Mézeskalács

Az otthon melege, az otthon íze

A karácsonyi időszak beköszöntével mindenki melegségre vágyik. Ilyenkor nincs is jobb ráhangolódás az ünnepekre, mint egy meghitt családi vagy baráti összejövetel, ahol jó társaságban finom ételeket és házi süteményt eszegetünk.

Az otthon melege, az otthon ízeAz ünnepek szinte elképzelhetetlenek nagy vendégeskedések és ínycsiklandó fogások nélkül. Ezek a gondosan elkészített ételek és sütemények generációk óta szeretetünk kifejezésének meghatározó eszközei, és mindig mosolyt csalnak az emberek arcára.

A nagy lakomáknak nem kell mindig az asztalhoz ülve kezdődniük. Maga a sütés-főzés akár társasági tevékenység is lehet; kitűnő program, hogy összegyűljünk szeretteinkkel és egy kis vidámságot vigyünk a szürke téli napokba. Már az előkészületektől kezdve, mindenki találhat számára testhezálló feladatot, hisz ilyenkor mindig sok a tennivaló; tisztítás, szeletelés, habarás, rántás, majonéz kikeverés, habverés, tésztagyúrás és még számtalan különböző nehézségi fokú tevékenység közül választhatnak a résztvevők. Ebben az örömteli konyhai tevékenységben nyújt segítséget a Vénusz olaj és a Vénusz margarin termékcsalád. Ismerje meg a Vénusz egyik kedvenc receptjét, a kacsamellet sütőtökös burgonyafánkkal és aszalt szilva kompóttal, mellyel biztosan nagy sikert arat szerettei körében.  

Kacsamell sütőtökös burgonyafánkkal

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 2 ek. Vénusz étolaj olaj
  • 1 szál rozmaring
  • 80 dkg bőrös kacsamellfilé
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kacsamellet előző nap előkészítjük. A bőrös felét beirdaljuk, húsát bekenjük olajjal, rozmaring ágat teszünk rá, majd műanyag fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Egy serpenyőt (lehetőleg fémnyelűt) felforrósítunk, és a kacsamell bőrös felét barnára pirítjuk. Megfordítjuk és 10 percre a sütőbe tesszük (160 fokos). Kivesszük a forró edényből, áttesszük egy tányérra, és meleg helyen pár percig pihentetjük. Vékonyan felszeleteljük, és a fánkkal, valamint a szilvakompóttal ízlésesen elrendezve a tányéron, tálaljuk.

A Burgonyafánk és a Szilvakompót receptjét itt találod!

Burgonyafánk

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg liszt
  • 5 dkg Vénusz margarin margarin
  • 1 kávéskanál méz
  • 25 dkg burgonya
  • 1 szál rozmaring
  • 1 csomag (por) élesztő
  • kevés tej
  • 1-2 l a sütéshez olaj
  • 1 dkg só
  • 25 dkg sütőtök
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Ehhez a burgonyát héjában megfőzzük, kissé lehűtjük, héját lehúzzuk és burgonyanyomón áttörjük. A sütőtök magját kidobjuk, húsát megkenjük mézzel, majd forró sütőben fél óra alatt megsütjük. Még melegen kikaparjuk a húsát, villával összetörjük, és a burgonyához adjuk. A rozmaring leveleket finomra vágjuk és a margarinon kissé megpirítjuk, majd a liszttel, a sóval és a porélesztővel együtt a burgonyához adjuk.  Alaposan összedolgozzuk, ha túl sűrű a tészta kevés tejet, ha túl híg kevés lisztet adunk hozzá, Letakarva meleg helyen kelesztjük. Az olajat egy mély lábasban felmelegítjük. A megkelt burgonyafánk tésztából, olajozott kézzel ping-pong labda méretű golyókat formázunk és az olajban szép barnára sütjük.

Szilvakompót

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 3 dl (száraz) vörösbor
  • 3 dkg (Vénusz) margarin
  • 5 dkg (durvára vágott) mogyoró
  • 15 dkg aszalt szilva
Kategóriavacsora
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kompóthoz a mogyorót a margarinom megpirítjuk, majd rászórjuk a cukrot. Világosra karamellizáljuk, majd felöntjük a borral és 2 dl vízzel. Addig főzzük, míg a cukor felolvad, majd hozzáadjuk az aszalt szilvát és fedő alatt 10 percig főzzük. Hagyjuk fedővel letakarva, hogy az aszalt szilva minél jobban magába szívja a folyadékot.

 

 

A Vénusz termékcsalád harmonikus ízei az ünnepi étkezéseket is bearanyozzák. A sütés-főzésben mindig számíthatunk a 60 éve megbízható minőségű Vénusz olajra, a sütésben pedig a Vénusz sütőkocka a tökéletes választás. A sütés rajongóinak a Vénusz most dupla kiszerelésű 500g-os  Vénusz Sütéshez és Főzéshez termékkel kedveskedik, mely a számtalan karácsonyi sütemény elkészítésénél hasznos segítség lehet. Ünnepi hidegtálak, szendvicsek készítéséhez próbálja ki a különböző kiszerelésekben kapható Vénusz Natúr, Sós, Light, és az új Vénusz Valódi Vajjal készült margarinokat.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top