Mézeskalács

Ropogós sült libacomb narancsos céklával: Segal Viktor receptje

A liba klasszikus ünnepi fogásnak számít... na de narancsos céklával? Miért is ne? Próbáld ki a sztárséf receptjét, és gyűjtsd be az elismeréseket!

 Ropogós sült libacomb narancsos céklával

A cékla és a narancs nagyon jól harmonizál egymással, salátaként vagy köretként is gyakran használom őket együtt. A kacsának, libának mindenesetre egyik legjobb körete ez a két finomság. A narancs grillezése egy plusz ízréteget ad az ételnek, még inkább hangsúlyozza az édes-savanyú-pikáns karaktert.

Hozzávalók (4 adag):

A sült libacombhoz:
4 libacomb, szobahőmérsékleten
4 rozmaringág
só, bors

A narancsos céklához:
2 közepes méretű (30 dkg-os) cékla
2 nagy narancs
olívaolaj
só, bors

Ropogós sült libacomb narancsos céklával: Segal Viktor receptje1. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy nagy serpenyőt szárazon felforrósítunk, majd bőrös felével lefelé belefektetjük a két libacombot. Mindkét oldalát kb. 2-2 perc alatt pirosra sütjük, kérgesítjük.

A kiolvadt zsírt kiöntjük a serpenyőből (más ételhez felhasználjuk), és kitöröljük konyhai papírtörlővel. Ugyanezt megismételjük a másik két libacombbal. Sózzuk, borsozzuk. A húsokat bőrös felükkel felfelé egy tepsibe fektetjük, egy-egy comb alá egy-egy ág friss rozmaringot helyezünk. Alufóliával lefedve, kb. 45 percig sütjük, vagy amíg nagyjából megpuhult, ezt éles késsel ellenőrizzük. Ekkor levesszük az alufóliát, és további 15-20 percig sütjük, amíg a bőre szép pirosra, ropogósra pirul.

2.
Közben elkészítjük a céklás köretet: a céklát sós vízben, héjastul kb. 50 perc alatt puhára főzzük (a főzési idő a cékla méretétől és minőségétől függ). Amikor megfőtt, meghámozzuk, hat kb. 8 mm vastag karikára szeleteljük, majd a szeletekből 6 cm átmérőjű fém kiszúróval (vagy pogácsaszaggatóval) szabályos karikákat szúrunk ki.

3.
A narancsokat meghámozzuk: két végüket levágjuk, majd egy deszkára állítjuk. Egy nagyon éles késsel, szorosan a gyümölcsök mentén haladva, levágjuk a héjukat, úgy, hogy fehérje egyáltalán ne maradjon rajta. A céklával azonos vastagságú karikákra szeleteljük.

4.
Közvetlenül tálalás előtt grillezzük a narancskarikákat: a szeleteket megkenjük olívaolajjal. Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, majd beletesszük a narancsokat, mindkét oldalukon rövid ideig sütjük őket. Ha kivettük, röviden a céklaszeleteket is a serpenyőbe tesszük, hogy átmelegedjenek.

5.
Összeállítjuk az ételt: felváltva egymásra helyezzük a cékla- és a narancskarikákat (vagy a tányér közepén szabályosan, egymást átfedve rendezzük el). Sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. A tetejére helyezzük a ropogós libacombokat.

Cikkünk részletet közölt Segal Viktor: Színek és ízek című könyvéből.
Ropogós sült libacomb narancsos céklával: Segal Viktor receptje

Segal Viktor igen ismert a csúcsgasztronómia iránt érdeklődők körében. Korábbi munkahelyei között olyan szállodák és éttermek szerepelnek, mint a Hilton Budapest, a Hilton Tel Aviv, a Golden Apple, a Baraka vagy az Amsterdam Le Rive-Intercontinental Amstel. Első szakácskönyve, a Színek és ízek Segal Viktor kedvenc hozzávalóit veszi sorra. Az olyan hétköznapi alapanyagok, mint a paradicsom vagy a rizs, egészen újszerű tálalásban születnek nála újjá, a kissé szokatlanabbak pedig, mint például az édeskömény, bárki számára érthetően lényegülnek át mindennapi finomsággá. A szakácskönyv receptjei között egyaránt megtalálható kezdőknek is javasolt, egyszerű típus, illetve nagyobb felkészültséget igénylő, bonyolult leírás is. A kötetben minden recepthez tartozik egy-egy ételfotó is, de nem egy fogásnál az elkészítést illusztráló fázisképek is bekerültek a könyvbe.  A Színek és ízek további érdekessége a fejezeteket elválasztó oldalakban rejlik. Az egyes ételcsoportokat bevezető képek egy kortárs, fiatal festőművész, Baráth Áron alkotásai, melyek jelzésértékűen utalnak a felhasznált alapanyagra. További finomságot jelentenek az ételek alatt látható betonfelületek, melyek a hazai Ivanka Beton alkotásai.
A kötet elkészítésében Mautner Zsófia, a Chili és Vanília blog szerzője is közreműködött.
A könyv ára: 4990 Ft
Kiadó: Boook Kiadó
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top