Mézeskalács

Különleges vacsora fagyasztva szárított gyümölcsökkel

A fagyasztva szárított, vagy más néven liofilizált gyümölcs elsőre űrhajóskajának tűnik, és részben az is. Viszont érdemes kipróbálni, mert különleges fogások születhetnek belőle, akár a karácsonyi asztalra is.

Őszibarack-krémleves pirított mandulával és kékáfonyával

Hozzávalók:

  • 1 csipet só
  • 4 dl habtejszín
  • ízlés szerint méz
  • 1 doboz őszibarackkonzerv
  • 1 csomag lioflizált kékáfonya
  • díszítéshez egész hámozott mandula
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A meghámozott vagy konzerv barackot 1×1 cm-es kockákra vágjuk és a felét a tejszínbe rakjuk.
Leturmixoljuk, és ha kellően krémes, akkor ízesítjük. Ezután belekeverjük a maradék barackot, megszórjuk a pirított mandulával és a kékáfonya-csemegével.

A fagyasztva szárítás (vagyis liofilizálás) 1-4%-os extrém alacsony nedvességtartalmat eredményezhet. A fagyasztva szárított termékeknek hosszú az eltarthatósági idejük: lezárt, nedvességtől, fénytől és oxigéntől védő csomagolásban akár évekig is eltarthatók.
A dehidratálást követően a fagyasztva szárított termékeknek – összehasonlítva más tartósítási eljárással – jobb íze, állaga és megjelenése lehet. Például a gyümölcsök légszárítása zsugorodást okoz, ami nem fordulhat elő a fagyasztva szárítás technológiájával. A fagyasztva szárítást csak azoknál a termékeknél alkalmazzák, ahol a minőség a legfontosabb, mint oltóanyagoknál, antibiotikumoknál, gyógy- és fűszernövényeknél, az űrhajósoknak készített élelmiszereknél.

Rántott camembert sangriás kékáfonya-mártással, rozmaringos rizzsel

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • sütéshez olaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db (egész) camembert

Áfonyamártás:

  • 1 csipet só
  • 1 db citrom
  • 1 csipet gyömbér
  • ízlés szerint méz
  • 1 dkg étkezési keményítő
  • 1 csomag kékáfonya-csemege
  • 1 dl sangria

Köret:

  • pár csipet só
  • ízlés szerint rozmaring
  • 25 dkg rizs
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A sajtot kettévágjuk és bepanírozzuk, majd félrerakjuk. Fél liter vizet felforralunk, belerakjuk a rizst, majd sóval és rozmaringgal ízesítjük, készre pároljuk. Az áfonyát 3 dl vízben feltesszük főni, és ízlés szerint ízesítjük a citrommal és a gyömbérrel. Ha az áfonya megpuhult és a színét is kiengedte, akkor a kevés hideg vízben elkevert keményítővel addig sűrítjük, míg mártás állagúvá válik. Hozzáadunk 1 dl sangriát, és tovább forraljuk még legalább 5 percig.
Ha a mártás elkészült, forró olajban kisütjük az előzőleg bepanírozott camembert-darabokat. A mártást a tányéron a sajt köré öntjük, vagy egy külön kis tálkában is kínálhatjuk mellé.


 

Grillezett csirkecomb vadcseresznye-pesztóval és pirított zelleres salátával

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 4 db csirke-alsócomb
  • 1 csomag vadcseresznye-csemege
  • 1 db salátacukkini
  • ízlés szerint méz
  • fél db citrom reszelt héja
  • 1 db zellergumó
  • 1 db póréhagyma
  • fél db körte
  • ízlés szerint bors
  • 1 dl olaj
  • 1 db padlizsán
Kategóriaebéd
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkecombokat megtisztítjuk és sóval, borssal alaposan bedörzsöljük, majd 180 fokos sütőben kiolajozott tepsiben megsütjük. A körtét és a zöldségeket egyforma darabokra vágjuk, és kevés olajon lepirítjuk, megpároljuk, hogy még roppanósak maradjanak, majd sóval, borssal ízesítjük a keveréket. 
A vadcseresznyét egy kevés vízzel főzzük fel, és a cukorral, sóval, borssal és a reszelt citromhéjjal ízesítjük. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A megsült csirkecombokat a párolt-pirított zöldségekkel és a mártással kínáljuk. 

Narancsos-kékáfonyás szelet

Hozzávalók:

  • 7,5 evőkanál liszt
  • 7,5 evőkanál cukor
  • 9 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Krém:

  • 75 dkg túró
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kocka margarin

Narancsos réteg:

  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag kékáfonya-csemege
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 7 dl szénsavas narancsízű üdítőital
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk. A krémhez a margarint a porcukorral, a citrom héjával és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túrót is. A vaníliás pudingot a cukorral, és a 7 dl üdítővel állandó keverés közben sűrűre főzzük. Ha a piskóta kihűlt, a krém felét rákenjük, megszórjuk az áfonyával, betakarjuk a krém másik felével. A langyosra hűtött narancsos krémet a krém tetején óvatosan elsimítjuk, majd az egészet rövid időre hűtőbe tesszük, míg a teteje megdermed. 

A receptek Bálint-csemegéből készültek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top