Mézeskalács

Hasfájás? Emésztési panaszok?

A hasi fájdalom, diszkomfort, puffadás, görcs mindenki számára ismert tünetek. Nagyobb mennyiségű, nehezebben emészthető táplálék elfogyasztása után előfordulásuk nem feltétlenül kóros.

 

Hasfájás? Emésztési panaszok?

A hasi diszkomfort hátterében számos eltérés állhat, úgymint pl.: gyomorsavtúltengés, enzimhiány vagy fokozott gázképződés. Sokszor a különböző kóros állapotok elkülönítése igen nehéz, hiszen a tünetek között számos átfedés fordulhat elő.

A hasi diszkomfort érzést többek között okozhatja enzimhiányos állapot, amikor a hasnyálmirigy valamilyen oknál fogva nem képes az ételek megemésztéséhez elégséges mennyiségű vagy minőségű hasnyálat termelni. Az enzimhiányos állapot diagnosztizálásában a panaszok jellemzően étkezést követően jelentkeznek, főleg nagyobb mennyiségű és zsíros illetve szokatlan ételek elfogyasztása esetén. Az étkezést követően teltségérzet alakul ki. Ehhez társulhat gyomortájékon vagy a bordaív alatt övszerűen jelentkező fájdalom, kísérheti émelygés, hányinger, súlyosabb esetekben zsíros széklet is előfordulhat. Ilyenkor enzimpótlásra lehet szükség, ami segíti az emésztési folyamatot, és hozzájárul a kellemetlen tünetek megelőzéséhez.

Emésztési panaszok? Hasfájás?

A savtúltengés időszakosan egészséges emberekben is előforduló jelenség, mely fűszeres, nehéz ételek fogyasztása után jelentkezhet. A következményes gyomorégés ilyenkor spontán szűnik, mivel a nyelőcső féregszerű mozgása a gyomor felé hajtja a nyelőcsőbe időszakosan visszaáramló gyomortartalmat, továbbá a nyál és a nyelőcső nyálkahártyájának felmaródásához vezethet, és később súlyos szövődményeket okozhat. A beteg gyomorégést panaszol, mely étkezés hatására szűnik. Előfordulhat mellkasba sugárzó fájdalom is, mely szívroham látszatát keltheti. A tünetek gyomorsavcsökkentő hatására enyhülnek vagy szűnnek.

Fokozott gázképződéskor az egyén puffadást, gyakoribb gázképződést panaszol, melyet néha görcsös hasi fájdalom, kifejezett has felső részén feszülés kíséri. Jellemző, hogy a tünetek bizonyos ételek fogyasztása után (pl.: hüvelyesek, káposztafélék, karfiol) jelentkeznek. A stresszes életmód, a kapkodó evés, túlzott rágózás szintén a gázok fokozottabb termelődését idézik elő. Kifejezetten javasolt a rendszeres testmozgás, mely a panaszok enyhüléséhez vezet. Emellett javasolt puffadásgátló szedése, a kevésbé puffasztó ételek fogyasztása, a nyugodtabb étkezés, a falat alapos megrágásával.

A Mezym® Forte-ban található enzimek hatékonyan segítik az emésztési folyamatot és a kellemetlen teltségérzet megelőzését.

Egyensúlyban az emésztés. Mezym® Forte

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top