Kudarcmentes övezet: 3 kipróbált mézeskalács

Egy tuti mézeskalácsrecept legalább akkora kincs, mint a nagyi húslevesének a leírása. Valaki a zsírra, valaki a pihentetésre esküszik. Most jöjjön három kipróbált recept, amiben senki nem fog csalódni.
Kudarc mentes övezet: 3 kipróbált mézeskalács

 

Margó mami receptje

8 evőkanál kristálycukor
2 egész tojás + 2 tojássárgája
2-3 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy 1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
¼ kávéskanál gyömbér
7 dkg zsír (valamilyen semleges ízű zsír legyen)
7 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál tejföl
10 evőkanál méz
1 teáskanál szódabikarbóna
60 dkg liszt
1 csipet só

Ki süsse? Aki szereti a nagyon puha mézeskalácsot, és nem fél zsírt használni.

A zsírt, a mézet és a margarint megolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a fűszerkeveréket a cukrot, a és a szódabikarbónát és a sót, ha ezzel végeztünk, akkor mehet bele a tojás és a tejföl is, majd a felolvasztott zsír, méz és margarin. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egy éjszakán át pihentetjük. Belisztezett deszkán kinyújtjuk és szaggatjuk. A zsírtól különleges íze lesz, a tejföl pedig garantálja, hogy puha maradjon.


Az NLC kedvence (amit Ízbolygótól kölcsönöztünk)

34 dkg liszt
12 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
csipet só
(2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalácsfűszer)
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és robotgéppel összegyúrjuk, ha nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló, mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió.

Ki süsse? Aki gyerekkel együtt készíti, mert könnyű vele dolgozni, de a sütés után érdemes várni egy napot a díszítéssel, ugyanis frissen könnyen törik. 

Porcukros szalalkális

25 dkg méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
2 teáskanál szalalkáli
70 dkg liszt

A vajat a mézzel felolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a cukrot, a szalalkálit a fahéjat és a szegfűszeget, majd beleütjük a három tojást és a mézes keveréket, ha túl folyós lenne a tészta, még lisztet is tehetünk hozzá. 

Ki süsse? Aki szereti, ha egy picit keményebb a tészta, de nem kell félni, ez sem lesz cipőtalp. 

Tippek:
– Ha mézeskalács megkeményedne, akkor tegyük be egy fémdobozba, és rakjunk mellé néhány gerezd almát!
– A pihentetés nagyon fontos, anélkül ugyanis a tészta nyúlós lesz és nem lehet vele dolgozni.
– Fél centinél nem érdemes vastagabbra nyújtani a tésztát, különben a belseje nyers marad, a külső része pedig kiszárad.
– Bár alapvetően vajpártiak vagyunk, ennél a tésztánál mégis jobb a a margarin, ugyanis könnyebb vele dolgozni.

– A kiszúrt formák tetejét bekenhetjük felvert tojással is, így fényesebb lesz sütés után.





Címkék: mézeskalács

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

mathefanni 2011-12-01 12:13

Ja, és mézes kalács szépségverseny is van (értékes díjakkal) , ha már ennyi szó esik róla: http://www.konyhatunderleszek.hu/mezeskalacs_szepsegverseny

 

Én is indulok a hétvégi alkotásommal:)

mathefanni 2011-12-01 12:10

Nekem is van egy jó mézeskalács receptem, ha valaki még nem találta meg az igazit:

 

(innen származik a recept, csak hogy megmaradjunk  a valóságnál, nem én találtam ki: http://www.konyhatunderleszek.hu/mezeskalacs_szepsegverseny )

 

Hozzávalók:

25 dkg méz10 dkg cukor10 dkg vaj2 tojás sárgája2 egész tojás1 csomag sütőpor500 g réteslisztFűszerek ízlés szerint: citromhéj, fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbér

A mézet egy lábosban felmelegítem (nem kell hogy nagyon forró legyen!), hozzáadom a vajat, a cukrot, a fűszereket. Kicsit hagyom hűlni, majd hozzákeverem a tojásokat és a sütőporos lisztet. Összegyúrom, ha kell még teszek hozzá lisztet. Minél keményebb a tészta, annál szárazabb lesz a mézeskalács, de ez az eltarthatóságát nem befolyásolja, csak a megmunkálását nehezíti/könnyíti. Kicsit hagyom állni, majd fél centi vastagra kinyújtom, szaggatom, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Sütés előtt lehet dekorálni színes cukorral, mandulával, dióval, sütés után cukormázzal, csokival.

bigacsiga2 2011-11-29 18:41

A minap láttam aneten a műveiket, nagyon szép dolgokat készítenek. 

