Mézeskalács

Rendhagyó karácsonyi levesek

Akik unják már a megszokott karácsonyi menüt, szakítanának a hagyományos rántott hal-halászlé-majonézes saláta kombinációkkal, de csak borkrémleves receptet találtak, nos ez a cikk nekik szól! Karácsonykor a családok jórészt ugyanazokat a megszokott ételeket fogyasztják, mint egyéb ünnepeken, ez alól a levesek sem kivételek. Pedig néhány jópofa ötlettel igazán különleges leveseket varázsolhatunk egyszerű, könnyen hozzáférhető és olcsó hozzávalókból. Idén a bevállalósaknak jöhet a sült cékla, a gomba és az édesburgonya!

Sült céklakrémleves pezsgővel, fetával és grissinivel

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 teáskanál + pár csipet só
  • 2 dl pezsgő
  • 8 db cékla
  • 1 l zöldség alaplé
  • 10 dkg feta
  • fél db citrom leve
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 8 + 3 evőkanál olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • leves mellé grissini
Kategórialeves
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A céklákat megmossuk, szárvégét levágjuk, majd egy darab alufóliára ültetjük, öntünk rá egy 1ek olajat és 1 tk sót, majd összebugyoláljuk és 200 fokon 1 órán át sütjük. Ennyi idő alatt tökéletesen megpuhul. Hagyjuk kihűlni éjszaka.

 

Másnap gumikesztyűt húzunk, és a céklát megpucoljuk. A bőre vékony hártya, csak le kell húzni róla. A hagymát 3 ek olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott céklát, felöntjük a meleg alaplével/vízzel és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a pezsgőt, és nagy lángon 5 percig forraljuk, hogy az alkohol elillanjon belőle. Sózzuk (csak kicsit, mert a feta is sós!), borsozzuk, a citrom levével savanyítjuk, és tálaláskor fetát morzsolunk rá, grissinit kínálunk mellé. Adhatjuk fetás pirítóssal is. Mindkettővel isteni.

Kakukkfüves gomba cappuccino

Hozzávalók 4 főre:

  • pár csipet só
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 4-5 ág kakukkfű
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kg gomba

Tálaláshoz:

  • pár ágacska kakukkfű
  • 4-5 dl tej
Kategórialeves
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A gombát megmossuk, leszárítjuk, majd a tönkjét és a kalapját is felkockázzuk. A hagymát finomra aprítjuk, majd előmelegített fazékba öntjük az olajat, és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a gombát. Ha van benne erdei gomba is, még markánsabb, karakteresebb levest készíthetünk! A fokhagymákat belereszeljük, hozzáadjuk a bort, a kakukkfű lecsipkedett leveleit, valamint 1 l vizet, és felforraljuk, majd 10 percig főzzük. Ezt követően leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt tejhabot készítünk, majd poharakban szervírozzuk, tejhabbal és egy kakukkfű ágacskával a tetején.

Narancsos édesburgonyakrémleves édesburgonya chipsszel

Hozzávalók 4 főre:

  • jó pár csipet só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 ek. olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 7 dl víz
  • 3 dl narancs leve
  • 1,2 kg édesburgonya
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az édesburgonyát megtisztítjuk, az egyik burgonya felét vékony karikákra vágjuk, a maradékot felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra felaprítjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, és rászórjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük vízzel és narancslével, és fedő alatt puhára pároljuk. Leturmixoljuk, a narancslével ízesítjük, illetve sózzuk-borsozzuk.

 

A felkarikázott burgonyákat 120 fokos sütőben megsütjük, ezzel és petrezselyemmel tálaljuk.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top