Mézeskalács

Ünnepi halételek – Janival a konyhában

Igen, igen, drága Hölgyeim és Uraim. Itt van újra. Itt van a karácsony, a béke és a szeretet ünnepe. Ilyenkor általában mindenki pulykát vagy halat készít. Én jobban preferálom a halat, ezért összegyûjtöttem pár halreceptet a világ konyhamûvészetébõl.





 





























 

Gyermekkoromban (mert gyerek is voltam) nálunk mindig a jó halászlé került az asztalra. Ezt mindig édesapám készítette, úgymond ez volt az ő kiváltsága. Azt nem tudom, hogyan csinálta, de ez minden évben mindig pont egyformán isteni volt.  Bevallom férfiasan, nem tudok halászlevet készíteni. Viszont halat ezerféleképpen, azt igen. Nagy kedvencem a lazac, még nem volt olyan lazacrecept, ami ne ízlett volna. A tőkehal szintén favorit, fish and chips: number one. Pisztráng, harcsa, lepényhal… és folytathatnám reggelig, de nem teszem.
Halat készíteni mindig öröm számomra, mert nincs csodálatosabb dolog a hal tiszta húsánál. És amit szintén nagyon kedvelek, hogy szinte bármivel párosítva rendkívül finom.
Sorozatom ezen részében egy rövid gasztroutazással pár kedvenc országom kedvenc receptjeit szeretném megosztani veletek.










 Nemzetek halai

Rác pisztráng – Magyarország
Grillezett lazacfilé – Franciaország
Olasz halleves – Olaszország
Halas curry – India









 







Fontos tanácsok halvásárláshoz:

• Próbáljunk figyelni arra, hogy amikor halat vásárolunk, az mindig friss legyen. Ez az alapszabály.
• Sok időt és energiát megtakarítunk, ha megkérünk egy hozzáértő embert (hozzáértő hentest), filézze ki a halat.
• Ha egész halat vásárolunk, bátran nézzünk a szemébe. Ha a tekintete fényes, akkor a hal friss. Ha a tekintete homályos és zavaros, akkor az már nem friss. • • Sajnos mivel Magyarország távol esik bármelyik tengertől, nehéz igazán friss halat találni. Nagyobb áruházak halaspultjain már egészen jó a választék, de a Vásárcsarnokban is meg lehet találni a megfelelő áldozatot.






 










Rác pisztráng





Hozzávalók:

• 1 kg pisztráng
• 1 kg burgonya
• 10 dkg szalonna
• 2 fej vöröshagyma
• 2 db zöldpaprika
• 2-3 db paradicsom
• 1 db citrom
• 1 kis pohár tejföl
• 1 marék kakukkfű
• olívaolaj
• só
• bors


Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. A főtt krumplit lecsöpögtetem, egy tepsibe rakom, és 170 fokon ½ órát sütöm.
Míg a krumpli sül, a  megtisztított pisztrángot alaposan megmossuk kívül-belül. Fogunk egy viszonylag éles kést, és szabályosan beirdaljuk mindkét oldalát. A hagymát lereszeljük, a paprikát apróra vágjuk, a szalonnát pedig vékonyan felcsíkozzuk. Fogjuk a szalonnát és a késsel vágott résekbe tunkoljuk, utána pedig mehet a szalonna után a hagyma és a paprika. Megsózzuk, borsozzuk. Ekkor meglocsoljuk a citrom levével, és a hasüregbe helyezzük a kakukkfüvet.

A maradék hagymát, paprikát és paradicsomot felkarikázzuk.
A krumplit kiveszem a sütőből, és ráhelyezem a halat. A felvágott zöldségeket a hal köré szórom, és mehet is vissza a sütőbe ½ órára.
A sütés végén kiveszem, meglocsolom tejföllel, és sütöm még 10-15 percet.


Tálaláskor a halat középre helyezzük, köré szórjuk a zöldséges krumplit, és… jó étvágyat!


Zenei ajánlat: Quimby: Autó egy szerpentinen






Itt találod Janit:
Alimentari dal Biondo
1037 Bp., Montevideo u. 1.

Nyitva:
Hétköznap: 9–21 h
Szombat: 10–13 h

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top