Dekor

Csomagolópapír házilag

Fektess legalább akkora hangsúlyt az ajándék csomagolására, mint megvásárlására. A boltok polcain roskadozó csomagolási tömegtermékekbõl némi kreativitással igazán személyes csomagolást készíthetsz.

Kattints a képekre a nagyméretű változatokhoz!





Gyűrve, színezve

A mostanában igen divatos gyűrt csomagolópapír otthon is könnyedén előállítható. Ugorjunk le egy kiló kenyérért a sarki közértbe és markoljunk fel hozzá dupla mennyiségű papírt – ha az akció nem sikerült, fehér háztartási csomagolópapír is megteszi. Melegítsünk fel egy fazék vizet, majd keverjünk el benne egy adag ruhafestéket. Gyakorlatilag bármilyen színűt választhatunk, bár az alkalomhoz leginkább a sötétzöld vagy a bordó passzol.
Miután egyenletesen elkevergettük a festéket, gyúrjunk a papírból labdaformákat, majd – mintha túrógombócot főznénk – dobjuk őket a forró vízbe.





Egy forgalomból kivont fakanállal kevergessük addig, amíg a papírnak szép, egyenletes színe nem lesz. Óvatosan emeljük ki a labdacsokat a vízből, jól nyomkodjuk ki őket, majd csíptessük ki művünket a szárítókötélre. A művelethez ajánlatos gumikesztyűt használni, a tűzhely környékét pedig előzetesen újságpapírral letakarni – így elkerülhetjük, hogy a „főzőcskézés” után még órákig kelljen vakargatni a festékfoltokat.

Borosüvegek, teásdobozok kifejezetten jól mutatnak ebben a gyűrt papírcsomagolásban.
Hasonló módszerrel egyébként különböző textileket is színezhetünk – ezek egyrészt tartósabbak lesznek, másrészt környezetkímélők is.






Zacskók, tasakok, szütyők


Merített – vagy rostpapírból készíthetünk kis tasakokat – fülecskével vagy akár anélkül. A tasak alaprajzát skicceljük fel a papír hátoldalára, majd egy ollóval vágjuk ki őket. Az egyes oldalakat rögzíthetjük ragasztóval, de akár egymáshoz is fűzhetjük őket egy szép szalaggal vagy raffiával – ebben az esetben azonban szükségünk lesz egy lyukasztógépre is. 

A natúrszínű kartonon jól mutat a szárított narancskarikából, fahéjból, fenyőágból készített kompozíció. A rögzítéshez használjunk ragasztót.
Füleket készíthetünk díszszalagból, sodrott papírmadzagból de egy vékony fémhuzalra felfűzött színes gyöngysor is nagyon dekoratív tud lenni.
A kis zacskókba rejthetünk cd lemezeket, parfümöt vagy ékszereket.

Ha van otthon varrógépünk, tüllből vagy organzából is készíthetünk kedves kis csomagokat, amit aztán tetszőlegesen díszíthetünk gyöngyökkel, szalagokkal.






Mintás csomagolópapír


Mintázott csomagolópapírt olcsón és gyorsan nyomdatechnikával állíthatunk elő. Hajtogassunk szét egy ív háztartási csomagolópapírt, majd nyomjunk rá csillag- vagy fenyőfa-mintákat. Nyomóformát krumpliból vagy szivacs törlőkendőből is készíthetünk (a kivágott mintát ragasszuk fel egy vékony fa – vagy hungarocell-darabra). Kenjük be a bélyegzőt festékkel, majd tetszés szerint nyomjuk többször a papírra.
Ha épp egyik alapanyag sincs kéznél, a díszítőelemeket egy ecsettel is rápingálhatjuk a papírra. Jó választás az arany vagy ezüstfesték, de természetesen kombinálhatjuk más színekkel is – a különböző variációk száma csupán fantázia kérdése.


Dobozok, ládikák





Masszívabb csomagolást fotó – vagy hullámkartonból készíthetünk. A papír hátoldalára rajzoljuk fel egy kihajtogatott kocka vagy négyzet tetszőleges méretű alaprajzát, majd vágjuk ki a ráhagyásokkal együtt. A hajtogatás vonalait karcoljuk be ollóval vagy egy kés élével, ezután a dobozokat hajtogassuk illetve ragasszuk össze. Ha megszáradt a ragasztás, aranyfestékkel vagy filccel rajzolhatunk a dobozra, vagy a tetejét is díszíthetjük termésekkel, fenyőágacskákkal esetleg szaloncukorral.
A ládikókat megtölthetjük saját készítésű bonbonokkal vagy más aprósággal.

Ha nincs kedvünk a „papírmunkához”, készen vásárolható fadobozokat is ünnepivé varázsolhatunk hobbiboltokban kapható arany metálfólia segítségével.










Plusz egy ötlet

Akkor sem kell zavarba jönnünk, ha színház – vagy koncertjeggyel szeretnénk meglepni szeretteinket. Egyszerűen sodorjuk össze a jegyeket, és kössük őket át egy széles, díszes dekor – szalaggal.
Hasonlóan tetszetős megoldást a különböző vásárlási utalványok esetében is alkalmazhatunk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top