Dekor

Így válassz tökéletes műfenyőt!

Ma már sok helyen vásárolhatsz műfenyőt, így még nehezebb megtalálnod a legjobb fát családod számára. Ez az útmutató segít, hogy biztosan a számodra megfelelő fát válaszd, olyan karácsonyfát, ami évekig díszíti majd otthonod a legfontosabb ünnepen.

Mielőtt műkarácsonyfát vásárolsz, el kell döntened, hol szeretnéd felállítani a karácsonyfád:

• Melyik szobában lesz a fa?

• A nappaliban vagy esetleg egy kisebb helyiségbe tervezed a karácsonyfát?

• A sarokba kerül, vagy központi helyet kap?

• Ajtó vagy fal előtt lesz a helye?

Így válassz tökéletes műfenyőt!

 

1. Találd meg az igazi műfenyőt!

Ha meghatároztad, hogy pontosan hova kerül a műfenyő, jó, ha leméred a kiszemelt helyet, hogy milyen széles fát választhatsz. A magasságról se feledkezz meg!

Így válassz tökéletes műfenyőt!

Ha ez megvan, akkor a fa legfontosabb paramétereit már tudod. Ha azt szeretnéd, hogy plafonig érő fád legyen, akkor is érdemes egy 20-30 cm-rel kisebbet választanod, mint a teljes magasság, hiszen nem mutat jól, ha a fa épp a plafonig ér. És így biztosan lesz hely a csúcsdísznek is.

Például ha egy szabványos, 2,7 méter belmagasságú lakásban laksz, és szinte plafonig érő fát szeretnél, akkor egy 240 cm-es műfenyő a legjobb választás. Ez lehetővé teszi, hogy legyen egy kis játéktér, kényelmesen elférjen a csúcsdísz, és a szoba ne legyen túlzsúfolt.

A fa szélessége is legalább olyan fontos, mint a magassága. Ha kicsi a helyiség, akkor egy nagyon terebélyes műfenyő agyonnyomja a teret, optikailag zsugorítja azt.

Egy igazán terebélyes fát (pl. Green Fantasy Deluxe Műfenyő) csak nagyobb térbe ajánlunk, így lesz igazán dísze lesz a lakásodnak.

A keskeny fák, pl. a Silk Pine, sarokba vagy kis alapterületű helyiségbe illenek igazán.

Az átlagos szélességű fákat (pl. Lungo Mix) szinte bárhol elhelyezheted. Ezek mehetnek fal elé, ajtó elé, de akár egy nagyobb tér középpontjában is látványosak.

A másik kulcs, hogy megbizonyosodj arról, hogy a fa úgy néz ki, ahogyan egy természetes fa. Ha a formája ceruzára hasonlít, túl keskeny, túl “sovány”, nem a klasszikus lefelé terjedő formájú, akkor az feldíszítve sem lesz igazán szép. Ha nagyon kevés a helyed, akkor érdemes inkább egy alacsonyabb fát választanod, ezzel a szélessége is csökken, viszont a látványból nem veszítesz.

A dekotrend.hu webshopban 40-féle műfenyőt, 70-féle karácsonyi világítást, különböző dekorációkat találsz!

Így válassz tökéletes műfenyőt!

2. Határozd meg, mennyi ideig szeretnéd a műfenyőt használni!

A műfenyő egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell évről évre foglalkodnod a fenyőfa kiválasztásával, cipelésével, faragásával.

Ha csak egy-két-három évre akarsz fát választani, akkor egy átlagos minőségű műfenyő is jó választás, ha hosszú távra (5+ év) tervezel, akkor érdemes egy prémium minőségű karácsonyfát vásárolnod.

A fa minőségét legkönnyebben az árával tudod meghatározni. Az alacsonyabb árú fákat 4-5, míg a magasabb értékű műfenyőinket 10 év feletti élettartamra készítjük. Egy exkluzív minőségű fa 10+ évig lesz otthonod dísze, így ezek ára is hamar megtérül.

A színvonal egyik legfontosabb fokmérője az ágak száma. Ha egy átlagos, 180 cm-es fát veszel viszonyításként, akkor a DekorTrend kínálatában találsz 584 és 1044 ágú fát is ebben a méretben. Az első, a Pink műfenyő egy ritkább ágú, olcsóbb fa, míg a Nordic Star talán a legdúsabb műfenyő a kínálatunkban.

 

3. Ismerd meg a különböző levéltípusokat!

Hogyan néz ki a műfenyő levele? Legtöbben ez alapján döntenek!

Alapvetően 4-féle műfenyőt találsz az üzletekben:

• 2D,

• 3D,

• tűlevelű,

• kevert levéltípus.

Így válassz tökéletes műfenyőt!

2D levéltípus

A műfenyőket négy csoportba soroljuk, a 2D elnevezést azokra a műfenyőkre alkalmazzuk, amelynek tűlevelei kétdimenziósak, leginkább kis lapocskákra hasonlítanak. Ezek a fák az olcsóbb árkategóriába tartoznak.

3D levéltípus

Gondolj egy élő fenyőre! A levelei kis háromszög keresztmetszetűek, ezt a természet által létrehozott formát másolja le a 3D tűlevél. A háromdimenziós levélkonstrukciójú műfenyők élethűbbek, dekoratívabbak kétdimenziós társaiknál.

Tűlevél

A tűlevelű műfenyők levelei hosszúak, vékonyak, az erdei fenyő leveleire hasonlítanak.

Kevert levéltípus

A kevert levéltípus azokra a fenyőkre jellemző, amelynek ágai 2D és 3D, és esetleg tűleveleket is tartalmaznak. A kevert ágkonstrukciós műfenyők általában dúsak, tömörek.

A dekotrend.hu webshopban 40-féle műfenyőt, 70-féle karácsonyi világítást, különböző dekorációkat találsz!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top