapjon színt a széle.  A közepe még puha, mikor kivesszük, de szépen megszilárdul majd.
  6. Én még langyosan megkentem lekvárral a korongok felét, majd összeragasztgattam őket.
  7. Ezután rögtön felolvasztottam a csokit. Mikróban, úgy, hogy félpercenként kivettem, és átkevertem, nehogy megégjen a csoki.
  8. Ezután két ujjal szépen megfogtam az ischlereket, és egy határozott mozdulattal végighúztam őket a csokoládéban. Úgy csináltam, hogy csak a felső korong kapjon a csokiból, de annak az oldala is. Az ujjam beleért a csokiba, de ez elkerülhetetlen. Sütőpapírra tettem őket.
  9. Pici kókuszreszelékkel díszítettem a tetejét, csak egy csipet került a közepükre.
  10. Amint a csoki megszilárdul, már fogyasztható is. Érdemes hűvös helyre tenni, hogy szépen megkössön a csoki.
Rupáner-Gallé Margó a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője. Elsősorban könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető házias finomságokat és bögrés süteményeket készít, puha bögrés mézeskalács-receptjét szinte nincs, aki ne próbálta volna ki. 
 

Még több bögrés karácsonyi süti:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top