Mézeskalács

Bejgli helyett: 3 mennyei karácsonyi rétes

Nekünk is furcsa, de van olyan ember, aki nem szereti a bejglit. Ezekkel a karácsonyi rétesekkel – mert ez a műfaj bizony létezik – nekik készültünk.

A karácsonyi réteseket jóval egyszerűbb elkészíteni, mint a hagyományos bejgliket, egyetlen hátrányuk, hogy csak frissen igazán finomak.

Almás-mézeskalácsos rétes

Bejgli helyett: karácsonyi rétesek

Hozzávalók:
• 6-7 darab mézeskalács ledarálva
• 6 közepes alma
• 1 tk fahéj
• 3-4 ek méz (attól függően, hogy mennyire édes az alma)
• 4 lap rétes
• 1 tojássárgája a kenéshez
• kevés olaj a réteslapok megkenéséhez

Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, hogy ne áztassa el a réteslapot. Hozzákeverjük a fahéjat és a mézet. A réteslapokat egymásra helyezzük úgy, hogy mindegyiket megkenjük egy kevés olajjal. A tetejére rászórjuk a darált mézeskalácsot, majd ráterítjük az almát. Feltekerjük, megkenjük tojással, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Mákos rétes aszalt gyümölccsel

Bejgli helyett: karácsonyi rétesek

Hozzávalók:
• 25 dkg darált mák
• 1-2 dl víz vagy tej
• 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
• 1 filter fahéjas tea
• 6-7 evőkanál porcukor
• 1 tk fahéj

• olaj a réteslapok megkenéséhez
• 4 réteslap
• 1 db narancs reszelt héja
• 1 tojássárgája a tetejére

A teafilterből 2 dl teát főzünk, majd beáztatjuk a gyümölcsöket, legalább egy órára. A darált mákot felöntjük a tejjel vagy a vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a narancs reszelt héját és a fahéjat. 10-15 percet állni hagyjuk. A réteslapokat megkenjük olajjal, majd ráhalmozzuk a tölteléket, rászórjuk a gyümölcsöket, feltekerjük, megkenjük tojással. 180 fokon készre sütjük.

Flódnirétes

Bejgli helyett: karácsonyi rétesek

Hozzávalók:

A palacsintához
• 25 dkg liszt
• 4 db tojás
• 3 ek cukor
• 4 dl tej
• 1 dl szóda
• 2 ek olaj + a sütéshez

A máktöltelékhez:
• 15 dkg cukor
• 1 dl víz
• 25 dkg darált mák
• 1 tk fahéj

A diótöltelékhez:
• 15 dkg cukor
• 1 dl víz
• 25 dkg darált dió
• 2 tk rumaroma
• 1 citrom reszelt héja

Az almatöltelékhez
• 60 dkg alma
• 15 dkg cukor
• 1 tk fahéj
• fél citrom leve

• 4 réteslap
• olaj a kenéshez
• 1 tojássárgája a tetejére

A palacsintatésztát a szokásos módon összeállítjuk. A máktöltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, ugyanígy járunk el a diótöltelékkel is. Az almát lereszeljük, hozzáadjuk a citrom levét, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. A palacsintákat kisütjük. Megtöltjük őket felváltva a diós, a mákos és az almás töltelékkel. A réteslapokat olajjal megkenve egymásra helyezzük, majd beletöltjük a palacsintát, szorosan fogva feltekerjük. Megkenjük tojással és 180 fokos sütőben készre sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top