Életmód

Ízleld meg Marokkót!

A mesés jelzõt általában a kelet gazdagságának leírására használjuk, ám ha valaki egyszer eljut egy igazi marokkói bazárba, amit ott szuknak neveznek, tátva marad a szája.







A képet Jurák Zsolt készítette
Mesébe illő látvánnyal és még mesésebb illatokkal találja szembe magát.

A marokkói piac ugyanis elképzelhetetlen a varázslatos fűszerpiac nélkül.


A szivárvány minden színében pompázó halmok csúcsosodnak ki a zsákokból, az illat pedig… nincsenek rá szavak..


A nálunk is jól ismert és használt sáfrány, koriander és az őrölt kömény mellett népszerű még az édenmag, közkedvelt a harissa, a csípős paprikakrém, az aszalt paradicsom és a számtalan variációt kínáló fűszerkeverékek sora.




Az édenmag egy ritka nyugat-afrikai fűszer, amelyet a régi európai és a mai marokkói konyha szívesen használ. Olyan, mintha a bors, a gyömbér és a kardamom keveréke lenne, de valójában egyikkel sem rokon. A mákhoz hasonlító gubójából félszáz szögletes magot lehet nyerni. Bárányfélékhez és a padlizsánból készült ételek ízesítéséhez használják.

Az észak-afrikai csípős paprikakrém, a harissa általában a kuszkusz (hagyományos marokkói étel, a durumbúza darája, nálunk is egyre népszerűbb) mellé kínálják. Külön kis edényből mindenki saját ízlésének megfelelően adagolhatja. Frissen tört fokhagymával és olivaolajjal még erőteljesebb az íze.

A legismertebb fűszerkeverékeiket általában bárányhúsok, raguk ízesítésére használják.

Ízleld meg Marokkót és készítsd el a La Kama keveréket!

Hozzávalók:
 
•  2,5 cm fahéjrúd
•  2 teáskanál szemes feketebors
•  2 teáskanál gyömbérpor
•  2 teáskanál kurkumapor
•  negyed teáskanál reszelt szerecsendió

A fahéjat és a borsot szárazon megpirítjuk, megőröljük és hozzáadjuk a többi fűszert. Azonnal felhasználhatjuk, vagy légmentesen lezárva fénytől óvva tároljuk. (Hozzávalókat a nagyobb élelmiszer áruházakban, vagy Budapesten a Nagycsarnokban beszerezheted)

A marokkói konyha legkedveltebb ízesítéshez használt alapanyaga a citrom, amit sósan tartósítva tárolnak, és számtalan módon használják fel.

Készíts L’hamd markad-ot, vagyis sós citrombefőttet!

Hozzávalók:
•  Négyfelé bevágott, de nem teljesen átvágott citromok
•  durva só
•  víz
•  zárható befőttesüveg





Áztasd a citromokat két napra vízbe, majd vagdosd be négyfelé, minden citromnak a bevágásába szórj 2 evőkanál durva szemű sót. Szorosan nyomd össze a citromokat eredeti formájukra, és tedd a befőttesüvegbe! Amikor az üveg tele van, öntsd fel vízzel és zárd le! Tárold sötét helyen 1-2 hónapig. Akkor lesz jó, ha a citromok héja szinte átlátszóvá válik.
Tálalás előtt a sót mosd ki belőle! A belsejét általában eldobják, mert túlságosan sós.

Számos marokkói fogás egyedi, különleges ízét köszönheti a sós citromnak.

Próbáld ki az alábbi egyszerű, friss ételt!
•  Kockázz fel két kis citromot, keverd össze natúr joghurttal, adj hozzá frissen vágott mentaleveleket! Friss sültekhez kitűnő kísérő!





Nincsen marokkói lakoma tagine nélkül!

A tagine igazából egy kúp fedelű kerek cserépedény, ebben készül a számtalan variációban előállított húsétel a tagine. Variációit bárányból, csirkéből, vagy halból készítik, ezerféle fűszerrel. Órákon át alacsony hőfokon készül az étel, amely a végén egy fűszeres, mártásos illatos raguként kerül az asztalra. Általában lepénnyel fogyasztják. Rengeteg hagyma, illatos fűszerek sora (pl fahéj, kurkuma, ánizs) és gyümölcsök adják meg az igazi tagine ízét.

Tudtad?

•  hogy a szukokban (vagyis bazárokban) található fűszer üzletekben együtt árusítják a főzéshez használatos ízesítőket és a szépítkezéshez és gyógyításhoz használatos szárított gyógynövényeket?

•  hogy minden fűszerkereskedőnek megvan a maga titkos fűszerkeverék receptje, amely 10 vagy akár 45 féle fűszerből áll?

•  hogy az igazán profi szakácsok nem őrölten vásárolják a fűszereket, hanem egészben és otthon frissen a főzéskor őrlik meg? 












Mintha Marokkóban lenne.

Készítsen sáfrányos csirkét a Marokkói Uncle Ben’s mártással, és érezze otthonában az arab konyha ízeit.

Fennséges gyümölcsös mártás zamatos sárgabarackkal, mazsolával egy csipetnyi sáfránnyal, korianderrel.




Kíváncsi más világokra is?

Akkor nézzen vissza hozzánk újra és újra, hiszen az
Uncle Ben’s pár hónapon keresztül testközelbe hozza a világ legérdekesebb tájait és ízeit.
 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top