Mézeskalács

9 tuti szakácskönyv a fa alá

Karácsonykor az ajándékozási őrületben érdemes visszatérni a klasszikusnak tekinthető ajándékhoz, a könyvhöz. A háziasszonyok, a friss feleségek, a konyhában szívesen tevékenykedő gyerekek számára tökéletes ajándék lehet egy-egy szakácskönyv. Ennek kiválasztásához szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

 Felnőtteknek

Jamie: Természetesen – 100 recept a kertemből

9 tuti szakácskönyv a fa aláSzerelem első látásra. Ha csak címszavakban kellene összefoglalnom: otthonos, meleg, barátságos, ötletes, színtiszta Jamie. Tavaly, amikor nálunk vetíteni kezdték a sorozatot, a lányaimmal meredten bámultuk a tévét, egyszerűen csak nem tudtunk elszakadni a látványtól, nálam papír és ceruza is volt.
Aztán végre megjelent magyarul is a könyv. Ahogy kinyitjuk a könyvet, a színkavalkád azonnal magával ragad. Az eddig megszokott fotók mellett megjelentek a cseppet sem öncélú – inkább piktogram jellegű – grafikák, amelyek tökéletesen irányítják az olvasót. A főleg zöldségekre koncentráló könyv receptjei nem túl bonyolultak, viszont minden sorukból süt a minőségre való törekvés – mármint hogy az olvasó is tegyen azért, hogy minőségi alapanyagokból készült étel kerüljön az asztalára. Az évszakokra és terményekre bontott könyv hibátlan. Kár, hogy Jamie vidéki kertje nem jár hozzá.

Dobos C. József: Magyar–franczia szakácskönyv

9 tuti szakácskönyv a fa aláIgazi klasszikus. Főzni ma már viszonylag körülményes belőle, de tanulni, élvezni a nyelvezetét még mindig lehet. Hihetetlenül gazdag receptúrákkal, komoly leírásokkal 94 fejezeten keresztül. A reggelik mellett szó van az estelikről, a porhanyós tésztákról, több fejezet foglalkozik a magyar konyhából lassan kikopni készülő halakról. Ma már nehezen vennénk fenyőmadarat, pedig nagyjából 10 recept főszereplője ez az állítólag ízletes madárka, amely a fenyőmagon élve igen aromás hússal bír. Dobos könyvével az ember nem egy gyors ebédhez keres támpontot, hanem belemélyed, tanul, ötleteket merít, múltat idéz.

Vrábel Kriszta: Dolce Vita Magyarországon

9 tuti szakácskönyv a fa aláDolce Vita, alias Vrábel Kriszta évek óta ádáz küzdelmet vív az olasz konyhát övező sztereotípiák ellen. A gasztroblogján megjelenített olasz recepteket most szakácskönyvvé formálta. A könyve olyan, mint egy igen gazdag étlap, ahova a recepteket is beillesztették. A könyv képei a szerzőtől megszokott minőségben közvetítik a talján konyhát. Az egy recept, egy kép megoldás itt is működik, jó látni, hogy nagyjából milyen végeredménnyel fogjuk magunkat szembetalálni, ha nekiveselkedünk a recepteknek. Az egységes tematikát itt-ott megtöri a fotókra áttolt szövegdoboz, ami ront a könyv egységén, de talán ez az egyetlen hibája ennek a használható olasz szakácskönyvnek.

Bangó Margit: Határtalan lakoma

9 tuti szakácskönyv a fa aláEz nem reformszakácskönyv. Az énekesnő tavalyi szereplése sokat emelt az amúgy igen gyenge minőségű celeb-főzősműsor nívóján. Látszott, hogy ebben a konyhában nem csak a stáb kedvéért kötötték be a gázt, itt rendszeres főzés zajlik.
A könyv legnagyobb erőssége a hús. Az igényes fotók mellett a receptleírásokra azonban nem fordítottak akkora gondot. Lehetnének tagoltabbak az elkészítés folyamatára vonatkozó részek. Az egytálételekben, húsokban gazdag receptkönyvben kevés a desszert és a kenyérfélék.

Bereznay Tamás: Mai magyar konyha

9 tuti szakácskönyv a fa aláBereznay Tamásnak, a Nők Lapja hasábjain is publikáló mesterszakácsnak sikerült olyan könyvet készítenie, amely fordítani való. Igen, kérem: ez a magyar konyha. Jó receptekkel, tökéletes arányokkal, szerethető képekkel, minőséggel. Klasszikus házias receptekkel operál, még sincs az embernek az az érzése, hogy maradi lenne. A könyvből érződik, hogy ez a mi örökségünk, amitől ugyan sokszor futnánk, pedig milyen kincseket is rejt a mi konyhánk! Sárgabarackos gombóc, marhahúsleves velős pirítóssal, káposztás cvekedli. A könyv ugyan megfelel a mai trendeknek, de a sok napló szakácskönyv után ebben a könyvben nem a szakács személye, hanem a leírni szánt konyha dominál.

