üzenet Szerelmem még 20 év múlva is le fogom enni a habot a csokipudingodról.Szeretlek! :D Monyóné Szeretnék nagyon boldog Valentin-napot kívánni a páromnak és nagyon szeretem őt! Kispocak  Anett A szeretet az, amikor anyu kávét főz apának, de belekortyol, mielőtt odaadná neki, csak a biztonság kedvéért, hogy ellenőrizze, biztosan finom-e. Éva Szél vagy, és én búzaszál,ezüst lelkünk összezár. Eszter Te vagy a legnagyobb hős a világon, Én a Királynőd és Te a Királyom. :) Az én világomban tényleg így van.  Eperrr „Fa leszek, ha fának vagy virága. Ha harmat vagy: én virág leszek." Éva Neked még a gumicukrokat is odaadnám! Gingy Szeretlek, mint a fényt a termek, mint lángot a lélek, test a nyugalmat! Piri A szeretet az, amikor egy kicsi öreg néni és egy kicsi öreg bácsi még mindig barátok, még azután is, miután jól megismerték egymást. Apóka Minden pillanat amit Veled tölthetek kincs!  Anett Szerelmem még 20 év múlva is le fogom enni a habot a csokipudingodról.Szeretlek! :D Monyóné Szeretnék nagyon boldog Valentin-napot kívánni a páromnak és nagyon szeretem őt! Kispocak  Anett A szeretet az, amikor anyu kávét főz apának, de belekortyol, mielőtt odaadná neki, csak a biztonság kedvéért, hogy ellenőrizze, biztosan finom-e. Éva Szél vagy, és én búzaszál,ezüst lelkünk összezár. Eszter Te vagy a legnagyobb hős a világon, Én a Királynőd és Te a Királyom. :) Az én világomban tényleg így van.  Eperrr „Fa leszek, ha fának vagy virága. Ha harmat vagy: én virág leszek." Éva Neked még a gumicukrokat is odaadnám! Gingy Szeretlek, mint a fényt a termek, mint lángot a lélek, test a nyugalmat! Piri A szeretet az, amikor egy kicsi öreg néni és egy kicsi öreg bácsi még mindig barátok, még azután is, miután jól megismerték egymást. Apóka Minden pillanat amit Veled tölthetek kincs!  Anett KÜLDJ ÜZENETET! ÖSSZES ÜZENET

Kudarcmentes övezet: 3 kipróbált mézeskalács

Egy tuti mézeskalácsrecept legalább akkora kincs, mint a nagyi húslevesének a leírása. Valaki a zsírra, valaki a pihentetésre esküszik. Most jöjjön három kipróbált recept, amiben senki nem fog csalódni.
Kudarc mentes övezet: 3 kipróbált mézeskalács

 

Margó mami receptje

8 evőkanál kristálycukor
2 egész tojás + 2 tojássárgája
2-3 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy 1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
¼ kávéskanál gyömbér
7 dkg zsír (valamilyen semleges ízű zsír legyen)
7 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál tejföl
10 evőkanál méz
1 teáskanál szódabikarbóna
60 dkg liszt
1 csipet só

Ki süsse? Aki szereti a nagyon puha mézeskalácsot, és nem fél zsírt használni.

A zsírt, a mézet és a margarint megolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a fűszerkeveréket a cukrot, a és a szódabikarbónát és a sót, ha ezzel végeztünk, akkor mehet bele a tojás és a tejföl is, majd a felolvasztott zsír, méz és margarin. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egy éjszakán át pihentetjük. Belisztezett deszkán kinyújtjuk és szaggatjuk. A zsírtól különleges íze lesz, a tejföl pedig garantálja, hogy puha maradjon.


Az NLC kedvence (amit Ízbolygótól kölcsönöztünk)

34 dkg liszt
12 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
csipet só
(2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalácsfűszer)
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és robotgéppel összegyúrjuk, ha nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló, mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió.

Ki süsse? Aki gyerekkel együtt készíti, mert könnyű vele dolgozni, de a sütés után érdemes várni egy napot a díszítéssel, ugyanis frissen könnyen törik. 

Porcukros szalalkális

25 dkg méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
2 teáskanál szalalkáli
70 dkg liszt

A vajat a mézzel felolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a cukrot, a szalalkálit a fahéjat és a szegfűszeget, majd beleütjük a három tojást és a mézes keveréket, ha túl folyós lenne a tészta, még lisztet is tehetünk hozzá. 

Ki süsse? Aki szereti, ha egy picit keményebb a tészta, de nem kell félni, ez sem lesz cipőtalp. 

Tippek:
– Ha mézeskalács megkeményedne, akkor tegyük be egy fémdobozba, és rakjunk mellé néhány gerezd almát!
– A pihentetés nagyon fontos, anélkül ugyanis a tészta nyúlós lesz és nem lehet vele dolgozni.
– Fél centinél nem érdemes vastagabbra nyújtani a tésztát, különben a belseje nyers marad, a külső része pedig kiszárad.
– Bár alapvetően vajpártiak vagyunk, ennél a tésztánál mégis jobb a a margarin, ugyanis könnyebb vele dolgozni.

– A kiszúrt formák tetejét bekenhetjük felvert tojással is, így fényesebb lesz sütés után.





Megosztás
 
Címkék: mézeskalács

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Démétér 2011-11-24 11:01

És messze a te recepted a legjobb és legbiztosabb, amit mindenkinek ajánlani lehet.

csirri 2011-11-24 10:45

Mézeskalács témában egy évek óta működő topic, rengeteg infóval, fotókkal, tanácsokkal:

 

http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=172469

almavirág 2011-11-24 10:40

Kedves Bambi31!
Mézeskalács emberke (és még sok szép) kiszúró a kookta.hu webshopban. (Személyesen is átvehetők budapesti üzletükben, ha nem szeretnél sok postaköltséget fizetni. Én is így tettem.)
Jó sütögetést! :-)

lizike58 2011-11-24 10:32

Hol van az itt?

Xanthia 2011-11-24 10:29

Például itt.

lizike58 2011-11-24 10:24

És melyik a legfinomabb? A hét végén ki szeretném próbálni, de ha mind a hármat kipróbálom az egész emelet mézeskalácsot majszolna! :)

Bambi31 2011-11-24 10:24

Nincs valakinek ötlete, hogy hol lehet mézeskalács ember formájú lyukasztót venni? Tippek? Köszi előre is!

Nők Lapja Cafe 2011-11-24 10:24

Egy tuti mézeskalácsrecept legalább akkora kincs, mint a nagyi húslevesének a leírása. Valaki a zsírra, valaki a pihentetésre esküszik. Most jöjjön három kipróbált recept, amiben senki nem fog csalódni.

Tovább a cikkre...