üzenet Neked még a gumicukrokat is odaadnám! Gingy Te vagy a legnagyobb hős a világon, Én a Királynőd és Te a Királyom. :) Az én világomban tényleg így van.  Eperrr Szeretlek, mint a fényt a termek, mint lángot a lélek, test a nyugalmat! Piri Szeretnék nagyon boldog Valentin-napot kívánni a páromnak és nagyon szeretem őt! Kispocak  Anett „Fa leszek, ha fának vagy virága. Ha harmat vagy: én virág leszek." Éva Szél vagy, és én búzaszál,ezüst lelkünk összezár. Eszter Szerelmem még 20 év múlva is le fogom enni a habot a csokipudingodról.Szeretlek! :D Monyóné A szeretet az, amikor egy kicsi öreg néni és egy kicsi öreg bácsi még mindig barátok, még azután is, miután jól megismerték egymást. Apóka Minden pillanat amit Veled tölthetek kincs!  Anett A szeretet az, amikor anyu kávét főz apának, de belekortyol, mielőtt odaadná neki, csak a biztonság kedvéért, hogy ellenőrizze, biztosan finom-e. Éva Neked még a gumicukrokat is odaadnám! Gingy Te vagy a legnagyobb hős a világon, Én a Királynőd és Te a Királyom. :) Az én világomban tényleg így van.  Eperrr Szeretlek, mint a fényt a termek, mint lángot a lélek, test a nyugalmat! Piri Szeretnék nagyon boldog Valentin-napot kívánni a páromnak és nagyon szeretem őt! Kispocak  Anett „Fa leszek, ha fának vagy virága. Ha harmat vagy: én virág leszek." Éva Szél vagy, és én búzaszál,ezüst lelkünk összezár. Eszter Szerelmem még 20 év múlva is le fogom enni a habot a csokipudingodról.Szeretlek! :D Monyóné A szeretet az, amikor egy kicsi öreg néni és egy kicsi öreg bácsi még mindig barátok, még azután is, miután jól megismerték egymást. Apóka Minden pillanat amit Veled tölthetek kincs!  Anett A szeretet az, amikor anyu kávét főz apának, de belekortyol, mielőtt odaadná neki, csak a biztonság kedvéért, hogy ellenőrizze, biztosan finom-e. Éva KÜLDJ ÜZENETET! ÖSSZES ÜZENET

Kudarcmentes övezet: 3 kipróbált mézeskalács

Egy tuti mézeskalácsrecept legalább akkora kincs, mint a nagyi húslevesének a leírása. Valaki a zsírra, valaki a pihentetésre esküszik. Most jöjjön három kipróbált recept, amiben senki nem fog csalódni.
Kudarc mentes övezet: 3 kipróbált mézeskalács

 

Margó mami receptje

8 evőkanál kristálycukor
2 egész tojás + 2 tojássárgája
2-3 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy 1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
¼ kávéskanál gyömbér
7 dkg zsír (valamilyen semleges ízű zsír legyen)
7 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál tejföl
10 evőkanál méz
1 teáskanál szódabikarbóna
60 dkg liszt
1 csipet só

Ki süsse? Aki szereti a nagyon puha mézeskalácsot, és nem fél zsírt használni.

A zsírt, a mézet és a margarint megolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a fűszerkeveréket a cukrot, a és a szódabikarbónát és a sót, ha ezzel végeztünk, akkor mehet bele a tojás és a tejföl is, majd a felolvasztott zsír, méz és margarin. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egy éjszakán át pihentetjük. Belisztezett deszkán kinyújtjuk és szaggatjuk. A zsírtól különleges íze lesz, a tejföl pedig garantálja, hogy puha maradjon.


Az NLC kedvence (amit Ízbolygótól kölcsönöztünk)

34 dkg liszt
12 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
csipet só
(2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalácsfűszer)
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és robotgéppel összegyúrjuk, ha nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló, mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió.

Ki süsse? Aki gyerekkel együtt készíti, mert könnyű vele dolgozni, de a sütés után érdemes várni egy napot a díszítéssel, ugyanis frissen könnyen törik. 

Porcukros szalalkális

25 dkg méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
2 teáskanál szalalkáli
70 dkg liszt

A vajat a mézzel felolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a cukrot, a szalalkálit a fahéjat és a szegfűszeget, majd beleütjük a három tojást és a mézes keveréket, ha túl folyós lenne a tészta, még lisztet is tehetünk hozzá. 

Ki süsse? Aki szereti, ha egy picit keményebb a tészta, de nem kell félni, ez sem lesz cipőtalp. 

Tippek:
– Ha mézeskalács megkeményedne, akkor tegyük be egy fémdobozba, és rakjunk mellé néhány gerezd almát!
– A pihentetés nagyon fontos, anélkül ugyanis a tészta nyúlós lesz és nem lehet vele dolgozni.
– Fél centinél nem érdemes vastagabbra nyújtani a tésztát, különben a belseje nyers marad, a külső része pedig kiszárad.
– Bár alapvetően vajpártiak vagyunk, ennél a tésztánál mégis jobb a a margarin, ugyanis könnyebb vele dolgozni.

– A kiszúrt formák tetejét bekenhetjük felvert tojással is, így fényesebb lesz sütés után.





Megosztás
 
Címkék: mézeskalács

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Démétér 2011-11-24 11:01

És messze a te recepted a legjobb és legbiztosabb, amit mindenkinek ajánlani lehet.

csirri 2011-11-24 10:45

Mézeskalács témában egy évek óta működő topic, rengeteg infóval, fotókkal, tanácsokkal:

 

http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=172469

almavirág 2011-11-24 10:40

Kedves Bambi31!
Mézeskalács emberke (és még sok szép) kiszúró a kookta.hu webshopban. (Személyesen is átvehetők budapesti üzletükben, ha nem szeretnél sok postaköltséget fizetni. Én is így tettem.)
Jó sütögetést! :-)

lizike58 2011-11-24 10:32

Hol van az itt?

Xanthia 2011-11-24 10:29

Például itt.

lizike58 2011-11-24 10:24

És melyik a legfinomabb? A hét végén ki szeretném próbálni, de ha mind a hármat kipróbálom az egész emelet mézeskalácsot majszolna! :)

Bambi31 2011-11-24 10:24

Nincs valakinek ötlete, hogy hol lehet mézeskalács ember formájú lyukasztót venni? Tippek? Köszi előre is!

Nők Lapja Cafe 2011-11-24 10:24

Egy tuti mézeskalácsrecept legalább akkora kincs, mint a nagyi húslevesének a leírása. Valaki a zsírra, valaki a pihentetésre esküszik. Most jöjjön három kipróbált recept, amiben senki nem fog csalódni.

Tovább a cikkre...