Ünnepi menü

Hófehér karácsonyi desszertek

Elegáns vacsora mellé elegáns desszert dukál, ráadásul csak azért, mert karácsonykor mindent szabad, még nem kell csillámban úszniuk a süteményeknek. Hófehér finomságok.

Narancsos golyók kókuszreszelékben


Hozzávalók kb. 25 golyóhoz::

  • 2 db narancs reszelt héja
  • 50 g porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1 db narancs leve
  • 100-120 g darált keksz

Hempergetéshez:

  • 5-10 dkg kókuszreszelék
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A mascarponét kikeverjük a narancsok reszelt héjával, a porcukorral és a narancslével, majd a legvégén hozzákeverjük a darált kekszet is. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Tálalás előtt diónyi golyókat formázunk a masszából, és kókuszreszelékben hempergetjük meg.

 

Hófehér torta


Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

  • 130 g liszt
  • 80 g cukor
  • 2 db tojás
  • 75 g vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 150 g natúr joghurt
  • 50 g kakaópor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 100 ml kávé


A fehér takaró:

  • 20 dkg cukor
  • 3 db tojásfehérje
  • 0,5 teáskanál citrom leve
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai

Díszítés:

  • forma kikenéshez vaj
  • forma előkészítéshez kakaópor
  • arany/ezüst díszítő cukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kivajazunk és kakaóporral szórunk körbe egy 18 cm átmérőjű tortaformát. A puha vajat habosra keverjük a tojásokkal és a cukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot és a kávét is. Egy másik tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát. A két tál tartalmát összekeverjük, és a kész masszát a tortaformába öntjük. 25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával teszteljük, hogy mindenhol átsült-e. Ha kész, hűlni hagyjuk. 
Közben elkészítjük a hófehér takaróként szolgáló tojáshabot:
A tojásfehérjéket a cukorral, a citrom levével és a vanílarúd kikapart magjaival egy tálba mérjük, és vízgőz felett, elektromos habverővel 4-6 perc alatt fényes habbá verjük, majd levesszük a vízgőzről és további 1 percig még verjük. 
A kihűlt tortát 3 lapra vágjuk, és minden lapot megkenünk a tojáshabbal, majd egymásra helyezzük a lapokat, és az emeletes torta tetejét és oldalait is bevonjuk a habbal. Szórócukorral díszítjük.

 

Túrómousse tojás nélkül


Hozzávalók kb. 10 kis adaghoz:

  • 500 g túró
  • 5 evőkanál tejföl
  • 4 dl habtejszín
  • 5 evőkanál porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A túróhoz hozzáadjuk a tejfölt és a porcukrot, botmixerrel krémesre keverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós keverékhez adjuk, vigyázva, hogy minél kevésbé törjük össze a habot. Kis poharakba adagoljuk, és hűtőbe tesszük tálalásig. Magában vagy akár meggyel, málnával, olvasztott csokival is kínálhatjuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top