Dekor

Gyárts karácsonyfadíszt a gyerekekkel!

Sokkal olcsóbb, mintha a boltban vennénk, és a kis kezek is beszállhatnak a készülődésbe.
Forrás: Woodside Kitchen
Forrás: Woodside Kitchen

A só-liszt gyurmát mindenki ismeri, de ebből igazán kifinomult formákat nem könnyű kikerekíteni. Nem úgy a kicsit bonyolultabb nevű kukoricakeményítő-szódabikarbóna gyurmából, amiből csinos díszeket készíthetünk karácsonyra, és a gyerekek is beszállhatnak az alkotásba.

Hozzávalók
• 1/2 csésze kukoricakeményítő
• 1 csésze szódabikarbóna
• ¾ csésze víz

A hozzávalókat összekeverjük egy közepes méretű edényben, majd közepes fokozaton kevergetjük pár percig, amíg sűrűsödni nem kezd. Amikor olyan állagú lett, mint egy krumplipüré, vegyük le a tűzről, kanalazzuk át egy tálba, és takarjuk le egy nedves konyharuhával, amíg meg nem szárad.

Angyalka, kiscsizma

Amikor elővesszük, gyúrjuk át, ha túl ragacsos volna, szórjunk még rá kukoricakeményítőt. Nyújtsuk ki bő fél centi vastagságúra a gyurmát, majd kezdődhet a szórakozás! Vegyük elő az összes tésztaszaggatónkat, ami szóba jöhet: karácsonyfásat, csillagosat, angyalkásat, üstökösöset, kiscsizmásat. Vágjuk ki a formákat a gyerekkel, és ha van hozzá megfelelő formánk, akkor még további mintákat is nyomhatunk bele.

Ha készen vagyunk, Gyárts karácsonyfadíszt a gyerekekkel!akkor egy szívószállal nyomjunk lyukat a díszek tetejére középen, majd mutassuk meg a gyerekeknek, hogyan tudják a lyukból kifújni a felesleges gyurmát. Imádni fogják! Végül süssük ki a díszeket 80 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben. Nagyjából egy óra alatt kiszáradnak, csak félidőben fordítsuk meg őket egyszer.

Amikor elkészült, fűzzünk szép szalagot a lyukakba, de kis is festhetjük őket, bár fehéren is szépek. Készíthetjük őket eleve színes gyurmából, csak az elején adjunk hozzá ételfestéket. Ha a mennyiség kevésnek tűnik, meg is duplázhatjuk, és a maradékot tárolhatjuk hűtőben pár hétig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top