Mézeskalács

Vendégváró ünnepi falatok

A többfogásos ünnepi karácsonyi vacsorára már hetekkel korábban rákészülünk, tervezgetjük, és fáradhatatlanul el is készítjük. Majd a vacsora lebonyolítása, a családtagok kiszolgálása és a mosogatás után hátradőlünk pihenni. De mi történik, ha másnap felugranak a barátok is?

Előfordulhat, hogy az ünnepek környékén váratlanul bejelentkezik látogatóba néhány jó barát vagy távoli rokon is. És kezdődik megint elölről a tervezgetés, rákészülés, mert karácsonykor mégiscsak illik „dőzsölni”, és ünnepi menüvel megkínálni az ajándékhozó látogatót?! Vagy mégsem? Az ünnepi hangulattól, az ünnepi asztaltól a svédasztalos tálalás nem idegen (lásd a finnek és svédek ünnepi szokásait), és vendégeinket a nehezebb, súlyos pecsenyesültek helyett különleges, étvágygerjesztő falatkák felkínálásával is megtisztelhetjük. Az alapanyagok, fűszerek karácsonyiak, felvillan bennük egy csipetnyi luxus, de az egyszerűség is. Elkészítésük pedig időkímélő és felhasználóbarát.

Lazacos-kaviáros falatkák

Hozzávalók:

• 1 db mirelit leveles tészta
• 25 dkg konzerv paradicsompüré
• 2-3 gerezd fokhagyma
• egy doboz (25 dkg) ricotta vagy natúr tejszínes krémsajt
• 1-2 kanál tejföl
• kapor, bazsalikom, só, bors, szerecsendió
• kis üveg piros kaviár
• 20 dkg vékony szeletekre vágott füstölt lazac

Elkészítés:

A mirelit tésztát olvaszd fel, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki egy nagyobb tepsi méretére. Ezt a tepsit olajozd ki, és fektesd bele a kinyújtott tésztát. Kend meg a következő mártással: a paradicsompürét keverd össze apróra vágott bazsalikommal, az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal és 1-2 kiskanál olívaolajjal.
Előmelegített sütőben kb. 15 percig süsd.
A feltéthez keverd össze a ricottát, adj hozzá egy evőkanál tejfölt, fűszerezd kaporral, sóval, borssal, szerecsendióval. Ezt a masszát halmokban tedd rá a paradicsomos tésztára, a halmok közé szórj kaviárt, és fedd be lazacszeletekkel. Ha maradt egy kis kapor, azzal díszítheted. Tetszés szerinti szeletek vághatók belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top