Mézeskalács

2 varázslatos karácsonyi sütemény

Egy-egy klasszikus sütemény megbolondított változatával lepheted meg a családod karácsony estéjén.

A karácsony egyik legjobb része, mikor a család apraja-nagyja lelkesen segít a sütemények összeállításában-formázásában, és a készülő finomságok illata napokig belengi az egész házat. Papp Emese ünnepi desszertjei között mindenki talál kedvére valót.

 Marcipános aszalt szilvás bejgli


2 varázslatos karácsonyi süteményHozzávalók 3 rúdhoz:

• 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 20 dkg Rama sütőmargarin
• 5 dkg porcukor
• 1 dkg élesztő
• 1 dkg só
• 1,5 dl hideg tej
• 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:
• 60 dkg marcipán
• 6 dkg Rama sütőmargarin
• 5 evőkanál rum
• 25 dkg aszalt szilva
• porcukor a nyújtáshoz

A hideg tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, végül a tojássárgáját is. A tészta többi hozzávalóját elmorzsoljuk egy tálban, majd az élesztős résszel összedolgozva tésztává gyúrjuk. Ha szép sima a tészta, fóliába csomagolva 20-30 percet pihentetjük a hűtőben. A töltelékhez lereszeljük a marcipánt, hozzákeverjük a rumot, majd a puha margarint. (Ettől még nem lesz krémes, de könnyebben lehet nyújtani.) A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett deszkán körülbelül 25×25 cm-es négyzetet nyújtunk belőle. A töltelék harmadát is ekkorára nyújtjuk a porcukorral beszórt deszkán. A tésztára helyezzük a marcipános lapot, és megszórjuk apróra vágott aszalt szilvával. Szorosan feltekercseljük. Így járunk el a többi tekerccsel is, egy tekercsre körülbelül 8 dkg szilva jut. A kenéshez félretett tojást kettéválasztjuk, és a sárgájával megkenjük a tészta tetejét. Betesszük a hűtőbe, hogy rászáradjon, majd lekenjük a fehérjével. Ha az is megszáradt, megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson. 180 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 percig sütjük.

 Hósipkás csokoládétorta

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A tésztához:
• 15 dkg liszt
• 10 dkg vaj
• 5 dkg porcukor
• 2 dkg kakaópor
• 2 tojássárgája
A krémhez:
• 3 tojássárgája
• 4 dkg porcukor
• 3 dl tejszín
• 15 dkg étcsokoládé
A habhoz:
• 3 tojásfehérje
• 15 dkg cukor
• néhány csepp citromlé
• ízlés szerint narancs- vagy citromhéj

2 varázslatos karácsonyi sütemény

A tésztához a vajat kihabosítjuk a porcukorral és a tojássárgájával, a lisztet elkeverjük a kakaóporral, és a vajas részhez adva tésztává gyúrjuk. Egy kerek piteformába nyomkodjuk úgy, hogy az oldalát is egyenletesen befedje. A fagyasztóba tesszük félórára, hogy sütéskor jobban megtartsa a formáját.
Ha megdermedt, 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ha felpúposodna a közepe, egy kanál fejével visszanyomjuk. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez felforralunk 2 dl tejszínt egy kis lábasban, a tojássárgáját kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a maradék 1 dl tejszínt.
A forró tejszínbe öntjük a tojásos masszát, és visszatesszük a lángra. Folyamatosan kevergetve még egyszer újra felforraljuk, vigyázva, hogy a sárgája ne csapódjon ki. Még forrón elkeverjük benne a csokoládét, míg teljesen elolvad. A krémet a kisült linzertésztára öntjük, és hűtőbe tesszük dermedni. A hósipkához a tojásfehérjét lazán felverjük, majd fokozatosan beleszórjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Néhány csepp citromlével pikánsabbá tehetjük, illetve keverhetünk bele narancs- vagy citromhéjat is. A habot a torta tetejére halmozzuk, és lángpisztollyal egyenletesen körbepirítjuk. Ha nincs ilyen eszközünk, melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és 2-3 percre tegyük be a tortát, hogy a hab átmelegedjen, illetve vágható legyen.

Cikkünk a Nők Lapja Konyha decemberi–januári számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top