Mézeskalács

A tökéletes bejgli – kipróbált házi recept!

A bejglitől illik félni. Misztikus ködbe burkolózó, ősi sütemény, amelyet csak a család nagy öregjei képesek esztétikus és ehető formában megalkotni.

Pedig annyira nem is bonyolult. Egy jól bevált házi recept, amely tartalmazza a teljes munkafolyamatot (és nem csak hevenyészve adja meg a hozzávalókat), tökéletes támpont a karácsonyi desszert elkészítéséhez. Mert szép és jó a sokszínű, modern és sztárszakácsok által kreált édességek özöne, de a karácsonyhoz azért a bejgli dukál. És ne már az anyós csinálja!

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só

Az élesztőt egy negyed pohár tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben, de az sem árt neki, ha egy egész éjszakán át pihen.

Diós töltelék:

  • 20 dkg finomra darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db alma reszelve
  • 1-2 ek. méz
  • 1 dl tej

A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel.

Mákos töltelék:

20 dkg finomra darált mák
17 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 db alma reszelve
2 ek. baracklekvár
2 ek. méz
1 dl tej

A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel. 

Miután megtöltöttem a rudakat, tepsire helyezem őket, 4-5 helyen villával megszurkálom a tetejét, és felvert tojással megkenem. Másfél órát hagyom pihenni, majd közvetlenül a sütés előtt újra megkenem.

Alsó-felső lángon, 200 fokon sütöm kb. 45 percig. Amikor a rudak színesedni kezdenek, a tetejét lefedem alufóliával, és csak az utolsó negyedórára veszem le.

A tésztából 2 vagy 4 rúd bejgli készíthető. Ez attól függ, hogy milyen tepsiben sütjük. Érdemes úgy kiválasztani a tepsit, hogy a rudak a sütés közben ne tudjanak nagyon elfeküdni benne. A tésztát a betöltés után tepsire helyezem, majd a rudak közé sütőpapírcsíkokat illesztek, hogy könnyen szétszedhető legyen, ha megsült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top