Mézeskalács

Reformmézeskalács

Ahol apró gyerek van a családban, külön öröm és boldogság forrása, ha bevonjuk a mézes puszedli sütésébe, és rábízzuk a díszítést. Figyeljük csak meg, milyen ügyesek azok a pici kezek, és mennyi fantáziája van a kis embernek...


Hozzávalók kb. 140 darabhoz:

  • 200 g méz
  • 150 g barna cukor
  • 50 g vaj/margarin
  • 4 tojás
  • 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só

A díszítéshez és a mázhoz:

  • morzsacukor, dió, felezett mogyoró, vágott mandula, pisztácia, mazsola, cukrozott cseresznye, napraforgómag

Elkészítés:

Tipp:
Ha kiszáradna a mézes, abba a bizonyos jól záródó dobozba melléteszünk egy elnegyedelt-nyolcadolt almát vagy egy meghámozott almát héjával együtt. Egy-két nap alatt finomra megpuhul, de az almát ki kell dobni, mert könnyen megpenészedik.
Ha nem tudunk várni, a mikrohullámú sütőben pillanatok alatt puhává varázsolható, ám ha nem fogyasztjuk el egyhamar, kőkemény lesz!

1. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a barna cukrot és a vajat/margarint, mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.

2.
Egy mélyebb tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szegfűszeget, a szódabikarbónát és a sót, hozzáadjuk a mézes masszát, fakanállal jól összekeverjük (A), a tetejét elsimítjuk, letakarjuk, és a hűtőszekrényben 12 órát pihentetjük.

3. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 sütőtepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Alaposan meglisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, lisztbe mártogatott különféle formákkal kiszúrjuk. Amelyiket karácsonyfadísznek szánjuk, azt valamelyik csúcsánál-csücskénél szívószállal átlyukasztjuk (B). A sütőlapokra rakosgatjuk őket, tetejüket tetszés szerint, változatosan díszítjük.

4.
A forró sütőben 10-12 percig aranybarnára sütjük. Még melegen – sütőlapáttal – leválasztjuk őket a sütőpapírról, rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni.
Fémdobozba zárva, hűvös helyen nagyon sokáig eláll, az idő haladtával egyre puhább, porhanyósabb lesz.

A
B
C
D
E
F

Változat:

A díszítetlen példányokból néhányat készen kapható, citromízű vagy saját készítésű cukormázzal „megírunk”:
1/2 tojásfehérjét habosra kikeverünk 50 g porcukorral. Sütőpapírból kivágunk 2 db 20×20 cm-es négyzetet (idővel a papír elázik), átlósan félbehajtjuk, és a hosszanti oldalán összetekerve tölcsért csavarunk belőle (CD), felső csücskét behajtjuk (E), azzal rögzítjük. Beleszedünk 1-2 kk. cukormázat, pici lyukat vágunk a csúcsán, és a vékony sugárban kifolyó cukormázzal változatosan kidíszítjük a puszedlik tetejét (F).

Elkészítési idő: 1 óra+12 óra pihentetés
1 darab: 30 kcal/125 kJ

Lajos Mari–Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség

„A karácsony sokunk számára a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért megkülönböztetett figyelemmel készülünk rá. A hagyományok feltámasztása, megőrzése sok munka, de sok öröm forrása is. Tapasztalatom szerint az édes-fűszeres illatok perceken belül a konyhába csalogatják a család apraja-nagyját. A »pepecselős« sütés jó alkalom a meghitt együttlétre, és különösen a gyerekek miatt fontos. Ezeknek az élményeknek hosszú évek múlva is megmarad a lenyomatuk, illatuk” (Lajos Mari). 
Ha szeretnéd megrendelni a könyvet, kattints ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top