Mézeskalács

Csinálj a gyerekkel szaloncukrot!

Ne csak egye csinálja is! Ráadásul ezekben biztos, hogy nincs ízfokozó vagy bármilyen más adalék, ezenkívül 2-3 órára biztosan lekötjük az apróbbakat a gyártási folyamattal.

Csinálj a gyerekkel szaloncukrot!Karamelles szaloncukor

Hozzávalók 30 darabhoz:

13 dkg kristálycukor
1,5 dl tejszín
4 dkg vaj
15 dkg háztartási keksz, darálva
20 dkg étcsokoládé

1. A cukrot kimérjük, majd egy világos aljú edényben közepes lángon lassan megkaramellizáljuk, vagyis megvárjuk, míg teljesen elolvad, és aranybarnává válik. Nem szabad megkeverni, piszkálni! Akkora edényt célszerű választani, amiben jól elterül a cukor, és nem vastagabb, mint 2-3 mm.
2. Amikor a cukor karamellizálódott, félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat és a tejszínt. Vigyázzunk! Prüszköl, fröcsög! Hozzáadunk még 1 evőkanál vizet is, majd visszatesszük a lángra, és hagyjuk, hogy feloldódjon a cukor, akkor lezárjuk a tűzhelyet.
3. Hagyjuk kissé kihűlni, majd belekeverjük a darált kekszet. Éppen annyit, hogy jól formázható masszát kapjunk.
4. A masszából 1 cm átmérőjű kígyókat készítünk, és késsel 3-3,5 cm hosszú darabokat vágunk belőle.
5. Az étcsokoládét darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk, ebbe mártjuk bele a karamelles szaloncukrokat, majd sütőpapírral bélelt tányérra ültetjük őket. Hűtőbe tesszük minimum 2 órára, majd egyenként szép papírba csomagoljuk.

Csinálj a gyerekkel szaloncukrot!Marcipános szaloncukor

Hozzávalók 15 darabhoz:

26 dkg marcipán
25 darab aszalt barack
20 dkg étcsokoládé

1. A marcipánt almareszelőn lereszeljük, az aszalt barackot apróra vágjuk.
2. Összegyúrjuk a két alapanyagot, majd 1 cm átmérőjű kígyókat készítünk a masszából, és késsel 3-3,5 cm hosszú darabokat vágunk belőle.
3. Az étcsokoládét darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk, villára vagy fogpiszkálóra szúrva ebbe mártjuk a darabokat.
4. Sütőpapírral bélelt tányérra ültetjük őket, majd hűtőbe tesszük minimum 2 órára. Egyenként szép papírba csomagoljuk őket.

Gesztenyés szaloncukor

Csinálj a gyerekkel szaloncukrot!Hozzávalók 50 darabhoz:

25 dkg gesztenyemassza
3 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál sárgabaracklekvár
2 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt fahéj
20 dkg étcsokoládé

1. A gesztenyemasszát, a kakaóport, a lekvárt, a mézet és az őrölt fahájat alaposan összekeverjük, majd 1 cm átmérőjű kígyókat készítünk belőle. Késsel 3-3,5 cm hosszú darabokat vágunk belőle.
2. Az étcsokoládét darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk, ebbe mártjuk a darabokat.
3. Sütőpapírral bélelt tányérra ültetjük őket, majd hűtőbe tesszük minimum 2 órára. Egyenként szép papírba csomagoljuk őket.

Eperzselés szaloncukor

Csinálj a gyerekkel szaloncukrot!Hozzávalók 35 darabhoz:

30 dkg (mirelit) eper
2 evőkanál méz
4 darab zselatinlap
20 dkg étcsokoládé

1. Az epret a mézzel összeforraljuk, majd leturmixoljuk.
2. A zselatinlapokat egyesével hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljanak. A mézes eperhez adjuk a kinyomkodott zselatinlapokat, elkeverjük benne, majd az edényt a hűtőbe tesszük.
3. Ha már majdnem teljesen kemény, habpisztolyba vagy 1 cm széles átmérőjű lyukkal rendelkező habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire 1 cm átmérőjű kígyókat nyomunk belőle, amit beteszünk a hűtőbe, és alaposan kihűtjük.
4. Az étcsokoládét darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk, ebbe mártjuk a darabokat.
5. Sütőpapírral bélelt tányérra ültetjük őket, majd hűtőbe tesszük minimum 2 órára. Egyenként szép papírba csomagoljuk őket.

Csinálj a gyerekkel szaloncukrot

A recept Ugrai-Nagy Tünde Manókonyha című könyvében jelent meg! Rendeld meg most!  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top