Mézeskalács

Villámgyors karácsonyi fogások

Vannak olyanok, akik nem szánnak egy egész napot arra, hogy ünnepi vacsorát rittyentsenek, nekik készültünk ezekkel a receptekkel. Boldog karácsonyt mindenkinek!

Lazacfilé parajos burgonyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 3 dkg vaj
  • 4 szelet (60 dkg) lazacfilé

Köret:

  • ízesítéshez só
  • 2 db tojás
  • formához vaj
  • 2 dl tejszín
  • 40 dkg burgonya
  • 1 csipet szerecsendió
  • 30 dkg spenótlevél
  • formához zsemlemorzsa
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lazacot tepsibe tesszük, megsózzuk, és vajdarabkákat teszünk a tetejére. A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A spenótleveleket kevés olajon megpároljuk, majd óvatosan összeforgatjuk a krumplikarikákkal. A tejszínt a tojással és fűszerekkel simára keverjük, majd a burgonyára öntjük. Alaposan összekeverjük, vajazott, morzsázott formába merjük. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 20 perc sütés után betesszük mellé a halat is, és további 20 percig sütjük, így pont egyszerre lesz kész a hal és a köret is.  

Pulykasült diós kéksajtmártással

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 80 dkg pulykamell
  • pár csepp olaj
  • ízesítéshez kakukkfű
  • ízesítéshez fehérbors

Mártás:

  • ízesítéshez só
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg tejszín
  • 1 szál bazsalikom
  • 15 dkg dió
  • 20 dkg kéksajt
  • ízesítéshez fehérbors
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A pulykamellet besózzuk, bátran bedörzsöljük a fűszerekkel. Kevés olajat forrósítunk, és a pulykamell minden oldalát elősütjük. 140 fokos sütőbe tesszük, és 50 perc alatt megsütjük. Szeletelés előtt meleg helyen 20 percet pihentetjük.

A dióbelet durvára törjük, kevés vajon megpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, majd amikor forr, belemorzsoljuk a kéksajtot. Ízesítjük egy csipet sóval és fehér borssal, majd hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomleveleket is. Pirított burgonyával tálaljuk.

 

 

Sonkába tekert sertésszűz sült körtével

Hozzávalók:

  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez bors
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 db körte
  • 2 evőkanál méz
  • 8 szelet füstölt sonka
  • 8 szelet (50 dkg) sertésszűz
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A körtéket félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, és serpenyőben megsütjük őket a mézzel elkevert balzsamecetben kb. 5 perc alatt.

A szüzeket borsozzuk, becsomagoljuk a sonkába (sózni a sonka miatt nem szükséges), és serpenyőben, kevés olajon mindkét felét 4-4 perc alatt megsütjük. Tálalásnál a húsra tesszük a körtéket, és meglocsoljuk a mézes balzsamecettel.

 

 

 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top