Mautner Zsófia: Chili & Vanília szakácskönyv

9 tuti szakácskönyv a fa aláMautner Zsófi szakácskönyve a szigorú fedlap ellenére olvasmányos. A jól megkomponált receptek mellé igazán jó fotók társulnak, bár csak a receptek harmadához-negyedéhez került kép.
A könyv nagy erőssége, hogy a kevéssé ismert török és a még kevésbé ismert vagy talán nem is feltételezett belga konyhába is betekintést nyújt. A precíz receptek mellett rövid személyes történetek, mozzanatok, gasztrokultúra-morzsák szerepelnek, mind-mind a mögötte húzódó fejezet, recept irányába mutatva. A megszokott tematizálás helyett a szerző élete, ízlése adja a fejezetek ritmusát. Ám ami a legjobban tetszik a könyvben, azok a menüjavaslatokat és a világban található remek helyeket tartalmazó függelékek.

 

 Gyerekeknek

Auguszt-cukrászkönyv

Az Auguszt família Fény utcai üzletét vezető József főszereplésével megjelent a gyerekeknek szóló Első cukrászkönyvem. Az évszakok szerint bontott receptek között Vanília Vilma tündér és Auguszt József navigálják a kicsiket. A rajzok kedvesek, meleg színvilágukkal magukkal ragadják az olvasót. A receptek nehézségi foka elég vegyes, a csokoládéba mártott epertől az almás pitéig széles palettán mozog. Szó van benne a habcsókról, a gesztenyeszívről, az eperhabról, sok-sok olyan édességről, amely a gyermeki szívnek igen kedves. Született egy kézművesapróság, egy parányit nosztalgiázó, de szövegében, ötleteiben modern mesecukrászkönyv, amely a konyhába csalja a gyerekeket.

9 tuti szakácskönyv a fa alá

Hami

9 tuti szakácskönyv a fa aláAgostino Traini gasztronómiáról szóló könyve egy cseppet emlékeztet Richard Scarry korábbi, hasonló témákat feszegető alkotásaira. Ám a Hamiban komplex módon jelenik meg a mindennapi betevőink útja, nincs mese, nincs mellébeszélés, itt termelés, termesztés, gyártás és készítés zajlik.
A tematikus gasztrotanmesekönyvet ajánlom minden szülő figyelmébe. Jó segédlet a konyhában lelkesen közreműködő gyerek számára egyértelművé tenni a „miből, hogyan?” kérdéskörét, sőt úgy sejtem, a felnőttek számára is tartalmazhat még meglepő információkat: „Hogyan készül a cukor? Mikor választják ki a melaszt?” A könyvben még a marha és a sertés bontását bemutató ábra is található. Valljuk be, sokan még felnőtt fejjel is gondban vannak, ha meg kellene határozniuk, hogy az állatban eredetileg hol helyezkedett el az a darab hús, amelyet épp a konyhapulton metélnek. Egyszóval a Hami a gasztronómiáról, pontosabban az alapanyagok létrejöttéről és felhasználásáról mesél kicsiknek, kicsit nagyobbaknak és a szüleiknek.

Mit főz ki Pettson és Findusz?

9 tuti szakácskönyv a fa aláValami egyszerűt és finomat. A Sven Nordqvist által megálmodott, világhírűvé vált mesehőspáros a konyhában is szeret együtt lenni. A kicsit mogorva Pettson és macskája segítségével a gyerekek megismerkedhetnek néhány svéd recepttel. Elkészíthetik a híres kötbullart, a svéd húsgombócot, vagy Andersson néni fahéjas csigáját, esetleg karácsony közeledtével a Luca-süteményt. Az évszakok szerint tagolt könyvben a fejezeteket mesék nyitják, majd következnek az egyszerűen elkészíthető, ízletes receptek. Iskolás gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk.

Tipp: a könyveket megrendelheted a Polc.hu-n! »

Receptek karácsonyra:
Ünnepi sült: Gyümölcsös pulyka egészben »
Karácsonyi kókuszos golyók »
Ötfűszeres kacsacomb »
Sertéskaraj almával és bogyós gyümölcsökkel »
Még több karácsonyi recept »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top