Mézeskalács

3 előkelő karácsonyi torta

Karácsonykor nem lehet holmi snassz édességgel kábítani a családot. Nem túl bonyolult, de annál szebb torták következnek.

Csokoládés charlotte

3 előkelő karácsonyi torta Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához:
7 tojás
10 dkg cukor
18 dkg liszt

A piskótatekercs töltelékéhez:
1 csomag csokoládés pudingpor
4 dl tej
3 evőkanál cukor
5 dkg csokoládé

A belső rész töltelékéhez:
1 csomag hidegen elkészíthető csokoládés pudingpor
3 dl hideg tej
2 zselatinlap
3 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
2 zselatinlap

Válasszunk ki egy félgömb alakú tálat, melybe majd töltjük a tortát (ideális például a salátástál). A tojásból, a cukorból és a lisztből készítsünk a klasszikus módon piskótát. Kenjünk belőle fél cm vastag lapot (kb. 30×35 cm nagyságút) egy sütőpapírral fedett tepsire, illetve egy akkora kerek lapot, amelynek átmérője megegyezik a tál átmérőjével, ezzel zárjuk majd le a tortát. 170 fokos sütőben süssük meg. (Ne szárítsuk meg a piskótát, mert akkor nem tudjuk szépen feltekerni.)

A piskótatekercs töltelékének elkészítéséhez 3 dl tejet forraljunk fel a cukorral. A pudingport 1 dl tejjel keverjük simára, adjuk hozzá a forró tejhez, sűrítsük be, majd a tűzről levéve keverjük bele a csokoládét, míg az el nem olvad. A vékony piskótalapról húzzuk le a sütőpapírt, kenjük rá egyenletesen a tölteléket, és óvatosan tekerjük fel. Tegyük hűtőbe 20 percre. A tekercsből szeljünk kb. 1 cm széles szeleteket, a tálunkat béleljük ki alufóliával, majd rakjuk ki az edényt a piskótakarikákkal.

A charlotte belsejébe kerülő töltelékhez a pudingport készítsük el a tejjel, a zselatinlapot áztassuk meg hideg vízben, majd melegítsük fel olvadásig. Hőkiegyenlítéssel (keverjünk bele először egy keveset a krémből, hogy azonos legyen a hőmérsékletük) adjuk a csokoládés krémhez, és töltsük a formánk aljára. A tejszínhabot verjük habbá a cukorral, és az előzőekhez hasonlóan adjuk hozzá a zselatint. Oszlassuk el egyenletesen a csokoládés krém tetején, majd zárjuk le a kerek piskótalappal. Tegyük a süteményt a hűtőbe 3-4 órára, majd tegyünk alá egy tortatálat, és határozott mozdulattal fordítsuk meg. Tálaláskor tejszínhabbal és csokoládéval díszíthetjük.

Csokoládés pite

3 előkelő karácsonyi torta Hozzávalók 10 szelethez:

A tésztához:
12 dkg liszt
8 dkg vaj vagy margarin
4 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
1 tojássárgája

A krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
1 narancs reszelt héja
12 dkg cukor
5 dl tej
4 dkg csokoládé
3 tojássárgája

A tészta hozzávalóit egy tálba mérve gyúrjuk omlós tésztává, és béleljünk ki vele egy 20 cm átmérőjű piteformát. 180 fokos sütőben süssük 8-10 percig. A krémhez a tojássárgáját, a cukrot és a pudingport egy kevés tejjel keverjük simára, a többi tejet forraljuk fel, és sűrítsük be a pudingos résszel. Keverjük bele a narancshéjat, és a megfőtt krém felét kanalazzuk foltokban a kisült, kihűlt tésztára. A másik felébe keverjük bele a csokoládét, míg az teljesen elolvad, majd szintén tegyük a tortára, és egy kanál segítségével mossuk össze a kétszínű krémet. Tegyük hűtőbe néhány órára dermedni, utána szeletelhető.

Narancsos-csokoládés krémtorta

3 előkelő karácsonyi torta Hozzávalók 10 szelethez:

A piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál olaj
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor

A csokoládés krémhez:
12 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
2 evőkanál porcukor

A narancsos krémhez:
2 csomag hidegen elkészíthető
vaníliás pudingpor
3 dl tej
3 dl tejszín
1 narancs reszelt héja

A díszítéshez:
1 darab narancs, szeletekre vágva
szeletelt mandula
tortazselé ízlés szerint

A tészta elkészítéséhez a tojássárgáját alaposan elkeverjük a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és az olajjal, a fehérjét habbá verjük a cukorral. A két masszát összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Papírral kibélelt tortakarikában először 180 °C fokon 20 percig sütjük, majd 160 °C fokon további 15-20 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, 3 lapba vágjuk. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd habverővel belekeverjük a tejszínt a porcukorral együtt, és kicsit félretesszük hűlni. A narancsos krémhez a pudingport és a narancshéjat simára keverjük a tejjel, majd a tejszínt hozzáadva géppel kihabosítjuk. A piskótalapokat a csokoládé- és a narancskrémmel váltakozva összetöltjük, majd a megmaradt narancsot szeletekre vágjuk, és megdíszítjük vele a torta tetejét. A torta oldalát szeletelt, pörkölt mandulával panírozhatjuk be.

Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, a tetejét lefényezhetjük tortazselével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top