Mézeskalács

Kajári és Pácsonyi főz: így készül a karácsonyi fatörzs

A franciák egyik hagyományos karácsonyi sütije a fatörzs. Csokis, krémes bűnbeesés. Mutatjuk, hogyan készül.

Karácsonyi csokis fatörzs

Hozzávalók 12-14 szelethez:

A tésztához:
5 tojás
10 dkg cukor
13 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
3 ek. sötét kakaópor

A krémhez:
6 tojássárgája
12 dkg cukor
25 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín
5 dkg vaj

A díszítéshez:
néhány dkg piros és zöld marcipán

A tészta hozzávalóiból hagyományos módon piskótatésztát készítünk. A kakaóport a liszttel elkeverve adjuk a tésztához, az olvasztott vajat pedig a legvégén keverjük bele. Az így kapott tésztából 180 Celsius-fokos sütőben 8-10 perc alatt egy kb. 30×40 cm-es tésztalapot sütünk. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem tudjuk majd szépen tekerni!

A krémhez a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, a tejszínt felforraljuk. A felforralt tejszín kis részét a tojássárgájás részhez keverjük hőkiegyenlítés gyanánt, majd az így kapott keveréket visszaöntjük a tejszínbe, és visszatesszük a tűzre. Folyamatosan kevergetve forráspontig hevítjük, majd hogy ki ne csapódjon a tojássárgája, levesszük a tűzről. Ekkor beleszórjuk a darabokra tördelt csokoládét, és teljes olvadásig kevergetjük. Ha felolvadt, hozzáadjuk a puha vajat is, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt piskótalapot egy konyharuhára fektetjük, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egyenletesen elkenjük rajta a krém kétharmadát. A konyharuha segítségével jó szorosan feltekerjük, hogy ne maradjon lyuk a közepén. A tekercsből ferdén levágunk két nagyobb darabot, és a piskótatekercs oldalához nyomjuk, mintha az ágai lennének. (Ha nem ezen a tálcán szeretnénk tálalni, most helyezzük át, mert utána már nem nagyon lehet mozgatni.) A maradék krémmel megkenjük kívülről a fatörzset, majd villával megcsíkozzuk. A hűtőbe tesszük, tálalás előtt a piros és zöld marcipánból készített magyallal díszítjük.

Nézd meg, hogyan készül a lisztmentes karácsonyi máktorta!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top