Dekor

Megnyitott a budapesti karácsonyi vásár

Fahéjillat és forralt bor, ünnepi fényorgia és karácsonyi muzsika, koncertek és gyerekprogramok – ezzel csalogat a Vörösmarty téri budapesti karácsonyi vásár.

Immár tizenegyedik alkalommal várja a látogatókat a „Budapesti karácsony” – a Főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata. A Budapest egyik legszebb helyszínén, az ünnepi díszbe öltözött Vörösmarty téren található vásár és eseménysorozat november 20. és december 29. között fogadja a hazai és külföldi vendégeket.

 Karácsony Budapesten

A mára már több mint egy hónapos rendezvénysorozattá nőtt Vörösmarty téri adventi-karácsonyi programsorozatot minden budapesti izgatottan várja, hiszen az esemény az ünnepi készülődés egyik fénypontjának számít a fővárosban. A színes kulturális programnak és a különleges népművészetiajándék-kínálatnak köszönhetően a „Budapesti karácsony” rendezvénysorozat egyre nagyobb ismertségnek örvend a külföldi vendégek körében is.

A látogatók száma az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, ma már több mint 600 ezer látogatót számlálunk. Ez nem is csoda, hiszen Budapest téli úti célként is egyre népszerűbb célponttá, a belvárosi karácsonyi vásár pedig világszerte elismert attrakcióvá vált.

Megnyitott a Budapesti Karácsonyi Vásár

 

A siker titka…

A budapesti karácsonyi vásár legnagyobb vonzereje, hogy itt kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek, zsűrizett népművészeti termékek és hagyományőrző zenekarok, előadások jelennek meg.

A sajátos ünnepi légkör, a zord téli hidegben is barátságos fapavilonok és a bennük megtalálható egyedülálló kínálat évről évre a térre vonzza a bámészkodókat, hiszen a több mint 100 kézműves-elárusítóhelyen a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által válogatott különleges ajándéktárgyak, valamint a nép- és iparművészeti díszek mindenkit lenyűgöznek.

Megnyitott a Budapesti Karácsonyi Vásár


Az utánozhatatlan miliő

A téren felállított hatalmas karácsonyfa, a mesélő betlehemi jelenet, az óriási adventi koszorú mellett idén is elengedhetetlen része a „Budapesti karácsony”-nak a Gerbeaud-ház ablakaiban látható adventi kalendárium. Minden ablak mögött egy-egy pompás kortárs festészeti alkotás bújik meg, melyet december 1. és 24. között mindennap 17 órakor gyönyörű harangjátékkal, ünnepi fúvósokkal és fényjátékkísérettel fednek fel a térre látogató kíváncsi közönség előtt (december 24-én 12 órakor nyílik az utolsó ablak).

Megnyitott a Budapesti Karácsonyi Vásár

Karácsonyi illatok és ízek

A tradicionális kulináris élvezetek kedvelői számára is igazi paradicsom ez a belvárosi helyszín, hiszen a töki vályogkemencében sült kenyérlángos vagy a kürtőskalács illata, a sült gesztenye, valamint a kemencében sült hagyományos népi ételek, barátságos pecsenyesütők standjai már messziről odavonzzák a látogatókat. Aki szereti a jó forralt bort, annak szintén a Vörösmarty téren a helye, hiszen az évente megújuló vásári bögrét a fűszeres ital fogyasztása után mindenki hazaviheti.

Megnyitott a Budapesti Karácsonyi Vásár

Ha mindez nem lenne elegendő, a vendégeket a magyar népzene, néptánc, klasszikus zene, gyermekműsorok és koncertek színes kavalkádja szórakoztatja folyamatosan a téren.

Családi, baráti program

A budapesti karácsonyi vásár egy igazi családi program, ahol az idősebbtől a fiatalabb generációig mindenki együtt élheti át a nosztalgikus ajándékok varázsát, ám egyúttal meg is tanulhatja azok elkészítési módját, közvetlenül a népművésztől. Mi sem lehet nagyobb ajándék a nagyszülőknek, mint egy régen látott fajáték vagy egy fűzött karácsonyfadísz, de a vásár bővelkedik ma divatos tárgyakban is, amelyeket kézművesek készítenek külön erre az eseményre. A gyönyörű látvány, a vásárlás, az étkezési lehetőségek és a színpadi programok együttes élménye, továbbá a számos kísérőprogram teszi lehetővé, hogy a látogató egy igazi ünnepi fesztiválnak legyen a részese.

Megnyitott a Budapesti Karácsonyi Vásár


A gyermekek karácsonya

Az óriási karácsonyfa, az adventi koszorú, a zenés kalendárium mellett aktív programok várják a legkisebbeket.

A mesélő betlehemi életképet december 8-tól lehet megtekinteni, hétvégenként délelőtt pedig csak nekik szól a színpadi bábelőadás. A régi idők hagyományos ajándékait készíthetik el, és különböző népi mesterségekkel is találkozhatnak, hétvégente 10–13 és 15–19 óra között, hétköznap pedig 14.30–18 óra között a Vörösmarty téren felállított fűtött kézműves-gyermekjátszóban. Idén is eljön a gyerekekhez a Mikulás, aki a Gerbeaud-ház sarkában, szokásos helyén szeretettel várja a kívánságokat december 5–6-án (szombaton, vasárnap) 10–14 óra és 15–19 óra között.

Kárászy Szilvia 10. jubileumi karácsonyi hangversenye – december 13., 15h & 17h, Magyar Tudományos Akadémia, Roosevelt téri díszterem

Kárászy Szilvia hagyományos karácsonyi harangjáték-hangversenye idén 10 éves jubileumát ünnepli. Az esemény mint turisztikailag is kiemelt kulturális program kezdetektől része a „Budapesti karácsony” rendezvénysorozatnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel a koncertet idén a Vörösmarty téren élőben, kivetítőn is figyelemmel kísérheti a budapesti karácsonyi vásár közönsége is.

Közreműködik a Solti Kamarazenekar, az Ewald Fúvósötös, valamint a Kisharang együttes. Az ünnepi hangversenyt Zólyomi Zsolt parfumeur et parfum conseilleur illatosítja.

 A budapesti téli fesztivál


Mintegy két hete indult el a budapesti téli fesztivál (november 3. – február 28.). Budapesten először kerül sor egy ilyen átfogó, a téli holtszezont átölelő színes kulturális programsorozat megrendezésére. A BTH a 15 jelentős fővárosi kulturális intézményt összefogó Kulturális Munkacsoporttal összefogva csokorba gyűjtötte Budapest téli kulturális kínálatát, amely koncertekből, előadásokból, karácsonyi programokból, gyermekprogramokból, jeles napokhoz kapcsolódó hagyományőrző programokból, kézműves-foglalkozásokból és időszaki kiállításokból áll, a programsorozat központi rendezvénye pedig a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren.

A több mint 100 eseményt felvonultató fesztivál fő kommunikációs felülete egy összefoglaló kiadvány, amelyben a programok bemutatása mellett az érdeklődők téli szabadidős tippeket is olvashatnak, található benne eseménynaptár, ünnepi gasztrokalauz és térkép is.

A kiadvány magyar és angol nyelven érhető el, a Tourinform-irodákban, szállodákban, valamint a forgalmas turisztikai pontokon a városban. A fesztivál programja a www.culturalbudapest.com/hu/teli-fesztival-2009, a Kulturális Munkacsoport hivatalos weboldalán érhető el, valamint megtalálható a tagintézmények weboldalán és a BTH www.budapestinfo.hu weboldalán is.

Bővebb információ: www.budapestinfo.hu »

 

Advent.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top