Mézeskalács

Süsd meg most: karácsonyi aprósütemények

A karácsony az aprósütemények ünnepe, karácsonyfák, hasék és csigák bújnak meg a fémdobozokban. Hát nem jó rájuk járni? Jöjjenek a legjobb receptek!

Mandulás linzerek

Hozzávalók 10-12 darabhoz:

  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 dkg szeletelt mandula
  • 6-10 dkg (töltéshez) barack vagy málnalekvár
  • 6 dkg darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A lisztet, a darált mandulát és a porcukrot összekeverjük, majd belecsipkedjük a puha margarint, és elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. (A fehérjét félretesszük.) Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk úgy, hogy mindegyiknek legyen párja. Minden másodiknak kiszúrjuk a közepét is, hogy a lekvár látható legyen majd. A tetőnek szánt darabokat a maradék tojásfehérjével megkenjük, majd megszórjuk a szeletelt mandulával. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük, amikor kihűlt, összetöltjük a málnalekvárral.

 

Baracklekváros hasék

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • nyújtáshoz liszt
  • 1 db (kenéshez) tojás
  • 50 dkg leveles tészta
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd kerek vagy szögletes lapokat szaggatunk belőle. Minden második lap közepét kiszúrjuk egy kisebb kiszúróval. A lapokat megkenjük a felvert tojással, rátesszük a lyukas lapot úgy, hogy pontosan illeszkedjenek. A tetejét is megkenjük tojással, egy kevés vízzel megcsapkodjuk, és 210 °C-os sütőben szép barnára sütjük. Sütés után a lyukakat megtöltjük baracklekvárral.

 

Twister

Hozzávalók 20-25 darabhoz:

  • 15 dkg liszt
  • forgatáshoz cukor
  • 1 db (kenéshez) tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a margarinnal, a porcukorral és a vaníliás cukorral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. A tésztát kettészedjük, az egyik adagba belegyúrjuk a kakaóport és a fűszert. Mindkét részt 3 mm vékony, egyforma téglalapra nyújtjuk, majd a fehéret egy kevés tojással vékonyan megkenjük.

 

Ráfektetjük a fűszeres lapot úgy, hogy a sarkok szépen illeszkedjenek, majd nagyon szorosan feltekerjük, és egy kissé oválisra lapítjuk. Fóliába csomagolva kb. 1 órát hűtőben pihentetjük. A rúd külső részét is megkenjük tojással, majd a kristálycukorba hempergetjük, és kb. 1 cm széles korongokat vágunk le belőle. Sütőpapíros tepsibe fektetjük, és 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük.

Gyömbéres linzer karácsonyfa

Hozzávalók 14-16 darabhoz:

  • 18 dkg liszt
  • 8 dkg (forgatáshoz) cukor
  • 1+1 a kenéshez tojás
  • 1/3-ad csomag sütőpor
  • ízlés szerint reszelt gyömbér
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin

Citrommáz:

  • fél db tojásfehérje
  • 1 teáskanál citrom leve
  • 12-15 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a margarinnal, a sütőporral, a porcukorral és a reszelt gyömbérrel/gyömbérporral elmorzsoljuk, majd a tojással tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, egyforma háromszögeket vágunk ki belőle. (Aki szeretné, ki is szúrhatja karácsonyfa alakú kiszúróval.) Mindegyiket megkenjük a felvert tojással, majd a kristálycukorba mártjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük. A cukormázhoz a porcukrot a fehérjével és a citromlével máz sűrűségűre keverjük, majd kis papírtölcsér segítségével megdíszítjük a karácsonyfákat

 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg! Fizess elő rá te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top