Danita75 2011-11-26 13:50

Én idén fogok sütni először mézeskalácsot,nekem unicornis receptje volt a legszimpatikusabb.
Remélem sikerül.

unicornis 2011-11-25 10:42

/folyt./
cukormáz: (ez már 1 egész adaghoz való mennyiség, de a tojásfehérjét nem tudod felezni, viszont elfogy)
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor szitálva, csomómentesen
A tojásfehérjét habbá verem. Kanalanként adom hozzá a porcukrot. Akkor jó, ha szép lassan folyik le a habverőről. Nylon zacskóba töltöm a habot. A zacskó egyik sarkán pici nyílást vágok, ezen át kinyomható a cukormáz a sütire. A levegőt kipréselem a zacskóból és a süti felett 1-2 cm magasan tartva a máz egyenletesen kifolyik a sütire. Kb. 15 perc alatt megszárad a máz. Én 1 éjjelt szoktam hagyni neki és másnap csomagolom a sütiket. Kompótlével rózsaszínűre is színezhetem a cukormázat.
TIPP:
- Ha az omlós mézest szereted, akkor tedd fém sütis dobozba a mézest, amikor kihűlt a tészta. Omlós marad, ha nem sütötted kopogós keményre!
- Ha fenyőfára akasztható mézesdíszt készítesz, akkor a kiszaggatott sütit még a sütés előtt egy régi nem sajnált vékony kötőtűvel lyukaszd ki, ahol a felakasztó fonalat fogod belefűzni. Megsül a süti és kihűl, akkor tűbe fűző a cérnát és a tűvel áthúzod a süti kijelölt akasztólyukán. A cérna végeit összekötöd és akaszthatod a fára. (Érdemes kijelölni sütés előtt a lyukat, mert kisebb az esélye, hogy a süti eltörik, amikor a cérnát átfűzöd rajta.)
Jó munkát! :-D

unicornis 2011-11-25 10:41

Szia Mindenkinek!
Én a szekszárdi Petrits család /www.mezeskalacs.hu/ mézeskalács receptje alapján sütök már kb. 10 éve.

mézeskalács tészta: (1/2 adag, nekem kb. 80 db mézessüti lett belőle)
- 50 dkg liszt (lehet 10 dkg rozsliszt és 40 dkg búza finomliszt, kipróbáltam)
- 15 dkg porcukor szitálva, csomómentesen
- 12,5 dkg virágméz, folyékony (ha kell, tedd 1 percre a mikróba a ki olvasztó hőfokra)
- 10 dkg puha margarin
- 1 egész tojás
- 1/2 evőkanál szódabikarbóna
- 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverem. Összegyúrom. Pár órát, akár egy éjjelt is, hűtőben pihentetem a tésztát. Utána nyújtódeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtom és kiszúróformákkal sütiket szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Előmelegített sütőben, 200-220 C-on csak 8-9 percig !!! sütöm.
Figyelni kell az időt. Mert kiszárad a tészta, vagy ami rosszabb, hogy megég. Nekem 3 gáztepsivel lett ennyiből. (Először min. 2 tepsire való tésztát kiszaggattam és utána a megsült sütiket egy másik nyújtódeszkára sorakoztattam. Ezen csináltam a cukormázzal díszítést.)
/folyt. köv./

Bambi31 2011-11-24 17:22

Köszönöm mindenkinek az ötleteket a formára. Ilyen mézeskalácsemberkéket fogok csinálni, mint a Shrek-ben a Mézi :)

korix 2011-11-24 13:29

Én sajnos mézeskalács killer vagyok. :DKb. 10-12 receptet próbáltam eddig és mindegyik kőkemény lett és hiába dobozoltam, almáztam mittudomén milyen varázslatokat próbáltam kemény is maradt.

Szóval nekem nem marad más mint megvenni a boltban a készet. Ez van, csinálok helyette más finomségokat saját kezűleg.

 

Heti arany nyeremények

Russell Hobbs

Russell Hobbs

Háztartási gép

AYCM sportkártya

AYCM sportkártya

M-es típusú ALL YOU CAN MOVE SportPass.

Szállás.hu voucher

Szállás.hu voucher

Kényeztető pihenés a Szállás.hu utalványával

Heti ezüst nyeremények

Dollhouse

Dollhouse

5 alkalmas rúdtánc bérlet.

Minipolisz

Minipolisz

Családi belépőjegy 2 gyerek és 2 felnőtt részére.

Alexandra könyvcsomag

Alexandra könyvcsomag

Könyvválogatás az Alexandra Kiadó köteteiből.

Bronz nyeremények

Könyv: A kifutófiú szerelme

Könyv: A kifutófiú szerelme

Adventi könyvajánlatunk.

Könyv: Itt a Buday!

Könyv: Itt a Buday!

Adventi könyvajánlatunk.

The Body Shop termék

The Body Shop termék

Karácsonyfadísz ajándékcsomag