Mézeskalács

Mézes béles

Ha valakinek sosem elég.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 3 dkg libazsír
  • 1 csomag szalalkáli
  • 2 ek. méz (klasszikus, nagymamaféle kanállal számolva)
  • 0,4 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt

Elkészítés:

Az alapanyagokat tésztává gyúrom, majd begyújtom a sütőt 190 fokra. Két nagy gáztepsit előveszek, levágok hozzá sütőpapírt. A tésztámat megfelezem. A sütőpapírt a deszkára helyezem, ráteszem a tésztám, és azon nyújtom ki. Így nem kell átügyeskedni a tepsire a vékonyra nyújtott tésztát, sokkal könnyebben kezelhető. Alaposan kinyújtom, tepsire teszem, és aranybarnára sütöm (10-12 perc). Mikor kisült, akkor két-két lapot vágok a papíron pihenő tésztáimból, majd egymásra helyezem őket, és még formázok rajta, ha kell.

Aztán elkészítem a tölteléket.

Hozzávalók:

  • 3,5 dl tej
  • ½ vaníliarúd belseje
  • 6 dkg búzadara
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 15-20 dkg szilvalekvár (lehetőleg tavalyi, illetve minél sűrűbb)

Elkészítés:

A vajat habosra keverem a porcukorral. A tejet felteszem főni, belekaparom a vaníliarúd belsejét, majd hozzáadom a grízt. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzöm. Ha kész, félrehúzom, hagyom félig kihűlni, majd homogén krémmé keverem a cukros vajjal.

Tálra helyezem az első tésztámat, megkenem a krém felével (alaposan, mert a tészta sokat felvesz), majd ráhelyezem a következő tésztámat. Ezt a réteget szilvalekvárral borítom, majd ráhelyezem az újabb tésztát, erre felkenem a krém másik felét, végezetül ráteszem a negyedik tésztámat. A tésztát jó esetben 2-3 napig hagyom, hogy összeérjen, és mielőtt debütálna a család és a vendégek előtt, porcukorral alaposan megszórom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top