Mézeskalács

Gluténmentes karácsony: lisztmentes desszertek

Azoknak sem kell lemondaniuk a karácsonyi desszertekről, akik nem ehetnek lisztet. Boldog, gluténmentes ünnepeket...

 

Álzserbó

Hozzávalók:

  • 100 g cukor
  • 4 db (szétválasztva) tojás
  • 125 g vaj
  • 10 dkg (gluténmentes) étcsokoládé
  • 150 g (darálva) dió
  • 3-5 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1-2 evőkanál rum
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés


Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki, vagy kivajazunk-kilisztezünk egy 24-26 cm átmérőjű tortaformát. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vajjal és a cukorral, majd hozzáadjuk a rumot és a diót. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a diós tál tartalmával. A masszát a tortaformába öntjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, megkenjük a felforrósított sárgabaracklekvárral, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt a sütemény, megolvasztjuk az étcsokoládét, és a sütemény tetejére csorgatjuk, majd rövid ideig hűvös helyen dermedni hagyjuk.

 

 

Mákos-almás sütemény

Hozzávalók:

  • 30 g cukor
  • 3 db tojás
  • 150 g sárgarépa
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 tasak (gluténmentes) sütőpor
  • 100 g kókuszreszelék
  • 400 g darált mák
  • 400 g alma

Tetejére:

  • 1 db citrom reszelt héja
  • 100 g krémsajt
  • 2 evőkanál porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés


Az almát és a sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a mákot, majd minden egyebet és összekeverjük. 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába egyengetjük a masszát és 200 fokon 20 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük. Ha kész, hűlni hagyjuk.  A krémhez a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával. A kihűlt sütemény tetejére nyomjuk a krémet.

Citromos-gyömbéres muffinok

Hozzávalók:

  • 200 g cukor
  • 180 g darált mandula
  • tálaláshoz porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 tasak (gluténmentes) sütőpor
  • 1 dl étolaj
  • 150 g vaj
  • 6 db tojás
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés


A vajat megolvasztjuk és kikeverjük a cukorral és a tojásokkal. Hozzákeverjük az olajat, és belereszeljük a citrom héját. A mandulát elkeverjük a kakaóporral, a sütőporral és a gyömbérrel. A két tál tartalmát összekeverjü, és muffinpapírral bélelt muffinsütő mélyedéseibe kanalazzuk. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top